search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:41
MENU CLOSE

COP27: «Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς ασφαλείας το επίσημο app του Καΐρου για τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα

11.11.2022 06:00
Aigyptos- klima876- new

Η Αίγυπτος φιλοξενεί την σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27, με πολλούς υψηλούς προσκεκλημένους και διαθέτει ένα επίσημο app για τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ωστόσο, δυτικοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επικοινωνιών προειδοποιούν τους ηγέτες και τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη σύνοδο να μην κατεβάσουν την εφαρμογή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί από τρίτους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς emails, ακόμα και για την καταγραφή συνομιλιών.

Όμως, την εφαρμογή έχουν ήδη κατεβάσει αξιωματούχοι από την Γερμανία, την Γαλλία και τον Καναδά, γεγονός που έχει κινητοποιήσει δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας. Το Politico συνομίλησε με δυτικούς ειδικούς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα κενά ασφαλείας, αφού η εφαρμογή έχει κατέβει χιλιάδες φορές δημιουργώντας μία «κερκόπορτα» για εκείνους που θα ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις επικοινωνίες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όσους συμμετέχουν στη σύνοδο για το κλίμα, αλλά υπάρχει κίνδυνος –με την άδεια της αιγυπτιακής κυβέρνησης – για παρακολουθήσεις των κινητών και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών. Σύμφωνα με τους αναλυτές που μίλησαν στο Politico είναι ευάλωτα ακόμα και τα μηνύματα που ανταλλάσσονται με κρυπτογραφημένες υπηρεσίες.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από το αιγυπτιακό Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας, το οποίο κράτησε για τον εαυτό του το προνόμιο να μπορεί να σκανάρει τις τηλεφωνικές συσκευές των χρηστών. Επιπλέον, στα έξυπνα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν λογισμικό Android, υπάρχει δυνατότητα να καταγράφονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω της εφαρμογής και να παρακολουθούνται οι κινήσεις των χρηστών μέσω του GPS που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή και στην τεχνολογία Wi-Fi.

Η εφαρμογή είναι «ένα εργαλείο παρακολούθησης που μπορεί να γίνει όπλο για τις αιγυπτιακές αρχές για να παρακολουθούν ακτιβιστές, κυβερνητικές αντιπροσωπείες και οποιονδήποτε συμμετέχει στη σύνοδο COP27», όπως δήλωσε στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα του ανθρώπου στην ψηφιακή εποχή.

«Η εφαρμογή είναι ένα κυβερνο- όπλο», δήλωσε ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας, που εξέτασε λεπτομερώς τις δυνατότητες που παρέχει το app, το οποίο όμως η Google διαβεβαιώνει ότι δεν παραβιάζει καμία εταιρική πολιτική ασφαλείας.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι ασφαλείας δυτικών κυβερνήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πονοκέφαλο, αφού στη σύνοδο στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλοι ειδικοί, όπως ο Πολ Σουνκ, μηχανικός ασφαλείας στην εταιρία κυβερνοασφάλειας Lookout, ο οποίος λέει ότι ανέλυσε την επίμαχη εφαρμογή και δεν διαπίστωσε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τις ανησυχίες ότι κάποιος μέσω της εφαρμογής μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ή να καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ένας άλλος ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε όμως ότι δεν θα κατέβαζε τη εφαρμογή στο δικό του κινητό, προσθέτοντας ότι από την στιγμή που κάποιος το εγκαταστήσει στο τηλέφωνο θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να σταματήσει κάποιον τρίτο από το να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και επικοινωνίες του χρήστη- ακόμα και αφού διαγράψει την εφαρμογή από την συσκευή.

Κι ένα άλλο στοιχείο που κάνει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα να ανησυχούν, είναι οι επιδόσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης στην παρακολούθηση πολιτών.

Μετά την Αραβική Άνοιξη, οι αιγυπτιακές αρχές δημιούργησαν νομικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις σε κάθε τρόπο, όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη για να διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την αντίληψη που έχει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πλήρη αδιαφορία για την ιδιωτικότητα», λέει ένας ακτιβιστής.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Ελεύθερος ο φοιτητής που του πέταξε αυγά – Ο περίεργος όρος που του επιβλήθηκε

Belharra: Οι πρώτες φωτογραφίες από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Ρονάρ»

Φουντώνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Χίτλερ (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:40