search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:15
MENU CLOSE

Σοκ από τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για την πορεία της βρετανικής οικονομίας (Videos)

03.11.2022 19:01
lira-new

Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε κάτι που συνήθως δεν κάνει όταν ανακοινώνει τις αποφάσεις της: άφησε υπαινιγμούς ότι σε ένα χρόνο τα επιτόκια μπορεί να έχουν ανέβει μέχρι το 4,5%.

Εκτίμηση που συνόδευσε την μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου τα τελευταία 33 χρόνια- κατά 0,75 μονάδες, στο 3%.

Η εικόνα για το επόμενο έτος στη Βρετανία είναι γκρίζα, αφού εκτιμάται ότι παράλληλα η ανεργία θα αυξηθεί και θα μειωθούν τα εισοδήματα των πολιτών. Η αύξηση του επιτοκίου που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, κάτι που αποτελεί άλλο ένα αγκάθι για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

Είναι μια επώδυνη εικόνα για τη Βρετανία, που βρίσκεται σαφώς σε δυσχερέστερη θέση από τις ΗΠΑ και τα κράτη της Ευρωζώνης. Η Βρετανία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση αφότου άρχισαν να καταγράφονται τέτοια στοιχεία.

Οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοινώθηκαν πριν γνωστοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης Σούνακ για την φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες.

Οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για την πορεία της οικονομίας είχαν ως συνέπεια να υποχωρήσει κατά 2% η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου και να αυξηθεί το κόστος του δημόσιου δανεισμού.

Το αφεντικό της κεντρικής τράπεζας, Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν «έναν σκληρό δρόμο μπροστά τους», αλλά επισήμανε ότι αν δεν αυξάνονταν τα επιτόκια τώρα τα πράγματα «θα ήταν χειρότερα αργότερα».

Με την αύξηση του επιτοκίου η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να δώσει απάντηση στην αύξηση του κόστους διαβίωσης. Η τράπεζα πιστεύει ότι αυξάνοντας τα επιτόκια γίνεται ακριβότερος ο δανεισμός και θα υποχρεωθούν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τις δαπάνες.

Παράλληλα, είναι πλέον σαφές ότι η βρετανική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης, κάτι που θα διαρκέσει για όλον τον επόμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα παράγεται λιγότερο χρήμα, θα μειωθούν οι πληρωμές και θα αυξηθεί η ανεργία. Κι αυτό οδηγεί σε μείωση των δημοσίων εσόδων, άρα και σε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ακόμα και σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση.

Εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τη διάρκεια της ύφεσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1920.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Σκρέκας: Αναδρομική φορολόγηση στα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθεί η πέμπτη δόση – Ποιοι δικαιούνται επιταγή ακρίβειας

Kαλάθι του νοικοκυριού: Από σήμερα θα αναγράφεται και η προηγούμενη τιμή των προϊόντων  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:14