search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:07
MENU CLOSE

Γιώργος Πατούλης στο topontiki.gr: «Η Περιφέρεια μπορεί να κάνει πολλά και διαχειρίζεται καθημερινά κρίσιμα θέματα»

08.11.2022 06:00
patoulis_new

Τις βασικές προτεραιότητες της θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής και κατά πόσο κατόρθωσε να τις υλοποιήσει, περιγράφει ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

Ταυτόχρονα, «σκιαγραφεί» τους στόχους του για τη δεύτερη θητεία του, αν επανεκλεγεί, αλλά και περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμα ο κλάδος αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν, από την ως τώρα εμπειρία σας, ο Περιφερειάρχης είναι ένας «μικρός πρωθυπουργός», όπως είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου;

O ρόλος του Περιφερειάρχη δεν είναι να είναι ένας μικρός πρωθυπουργός, αλλά ένας αιρετός που θα μπορεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και να είναι χρήσιμος για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι Περιφερειάρχες είναι μικροί κυβερνήτες. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία αυτό που απαιτείται είναι να γίνουν βήματα γιαένα κράτος πολυεπίπεδο και επιτελικό, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, με βάση την αρχή της εγγύτητας.

Δυστυχώς όμως στη χώρα μας έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να κατακτήσουμε αυτή την επιτελικότητα και να λειτουργούμε οι Περιφερειάρχες, όπως οι αντίστοιχοι τοπικοί κυβερνήτες στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λύσουμε παθογένειες ετών.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η Περιφέρεια Αττικής στο έως σήμερα διάστημα της θητείας σας;

Αναμφισβήτητα η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν για εμάς η μεγαλύτερη πρόκληση. Είχαμε μπροστά μας έναν άγνωστο κίνδυνο και προσπαθούσαμε να τον διαχειριστούμε βήμα-βήμα, έχοντας ως βασική προτεραιότητα την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η εξίσωση δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο καταφέραμε, κανένας πολίτης της Αττικής να μην μείνει μόνος, καθώς δράσαμε έγκαιρα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε πολιτικές πρόληψης. 

Επίσης από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς εμβληματικά έργα που είχαν «παγώσει» όπως η ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου, ενώ ένα από τα βασικά μας στοιχήματα ήταν και είναι να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην αδιέξοδη κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται. Τελικός στόχος μας είναι να κλείσει η χωματερή της Φυλής και να μη θάβονται πλέον στην Αττική χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας.

Ποιες είναι, κατά την άποψή σας, οι πραγματικές δυνατότητες της Περιφέρειας; Πού αρχίζουν και πού τελειώνουν;

Η Περιφέρεια μπορεί να κάνει πολλά και διαχειρίζεται καθημερινά κρίσιμα θέματα τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε ζητήματα που άπτονται τη διαχείριση της καθημερινότητας. Ωστόσο θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης αν, όπως σας προανέφερα, εφαρμοζόταν η αποκέντρωση στην ουσία της. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Διψάμε για στελέχη που θα βοηθήσουν τη λειτουργία μας αλλά οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της κεντρικής διοίκησης και γίνονται με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα είναι τα κενά να μεγαλώνουν και οι υπηρεσίες να αφυδατώνονται καθημερινά.

Επειδή γίνεται πολύς λόγος διαρκώς για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχω δύο ερωτήματα; Βλέπετε να γίνεται κάτι τέτοιο; Και, ποια είναι τα μείζονα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει η προσέγγιση αυτή;

Έχουμε μία ιστορική ευθύνη να αλλάξουμε τη χώρα προς το καλύτερο, προσαρμόζοντας το θεσμικό μας πλαίσιο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στη βάση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, ενώ κυρίαρχο θα πρέπει να είναι  το ζήτημα της ανάγκης μεταφοράς αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση.

Ποιες ήταν οι βασικές σας προτεραιότητες για την Περιφέρεια Αττικής όταν αναλάβατε Περιφερειάρχης; Καταφέρατε να τις υλοποιήσετε;

Είμαι ικανοποιημένος γιατί καταφέραμε να προχωρήσουμε πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, σε κρίσιμα ζητήματα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που επέφερε η πανδημία. Εργαζόμαστε καθημερινά πολύ σκληρά και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για να περάσει η Αττική σε μία νέα εποχή.

