search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:31
MENU CLOSE

Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2255
09/11/2022
09.11.2022 04:59
tsipras_new

Με την προσοχή στραμμένη ταυτόχρονα σε όλα τα καυτά μέτωπα της επικαιρότητας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαίο το θέμα των υποκλοπών, το οποίο εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται σε νέο κύκλο αποκαλύψεων και εξελίξεων.

Ειδικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» με τη λίστα των 33 προσώπων που φέρονται να παρακολουθούνταν μέσω του λογισμικού Predator, έχει φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πιο δύσκολη θέση από την αρχή της κυβερνητικής θητείας του κι από την Κουμουνδούρου επιχειρούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα με προσοχή, ώστε να μην χαλαρώσει ο κλοιός που όλο και στενεύει γύρω από το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

Η ανάγνωση που έκαναν στο ηγετικό επιτελείο μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου τη Δευτέρα, στον απόηχο των παραπάνω αποκαλύψεων, είναι ότι ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεσμένος, σε αδιέξοδο και αποσταθεροποιημένος, εξ ου και η αναφορά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά ότι επιδόθηκε σε ένα «παραλήρημα ενοχής, φόβου και ύβρεων».

Έτσι στην πρόσκληση Μητσοτάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας,προκειμένου να διαπιστώσει αν η κυβέρνηση εξακολουθεί ή όχι να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η Κουμουνδούρου απάντησε ότι δεν θα τον βοηθήσει να εκβιάσει τη στήριξη των υπουργών που παρακολουθούσε μέσω Predator.

Μάλιστα χαρακτήρισε «αξιοθρήνητο» τον εν λόγω τακτικισμό αποδίδοντας εμμέσως τον χαρακτηρισμό στον ίδιο. «Αν ψάχνει σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.» διεμήνυσε η Κουμουνδούρου και αντιγύρισε την πρόσκληση – πρόκληση σημειώνοντας πως αν ο πρωθυπουργός «φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης».

Καθώς φαίνεται, η Κουμουνδούρου σε αυτή τη φάση, με τις εξελίξεις ακόμη ανοιχτές εφόσον επίκεινται νέες αποκαλύψεις, θα αφήσει να ξετυλιχτεί η κρίση που συμπαρασύρει κυβέρνηση και κόμμα.

Μπαράζ ερωτήσεων

Σε σχέση με τις νέες αποκαλύψεις – και εν αναμονή των επόμενων που έχουν προαναγγελθεί – ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει το μπαράζ των επίκαιρων ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό επιχειρώντας είτε να τον φέρει στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί στα άβολα ερωτήματα που ανακύπτουν είτε να καταγραφεί ότι αποφεύγει να εμφανιστεί, άρα «φυγομαχεί» επειδή φοβάται.

Σε συνέχεια λοιπόν του ερωτήματος αν ο Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με ενεργό το Predator που παρακολουθεί από πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες έως τους υπουργούς της κυβέρνησης και συγγενικά τους πρόσωπα, ο Τσίπρας αυτή τη φορά ρωτάει αν οι 33 που φέρονται να είναι θύματα παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό ήταν ταυτόχρονα παρακολουθούμενοι και από την ΕΥΠ.

Ρωτάει επιπρόσθετα αν ο πρωθυπουργός θα δώσει τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη «νόμιμη» διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης.

Μάλιστα στην τεκμηρίωση της ερώτησής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι εδώ πρόκειται για μια «μείζονα θεσμική και πολιτειακή κρίση» και εν τούτοις ο πρωθυπουργός συνεχίζει να αρνείται να άρει το απόρρητο. Κοινώς αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μητσοτάκης δεν επιλέγει αυτή την κίνηση, που θα βοηθούσε στο να χυθεί φως, διότι απλώς δεν μπορεί – είναι, με άλλα λόγια, ένδειξη της ενοχής του.

Κοινός παρακρατικός μηχανισμός

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει να απαντήσει ο πρωθυπουργός, αντιθέτως εκφράζει ανοιχτά την πεποίθηση ότι «υπάρχει ένας κοινός παρακρατικός μηχανισμός ΕΥΠ και Predator με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η δήλωση ανήκει στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος σημείωσε επιπλέον πως «όσο η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις, τότε η τράπουλα παραμένει σημαδεμένη» και επικαλέστηκε την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA), η οποία, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης πριν από τις εκλογές. Με αυτό το αίτημα είδαν από την Κουμουνδούρου να συντάσσεται μέχρι και η «Καθημερινή», η οποία στο κύριο άρθρο της του σαββατιάτικου φύλλου κάλεσε σε «πλήρη και ταχεία διαλεύκανση».

Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, θεωρούν ότι από αυτή τη φάση των αποκαλύψεων ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγει αλώβητος, καθώς γενικεύεται το αίτημα για διαλεύκανση της υπόθεσης, φεύγει από τα όρια της αντιπολίτευσης και υιοθετείται από παράγοντες της θεσμικής, πολιτικοδημοσιογραφικής και οικονομικής σφαίρας.

Κατά τα λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων παρέπεμψε για τη διερεύνηση και των νέων καταγγελιών στη Δικαιοσύνη, καλώντας την να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αιχμή ότι μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί.

Διαβάστε επίσης:

Τα κέρδη της Αθήνας στη μακρόσυρτη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ανώμαλη προσγείωση στο 98,3 τον Οκτώβριο

Οι εταιρείες λαϊκής βάσης στην ελληνική ναυτιλία – Το κρίσιμο ατύχημα και οι επενδύσεις που δεν απέδωσαν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:30