search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:08
MENU CLOSE

Έντι Σέτζγουϊκ: Επιστροφή στο Chelsea Hotel για την θρυλική μούσα του Άντι Γουόρχολ (Photos/Videos)

14.11.2022 20:01
edie-sedwik-1-new

Το βράδυ της Δευτέρας (14 Νοεμβρίου 2022), στη Νέα Υόρκη θα γίνουν τα εγκαίνια μιας «αναδρομικής» θα λέγαμε έκθεσης έργων τέχνης.

Η καλλιτέχνης, τα έργα της οποίας θα εκτεθούν και στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν, δεν είναι άλλη από την Έντι Σέτζγουϊκ, την πάλαι ποτέ μούσα του Άντι Γουόρχολ, το λαμπερό κορίτσι του «Factory», που έφυγε από τη ζωή τέτοιες μέρες, στις 16 Νοεμβρίου του 1971, στα 28 της χρόνια, επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ακόμη και οι underground άγγελοι πεθαίνουν.

Επιστροφή στο Chelsea Hotel

Το μέρος που θα στεγάσει την έκθεση, δεν είναι άλλο από το επίσης θρυλικό ξενοδοχείο «Chelsea Hotel», το ξενοδοχείο που φιλοξένησε κατά καιρούς διάφορες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, από τον ποιητή Ντίλαν Τόμας, μέχρι την Πάτι Σμιθ και τον Ρόμπερτ Μάπλθορπ, και από τον εκκεντρικό ζωγράφο Σαλβαντόρ Νταλί μέχρι τον Σιντ Βίσιους των Sex Pistols,ο οποίος μέσα στο χάος της ασυνεννοησίας και των ναρκωτικών ουσιών, εκεί έμελλε να σκοτώσει την ερωμένη του Νάνσι.

Στο ξενοδοχείο Chelsea,που κινδύνευσε να μην ξανανοίξει τις πόρτες του για το κοινό μετά από μια δεκαετία διαδοχικών αλλαγών στην ιδιοκτησία και διάφορες ατελείωτες απόπειρες ανακαινίσεων, συγκατοίκησαν για ένα μεγάλο διάστημα η Έντι Σέτζγουικ και ο Άντι Γουόρχολ, την εποχή που γίνονταν τα γυρίσματα του φιλμ «Chelsea Girl».

Μάλιστα κάποτε η Έντι Σέτζγουικ έβαλε φωτιά στο δωμάτιό της, και παραλίγο να πυρπολήσει -άθελά της-όλο το ξενοδοχείο, αφού είχε το ελάττωμα να κοιμάται αφήνοντας στο δωμάτιο πολλά αναμμένα κεριά, κάτι για το οποίο συχνά την μάλωνε ο Λέοναρντ Κοέν.

Θυμίζουμε ότι η Έντι Σέτζγουικ, το πορτρέτο της οποίας συνέθεσε η σκηνοθέτης Μισέλ Ουίλιαμς στο φιλμ «Factory Girl» (2007), είχε εμφανιστεί σε τουλάχιστον 12 φιλμάκια του Άντι Γουόρχολ μέχρι το 1965.

Ένα επετειακό πάρτι

Η έκθεση που θα έχει το χαρακτήρα ενός καλλιτεχνικού πάρτι, θα μοιάζει με αστρική πύλη, θα μοιάζει μ’ ένα «portal» μέσα από το οποίο θα μπορεί να μεταφερθεί κανείς στο παρελθόν της Νέας Υόρκης του 1970, και να ρίξει μια φευγαλέα ματιά στοσύμπαν του Άντι Γουόρχολ.

Όπως είναι φυσικό, στην έκθεση – πάρτι αναμένεται να συγκεντρωθεί όλο το μοδάτο ροκ πλήθος του «Downtown» της Νέας Υόρκης, όλο εκείνο το φανταχτερό πλήθος που διασκορπίστηκε μετά την κατεδάφιση του «Mercer Arts Center», στο οποίο κάποτε σύχναζε.

Σ’ αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός, αναμένονται να δώσουν το παρών, ο γερόλυκος παραγωγός του punkrock, Ντάνι Φιλντς, ο πρώην της Έντι, Μάικλ Ποστ, ο αδελφός της Έντι, Τζον Σέτζγουικ, η χήρα του Τζόνι Ραμόουν, Λίντα. Σίγουρες θεωρούνται και οι παρουσίες μερικών μεγαλόσχημων της τέχνης, όπως: ο Σάιμον ντε Πιούρι, η Ρόζλι Γκόλντμπεργκ, ο επικεφαλής του ιδρύματος «Andy Warhol Foundation’s», Βίνσεντ Φρίμοντ, αλλά και η Κρίστι Τέρλιγκτον, ο Ντάρεν Αρονόβσκι, η κόρη του Κιθ Ρίτσαρντς, Θιοντόρα Ρίτσαρντς, η Κρίστεν Μακμέναμι, η Ράιαν Μακ Γκίνες, και πολλοί άλλοι.

Στο σύνολό τους θα εκτεθούν 15 έργα, από κάρβουνο και μολύβι, μερικά από τα οποία είναι κάποια γυμνά -ανάμεσά τους και μια αυτοπροσωπογραφία της Έντι- ενώ τα υπόλοιπα απεικονίζουν άλογα (αγαπημένο θέμα της Έντι) και άλλα ζώα.

Τα έργα θα πωλούνται από τον οίκο δημοπρασιών «RRAuctions», ενώ το γενικό πρόσταγμα στο πάρτι θα έχει ο Μπόμπι Λίβινγκστον μεγάλο στέλεχος του οίκου. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 Νοεμβρίου, και οι τιμές των έργων πιστεύεται πως άνετα θα ξεπεράσουν τις 40.000 δολάρια για το καθένα από αυτά.

Έτσι, 51 χρόνια από το θάνατό της, η Έντι Σέτζγουικ, η πανέμορφη κι απόκοσμη πεταλούδα του «Factory», θα υποδεχθεί το πολύχρωμο πλήθος της εναλλακτικής Νέας Υόρκης, σ’ ένα πάρτι που θα τιμά το φευγαλέο πέρασμά της από τη ζωή και την τέχνη.   

Διαβάστε επίσης:

Μάντζος στο topontiki.gr: «Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις»

Βάνα Μυρίλλα στο topontiki.gr: Οι σοβαρές ελλείψεις στο αίμα ταλαιπωρούν τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία

Ο «βιασμός» της 12χρονης από τα ΜΜΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:07