Στόχος μας είναι να δώσουμε οριστικό τέλος στην αδιέξοδη κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, θέλω να σας επισημάνω πως προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στο σχεδιασμό μας, με έμφαση στην ανακύκλωση και στην κυκλική οικονομία.

Παράλληλα έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης εμβληματικών αναπτυξιακών έργων, όπως είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θωρακίζουμε την Αττική σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ενισχύουμε  το δίκτυο κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης της Περιφέρειας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και υλοποιούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας, ενώ βελτιώνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από τη συνεχή ψηφιοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών μας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και κεντρικό Κράτος: φίλοι και σύμμαχοι ή ανταγωνιστές;

Με το κεντρικό κράτος δεν επιδιώκουμε να είμαστε ούτε φίλοι ούτε ανταγωνιστές αλλά συνοδοιπόροι με κοινό σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Αδιαμφισβήτητα η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο θεσμό προς τον πολίτη και με τα κατάλληλα εργαλεία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην βελτίωση της καθημερινότητας του. Η συνεργασία μας με την κεντρική διοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία είναι συνεχής και σε καλά επίπεδα. Αυτό συμβάλει στην επίλυσή ζητημάτων που ταλαιπωρούν την Αυτοδιοίκηση εδώ και δεκαετίες και βοηθά στη μετάβαση σε μια νέα εποχή. 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη θητεία σας στην Περιφέρεια Αττικής, αν φυσικά είστε και πάλι υποψήφιος και εκλεγείτε;

Στόχος μας ήταν και παραμένει να είμαστε μια Περιφέρεια που θα βρίσκεται διαρκώς , δίπλα στον πολίτη. 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Βασική μας προτεραιότητα είναι, να προχωρήσουμε αταλάντευτα το σχεδιασμό μας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα μέσα από ίδιους πόρους, αλλά και αξιοποιώντας κοινοτικά προγράμματα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία δίνουμε προτεραιότητα σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου,  έργα ηλεκτροφωτισμού, στη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν την Αττική ως τουριστικό προορισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζουμε στη συνεχή συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, σηματοδοτώντας τη βούληση μας να περάσει η Αττική σε μια νέα αναπτυξιακή εποχή. Για να το πετύχω αυτό και να συμβάλω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών χρειάζομαι άλλη μια θητεία. Σε αυτό το πλαίσιο προτίθεμαι να θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής.

Επικαλούμενος και την ιδιότητά σας του γιατρού -παραμένετε και πρόεδρος του ΙΣΑ- θα ήθελα να μου πείτε πού βρισκόμαστε με την πανδημία του κορωνοϊού και αν υπάρχουν ανησυχίες για νέα έξαρση…

Χρειάζεται ακόμα πολύ μεγάλη προσοχή γιατί μπαίνουμε και στον χειμώνα όπου θα έχουμε έξαρση και άλλων ιώσεων. Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις. Ωστόσο θέλω να επισημάνω το εξής. Η πανδημία έδωσε σημαντικά μαθήματα. Έγινε κατανοητός ο καθοριστικός ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανάγκη να επενδύσουν οι κοινωνίες στα συστήματα Υγείας.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο αξιόμαχο προσωπικό που υπηρετεί στις Δομές Υγείας της Αττικής μας, με στόχο την καλύτερη θωράκιση τους. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ενισχύσαμε τη στελέχωση κρίσιμων δομών Υγείας και την επεκτείνουμε χρονικά, αυξάνοντας παράλληλα και το σχετικό προϋπολογισμό, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, σε περίπτωση επιδείνωσης των υγειονομικών δεδομένων

Κλείνοντας θέλω να ξαναϋπογραμμίσω τη σημασία του εμβολιασμού. Όσο δεν θωρακίζουμε την κοινωνία με εμβολιασμό, που είναι ένα δώρο της επιστήμης και η πολιτεία  εξασφάλισε δωρεάν, δημιουργούμε ένα ισχυρό υπόστρωμα για μεταλλάξεις. Οι ευάλωτες ομάδες πολιτών πρέπει να εμβολιάζονται καθώς αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως το μεγαλύτερο μας «όπλο» είναι η πρόληψη.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στον ANT1 για υποκλοπές: «Ντροπή και αίσχος οι ισχυρισμοί ότι παρακολουθούσα τον ΥΠΕΞ» – live

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές: «Ήταν οι 33 στόχοι της ΕΥΠ;»

Διάβημα προς την Τουρκία για την απαγόρευση εισόδου Τζιτζικώστα προανήγγειλε ο Δένδιας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:07