search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:19
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος φθοράς στην κυβέρνηση μέσω… «γαλάζιων ακρίδων»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2254
3/11/2022
03.11.2022 06:00
andreas_patsis_new

Στην ημερήσια διάταξη της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται από εδώ και στο εξής οι αποκαλύψεις που σχετίζονται με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και τις πρακτικές «λεηλασίας» της κοινωνίας από το «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Μετά τα σκάνδαλα Πάτση και Πιτσίκα και με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται, η Κουμουνδούρου δεν κρύβει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να δώσει συνέχεια με νέα στοιχεία και νέες υποθέσεις, επιχειρώντας να καταδείξει στην κοινωνία ότι εδώ δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά όπως ισχυρίζονται από την κυβέρνηση, αλλά είναι γενικευμένο φαινόμενο που αγγίζει τον πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Απώτερος στόχος της Κουμουνδούρου είναι προφανώς να καταφέρει πλήγματα στην κυβέρνηση, να επιτείνει την πολιτική και δημοσκοπική φθορά της και την απαξίωσή της από την κοινωνία, να αναδείξει ότι αποτυγχάνει και στα πεδία που θεωρεί προνομιακά της (οικονομική διαχείριση) και να υπογραμμίσει ότι θεωρεί πως απογοητεύει «γαλάζιους» κι ευρύτερα κεντρώους ψηφοφόρους μέσα από το μοτίβο έκνομων συμπεριφορών και πρακτικών που καταγράφονται καθ’ όλη την τριετία και ειδικά από την πανδημία και μετά.

Όλα αυτά ευελπιστούν από την Κουμουνδούρου πως θα εντείνουν την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια και μπορεί να αποτελέσουν ένα έναυσμα ώστε η οργή να γίνει έμπρακτη διαμαρτυρία, αρχής γενομένης από την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοέμβρη.

Παρεμπιπτόντως από την Κουμουνδούρου έχουν σηκώσει το θέμα της απεργίας τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή έδωσε το μήνυμα της ανάγκης το κόμμα να ενεργοποιηθεί και να κινητοποιήσει μέλη, οπαδούς, φίλους και απλό κόσμο και να μην ζητάει από τους πολίτες να κάνουν υπομονή ώς τις εκλογές, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στον συνδικαλισμό. Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα οργώνουν όλες τις γειτονιές και τους χώρους εργασίας, ωστόσο δεν περιμένουν ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει κάποιο «μπαμ» και θα βγουν όλοι στον δρόμο κόντρα στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Θεωρούν όμως ότι η ερχόμενη απεργιακή κινητοποίηση και η συμμετοχή που θα καταγράψει μπορούν να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας αναθέρμανσης των εργατικών αγώνων έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

«Χτενίζουν» τα πάντα όλα

Από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. παραδέχονται ότι υπάρχουν πολλά τέτοια «διαμάντια» που θα βγουν στη φόρα το επόμενο διάστημα και μάλλον δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι προεξάρχοντος του τομεάρχη Διαφάνειας Παύλου Πολάκη, που έκανε τις αποκαλύψεις για τον Α. Πάτση, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χτενίζουν» τη Διαύγεια για τον εντοπισμό σκανδαλωδών συμβάσεων και γενικώς συγκεντρώνουν κάθε διαθέσιμη πληροφορία γύρω από ανάλογες υποθέσεις αδιαφάνειας, διασπάθισης χρήματος, εύνοιας «ημετέρων» και διαμόρφωσης στρατιών από «αρίστους» και golden boys στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν επιδρομή σε καλοπληρωμένες θέσεις του Δημοσίου και εποπτευόμενων οργανισμών και να αναλάβουν έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Με άλλα λόγια η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να «ξετινάξει» κανονικά τα σκάνδαλα, τα οποία ουσιαστικά έχει τιτλοφορήσει «γαλάζιες ακρίδες» – η φρασεολογία διαρκώς εμπλουτίζεται με νέους χαρακτηρισμούς, όπως «σμήνος ακρίδων» –, για να αναδείξει όλες τις πτυχές τους:

– Το κοντράστ, την αντίστιξη με την κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα της κοινωνίας, η οποία με τον πληθωρισμό να τρέχει δεν έχει να βγάλει τον μήνα, και από την άλλη κάποιοι να συνεχίζουν το «πάρτι» μέχρι τελικής πτώσεως με τις ευλογίες Μητσοτάκη.

