search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:12
MENU CLOSE

Καρφιά της Ολένα Ζελένσκα σε Έλον Μασκ: Ελπίζω το ειρηνευτικό σχέδιο που ανήρτησε στο Twitter να ήταν τυχαίο (Videos)

03.11.2022 16:44
olena zelenska

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας είπε ότι ελπίζει ότι το tweet του Έλον Μασκ για μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία ήταν ένα «τυχαίο λάθος» και ότι ο ουκρανικός λαός «θαύμασε» τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου για τη βοήθεια που έδωσε στην προσπάθεια της χώρας της.

Ο Μασκ προκάλεσε την οργή των Ουκρανών τον περασμένο μήνα όταν δημοσίευσε ένα tweet με το οποίο πρότεινε μια ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας που περιελάμβανε την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ σε τέσσερις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία. Ο Μασκ αργότερα διέψευσε μια αναφορά ότι είχε μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν παρουσιάσει το σχέδιο, το οποίο είχε παρουσιάσει ως δημοσκόπηση στο Twitter.

Σε συνέντευξή της στον Guardian, η σύζυγος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Ολένα, είπε ότι η Ουκρανία είναι ευγνώμων για τη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink του Musk. «Πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για το Starlink γιατί εξακολουθεί να λειτουργεί. Λειτουργεί ακόμα και ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσει στη νίκη κάνοντας τις προσπάθειές μας πιο έξυπνες».

Μιλώντας στο Web Summit στη Λισαβόνα μέσω διερμηνέα, πρόσθεσε: «Και, φυσικά, ξέρετε, υποστήριξε την Ουκρανία από την πρώτη κιόλας μέρα και γι’ αυτό οι Ουκρανοί τον θαύμαζαν πραγματικά. Ήταν λοιπόν εξαιρετικά ευαίσθητο για εμάς να διαβάσουμε το tweet. Ας είμαστε ειλικρινείς, ακόμη και ο πιο έξυπνος άνθρωπος δεν μπορεί να πει τα πιο έξυπνα πράγματα 24 ώρες το 24ωρο. Υπάρχουν λάθη. Και ελπίζουμε ότι ήταν τυχαίο λάθος».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε απαντήσει τότε στον Μασκ με τη δική του δημοσκόπηση ρωτώντας «ποιον Elon Musk» προτιμούσαν οι αναγνώστες: αυτόν που υποστήριξε την Ουκρανία ή αυτόν που υποστήριξε τη Ρωσία.

Η σχέση του Μασκ με τη χώρα οδηγήθηκε σε περαιτέρω ένταση τον περασμένο μήνα, όταν είπε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη χρήση του Starlink από τη χώρα, το οποίο έχει γίνει βασικό δίκτυο επικοινωνίας για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. 

Η Ζελένσκα αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν γίνει βασικός παράγοντας στον πόλεμο πληροφοριών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσία . Είπε ότι η Ουκρανία, της οποίας η χρήση πλατφορμών όπως το Twitter έχει βοηθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη στη Δύση, «ξέρει πώς να διαχειρίζεται» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα έχει χρησιμοποιήσει για να «βεβαιωθεί ότι ο κόσμος γνωρίζει την αλήθεια».

Ερωτηθείσα για τη ζωή στο Κίεβο με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της, η Ζελένσκα είπε: «Ζούμε καθημερινά και έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τίποτα για περισσότερες από αρκετές ώρες μπροστά». Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε πώς να αλλάξουμε τα σχέδιά μας πολύ γρήγορα, να μεταβούμε από την πραγματική ζωή στο διαδικτυακό [σχολείο] ή αν θα πάμε στα καταφύγια βομβών. Όλοι έχουμε γίνει διαχειριστές κρίσεων. Και πολύ καλοί διαχειριστές κρίσεων επίσης».

Σε μια ομιλία στο Web Summit τη Δευτέρα, η Ζελενσκα είπε στους παρευρισκόμενους ότι η βιομηχανία τους έχει γίνει «πεδίο μάχης στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». 

Η Ζελένσκα, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα για την υποστήριξη της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα της, είπε ότι καινοτομίες στα προσθετικά μέλη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς που τραυματίστηκαν στη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Πακιστάν: Απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν (Video)

Pfizer – BioNTech: Αρχίζουν δοκιμές ενός συνδυαστικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού και της γρίπης

Βασιλιάς Κάρολος: Το πάθος του για το λούτρινο αρκουδάκι (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:11