search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:50
MENU CLOSE

Τα παράξενα έθιμα των τσιγγάνων: Οι «καθαριστές», τα διαζύγια και το… TikTok! (videos)

11.11.2022 11:23
pethera_roma

Με τους άγραφους νόμους των Ρομά ασχολήθηκε ο Αντώνης Σρόιτερ στη χθεσινή Αυτοψία.

Τα τσιγγάνικα έθιμα γίνονται τελευταία γνωστά στο ευρύ κοινό χάρη στο TikTok, καθώς οι Ρόμα είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η εκπομπή ασχολήθηκε με τα ιδιαίτερα έθιμα των τσιγγάνων ενώ ξεχωριστή μνεία έγινε στη διαδικασία των διαζυγίων των Ρομά, που αναλαμβάνουν οι λεγόμενοι «καθαριστές» που γενικά έχουν ρόλο «δικαστή».

Όπως εξήγησαν δύο από αυτούς στην Αυτοψία, όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει πως θέλει να χωρίσει, τους παίρνει τηλέφωνο και εκείνοι πηγαίνουν να συναντήσουν αυτόν ή αυτή που επικοινώνησε μαζί τους πρώτα. Στη συνέχεια συναντούν και τον δεύτερο.

Αφού καταλήξουν ποιος έχει δίκιο, βάζουν και βλέπουν το βίντεο από τον γάμο, προκειμένου να δουν πόσα λεφτά πήρε ως «δώρο» αυτός που είχε άδικο.

Αυτό το ποσό λοιπόν πρέπει να καταβληθεί ως αποζημίωση στην άλλη πλευρά ενώ στη συνέχεια και αφού έχει ανακοινωθεί μέσω… TikTok το διαζύγιο, η πεθερά καίει τα ρούχα του γαμπρού και της νύφης.

Οσον αφορά στους γάμους, αυτοί «κλείνονται» σε χορούς, γιορτές κι άλλους γάμους. Τα ζευγάρια λογοδίνονται από τα 6-7, ενώ μπορεί να παντρευτούν ακόμα και στα 12 και στα 13… Το κορίτσι δεν έχει κανένα λόγο στην επιλογή του γαμπρού, ενώ η συμφωνία γίνεται ανάμεσα στους πατεράδες.

Στην εκπομπή μίλησε και μια κοπέλα, 21 ετών η οποία αποφάσισε να σπουδάσει, και να κυνηγήσει τα όνειρά της.

Στον οικισμό των τσιγγάνων στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου ζουν περίπου 6.000 τσιγγάνοι, είναι η μοναδική που σπουδάζει, ενώ όπως λέει η ίδια, άλλα 2 ή 3 κορίτσια της γενιάς της, έχουν τελειώσει το σχολείο…

Παράλληλα όπως ειπώθηκε στην εκπομπή η «συγγνώμη» λέγεται πολύ δύσκολα ανάμεσα στους τσιγγάνους ενώ συνήθως εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η φάρα των εμπλεκόμενων…

Διαβάστε επίσης:

Μαραθώνιος 2022: Όλες οι αλλαγές στις γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ από σήμερα μέχρι και την Κυριακή

Θεσσαλονίκη: «Τοκογλύφοι με απήγαγαν – Απειλούσαν να μου κόψουν τα πόδια» (Video)

Πάτρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε 60χρονη – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 08:50