search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:16
MENU CLOSE

Nordic Monitor: Κατασκοπεία στην Ελλάδα από Τούρκους διπλωμάτες

03.11.2022 20:00
erdogan_praga710_new

Σε μια αποκάλυψη προχώρησε η ιστοσελίδα Nordic Monitor και ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Σύμφωνα με έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή του, τούρκοι διπλωμάτες σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δεν έχουν διακόψει τη συλλογή πληροφοριών, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των χωρών στις οποίες δρουν οι διπλωμάτες ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022 και σφραγίδα απορρήτου εγγράφου, εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρει ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία από τουρκικές πρεσβείες και προξενεία.

Όπως αναφέρει, έξι άνθρωποι, σε βάρος των οποίων διατάχθηκε έρευνα, βρίσκονται σε Νορβηγία, Ολλανδία και Ελλάδα και θεωρείται ότι είναι οπαδοί του μεγάλου εχθρού του Ερντογάν ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το έγγραφο υπογράφεται από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες με ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που χαρακτηρίζονται ως «πρόσωπα αυξημένου ενδιαφέροντος» από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες με βάση τα μητρώα του πληθυσμού δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

Υπάλληλοι τουρκικών πρεσβειών και προξενείων έχουν δεχθεί σοβαρές επιπλήξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, όταν ανακαλύφθηκε ότι είχαν εμπλακεί σε κατασκοπεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Σημειώνεται πως δύο Τούρκοι διπλωμάτες στη Βέρνη, σχεδίασαν να απαγάγουν έναν Ελβετό-Τούρκο επιχειρηματία το 2016. Τον Ιούνιο του 2018 το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Ελβετία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο Τούρκους διπλωμάτες και επιβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. 

Ο επιχειρηματίας φέρεται να συνδεόταν με την ομάδα Γκιουλέν και ζούσε στην Ελβετία για περίπου 30 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Kanye West: Θαυμαστής του Χίτλερ ο ράπερ, μιλούσε ανοιχτά για τους Ναζί – Τον «κάρφωσαν» πρώην συνεργάτες του (Photos/Video)

Καρφιά της Ολένα Ζελένσκα σε Έλον Μασκ: Ελπίζω το ειρηνευτικό σχέδιο που ανήρτησε στο Twitter να ήταν τυχαίο (Videos)

Πακιστάν: Απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 14:15