search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 21:34
MENU CLOSE

Στόλτενμπεργκ: Τώρα είναι η στιγμή να οριστικοποιηθεί η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (Video)

03.11.2022 20:27
stoltenberg turkia

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε σήμερα το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός στη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, και ως υπεύθυνη δύναμη θα «συνεχίσει να ενισχύει τη συμμαχία».

Σχετικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας φαίνεται να είναι πιο αποφασιστικός ενώ είπε, ότι στην επίσκεψή του στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, θα συζητήσουν για το ζήτημα.

«Είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», είπε, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».

Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ότι προσφέρουν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

«Κατανοώ τις ανησυχίες σας», ανέφερε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη -από τα 30- της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα.

Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.

Διαβάστε επίσης:

Nordic Monitor: Κατασκοπεία στην Ελλάδα από Τούρκους διπλωμάτες

Kanye West: Θαυμαστής του Χίτλερ ο ράπερ, μιλούσε ανοιχτά για τους Ναζί – Τον «κάρφωσαν» πρώην συνεργάτες του (Photos/Video)

Καρφιά της Ολένα Ζελένσκα σε Έλον Μασκ: Ελπίζω το ειρηνευτικό σχέδιο που ανήρτησε στο Twitter να ήταν τυχαίο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 21:20