– Τη δυσαρέσκεια που προξενούν αυτά τα σκάνδαλα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ειδικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, όταν οι «γαλάζιοι» βουλευτές γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών στις περιφέρειές τους από ψηφοφόρους που χάνουν τα σπίτια τους, αδυνατούν να μπουν σε ρύθμιση κ.λπ., και την ίδια ώρα μαθαίνουν για συνάδελφό τους που πλουτίζει από αυτή την ιστορία. Μάλιστα από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι είναι λιγότερο θέμα παράταξης και περισσότερο θέμα Μαξίμου. Αξιολογούν δε ως ενδεικτική όσο και σημαντική την πληροφορία που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες (μέσω διαρροής προφανώς) ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε «κόψει» τον Πάτση από τα ψηφοδέλτια το 2015, ενώ το 2019 εντάχθηκε σε αυτά ως προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη.

– Το «άδειασμα» της μεσαίας τάξης που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται καθημερινά από όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και υπογραμμίζεται και με το εξελισσόμενο «φαγοπότι»: την ώρα που για τους πολλούς το κόστος διαβίωσης συνολικά αυξάνεται και γίνεται δυσβάστακτο, και πέραν της καθημερινής επιβίωσης, χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν χρέη, «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμούς, αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και εξοβελισμό από το σχέδιο κατανομής των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης κ.λπ., κάποιοι στήνουν κερδοφόρες μπίζνες, πλουτίζουν, δεκαπλασιάζουν τζίρους σε μικρό χρονικό διάστημα κ.ο.κ.

Η συνεχής υπόμνηση της «κοροϊδίας» της μεσαίας τάξης από τον πρωθυπουργό, που προεκλογικά την έκανε σημαία και μετεκλογικά την απογοητεύει, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσουν την προσπάθεια Μητσοτάκη να απευθυνθεί στο Κέντρο, προσπάθεια η οποία πλέον «υποβοηθείται» και από τα εν λόγω σκάνδαλα.

Ως εκ τούτου η κριτική για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας και του πληθωρισμού αποκτά μια συμπληρωματική δυναμική με τα σκάνδαλα και αναμένεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύουν από τη μία τις «γαλάζιες ακρίδες», από την άλλη ότι η κυβέρνηση τα παίρνει από την τσέπη των πολιτών και μάλιστα πολλαπλάσια από αυτά που επιστρέφει, ειδικά στο θέμα της ενέργειας.

Όσον αφορά δε το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο έκανε πρεμιέρα χθες, από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που προς το παρόν ευνοεί τα ημερήσια «σόου» του Άδωνι Γεωργιάδη στα κανάλια, αλλά θα ξεφουσκώσει γρήγορα και επιπλέον θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση όταν οι καταναλωτές αντιληφθούν ότι δεν προσφέρει τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, πέρα από τις μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, και περισσότερους και ουσιαστικότερους ελέγχους για το χτύπημα της αισχροκέρδειας, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται τώρα είναι περίπου προσχηματικοί, καθώς λέγεται – το είπε χθες και ο Τσίπρας – ότι σε λίγο «οι έλεγχοι θα γίνονται με ραντεβού».

Υποκλοπές: νέες αποκαλύψεις και «ρήγματα»

Στο μεταξύ, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συγκάλυψη και κουκούλωμα, δεν θα κλείσει χωρίς να διαλευκανθεί, ωστόσο επανέρχεται στο προσκήνιο όχι μόνο λόγω των προσπαθειών της αντιπολίτευσης να δώσει συνέχεια ή λόγω της PEGA, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Αθήνα, αλλά με τρόπο που αποκαλύπτει «ρήγματα» μεταξύ της κυβέρνησης και κάποιων από τα στηρίγματά της στον επιχειρηματικό κόσμο και τα ΜΜΕ. Ο λόγος για το διπλό «χτύπημα» του ΔΟΛ το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω δημοσιευμάτων στα «Νέα» και το «Βήμα», με τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη στο επίκεντρο. Στα δημοσιεύματα φωτογραφίζονται παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησης, αναδεικνύεται ο ρόλος του Δημητριάδη στην υπόθεση και τίθενται ερωτήματα γύρω από τον ίδιο και γνωριμίες του που φαίνεται να πρωταγωνιστούν στην «ενεργοποίηση» του Predator στην Ελλάδα.

