Έπεσε στην ανάγκη του - To επίμονο «φλερτ» Μακρόν σε Μαδούρο (Video)
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση αλλάζουν άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες και μοιραία και τις διακρατικές σχέσεις.
«Θα ήμουν χαρούμενος αν μπορούσαμε να μιλήσουμε περισσότερο, να αναλάβουμε μια χρήσιμη διμερή σχέση για την περιοχή», είπε ο Μακρόν στον Μαδούρο. Σε απάντηση ο Μαδούρο πολύ ευγενικά τον παραπέμπει στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του, με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος «μπορεί να μιλήσει εμπιστευτικά».
«Πρόεδρε (…), θα σας τηλεφωνήσω», πρόσθεσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία σύμφωνα με μάρτυρες δεν κράτησε περισσότερο από ενάμιση λεπτό.
Η Γαλλία είναι μεταξύ των 50 και πλέον χωρών που αποκήρυξαν την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018, ως «δόλια» και υποστήριξαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Αλλά η υποστήριξη στον Γκουαϊδό έφθινε από τότε, ειδικά στην Ευρώπη, και ο διάλογος μεταξύ της Γαλλίας και της Βενεζουέλας του Μαδούρο δεν διακόπηκε ποτέ. Ωστόσο, ο Μακρόν είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι η Γαλλία αναγνωρίζει την συνταγματικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αποκαλώντας τον Μαδούρο πρόεδρο και προτείνοντάς του διάλογο.
Εξωθούμενος από τις απομονωτικές πολιτικές της Ουάσιγκτον, ο Μαδούρο έχει επανειλημμένα στραφεί στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για διεθνή βοήθεια.
Αλλά από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το Παρίσι έκανε κάλεσμα στις 27 Ιουνίου για «διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας πετρελαίου» κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία. «Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας πρέπει επίσης να μπορεί να επιστρέψει στην αγορά», είπε τότε η γαλλική αντιπροσωπεία, στην οποία ο Μαδούρο απάντησε ότι η Βενεζουέλα ήταν «έτοιμη».
Τα 90 δευτερόλεπτα φαίνεται ότι ήταν υπεραρκετά για να πει ο Μαδούρο στον Μακρόν ότι «η Γαλλία πρέπει να παίξει θετικό ρόλο» στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης:
Κύπρος: Το Σάββατο η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’