Για τα θέματα αυτά που αναδεικνύουν τα δύο δημοσιεύματα ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ακόμη καίριο ερώτημα: αν με ευθύνη του πρωθυπουργού η χώρα οδηγείται σε εκλογές με το κακόβουλο λογισμικό Ρredator ενεργό. Κοινώς ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα ερώτημα το οποίο προφανώς απασχολεί πολλούς από το πολιτικό σύστημα και τον επιχειρηματικό κόσμο, αν συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών στην πορεία προς τις εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. «έστριψε» περαιτέρω το μαχαίρι λέγοντας ότι αν δεν έρθει ο Μητσοτάκης να απαντήσει στη Βουλή σε μια σειρά από φλέγοντα ερωτήματα, όπως αυτά που θέτει με την ερώτησή του – και απερίφραστα έθεσε το ερώτημα που ανακύπτει από τα παραπάνω δημοσιεύματα, αν παρακολουθούνταν και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω Χρυσοχοΐδη –, τότε θα σημαίνει ότι «φυγομαχεί» και ακόμα χειρότερα ότι επιβεβαιώνει τις νέες αποκαλύψεις.

«Σχέδιο Ηρακλής: Το τελειωτικό χτύπημα στη μεσαία τάξη»

Για τα σκάνδαλα Πάτση και Πιτσίκα είναι κοινή παραδοχή ότι έχουν πολύ μεγαλύτερο επικοινωνιακό αντίκτυπο σε σύγκριση με τις υποκλοπές, καθώς το «πάρτι» των αντικρατιστών με δημόσιες θέσεις και το δημόσιο χρήμα από τη μία και το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών από την άλλη αγγίζουν τον μέσο πολίτη.

Έτσι το βλέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει σηκώσει από τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η υπόθεση Πάτση το ζήτημα του «σχεδίου Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πέραν όλων των άλλων – δηλαδή της «εφόρμησης στα σπίτια της μεσαίας τάξης» – η Eurostat να εγγράψει στο δημόσιο χρέος και όχι μόνο λογιστικά, αλλά πραγματικά, τις εγγυήσεις του δημοσίου ύψους 19 δισ. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας χθες με τη συνέντευξή του στο «Κόκκινο» όσο και η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Euro2day επιχείρησαν να περιγράψουν τις διαστάσεις του ζητήματος και να απαντήσουν στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στους servicers.

Έτσι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνησή του ναι μεν υπό την πίεση της τρόικας το 2015 έφερε έναν νόμο που επιτρέπει στις τράπεζες να ξεφορτώνονται «κόκκινα» δάνεια περνώντας τα σε funds, προκειμένου να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, ωστόσο έθεσε προϋποθέσεις: α) για να γίνεται πλειστηριασμός από τους servicers, να γίνεται πρώτα ρύθμιση του δανείου, δηλαδή «να υπάρχει μια διαδικασία όπου ο δανειολήπτης θα έρχεται αναγκαστικά σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με ‘‘κούρεμα’’ και ρυθμίσεις», β) να υπάρχει φορολόγηση. Ωστόσο είπε ότι βρέθηκε η παράκαμψη μέσω του νόμου του 2003 που δεν θέτει τέτοιες προϋποθέσεις με τη διαφορά ότι προέβλεπε απευθείας πλειστηριασμούς από τις τράπεζες και όχι από τα funds, εξ ου και η απόφαση του Άρειου Πάγου που έκρινε παράνομη τη διαδικασία πλειστηριασμών από funds που αξιοποίησαν τον νόμο του 2003.

Πριν από τον Άρειο Πάγο όμως, που τώρα επιτρέπει σε δανειολήπτες να κάνουν ανακοπή, η κυβέρνηση είχε φέρει τον πτωχευτικό νόμο – για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και πρόταση μομφής στον Σταϊκούρα – με εξωδικαστικό συμβιβασμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, τέτοιο που σήμερα μόνο τρεις στους 100 δανειολήπτες καταφέρνουν να μπουν σε ρύθμιση και να σώσουν το σπίτι τους.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τα όσα είπε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια είναι σε κατεύθυνση «κοινωνικής λεηλασίας» και «σε συνδυασμό με την τρομακτική αναδιανομή που γίνεται τούτη την ώρα στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και των αδύναμων προς όφελος των καρτέλ και κάποιων ισχυρών, είναι το τελειωτικό χτύπημα στη μεσαία τάξη». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ την άλλη, για τα «κόκκινα» δάνεια ξεκινά κατ’ αρχάς από το ξήλωμα του «γαλάζιου» πτωχευτικού νόμου και την κατάρτιση ενός νέου, που θα έχει στο επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης;

Αφιέρωμα 1940: Γραφίδα και ξιφολόγχη! Ποιητές και συγγραφείς στο μέτωπο! (Μέρος 3ο)

Τι γυρεύει ο Σολτς στο Πεκίνο;

«Σφήνα» ΗΠΑ στη ρωσοτουρκική συνεργασία για πυρηνική ενέργεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06