search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:02
MENU CLOSE

Κιβωτός του Κόσμου: Στο στόχαστρο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της ΜΚΟ – Καταιγισμός καταγγελιών (Videos)

18.11.2022 21:00
kivotos-kosmou-1-new

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας επιστρέφει η δικογραφία για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου  και τις καταγγελίες παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της για κακοποίηση.

Η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα διεξάγεται πλέον από την εισαγγελία ανηλίκων, η οποία αφού ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, θα αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών εφόσον αυτές διαπιστωθούν.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντ. Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τη διαρροή στοιχείων της δικογραφίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση όσο αυτά βρίσκονταν στην υποδιευθύνση προστασίας ανήλικων στη ΓΑΔΑ.

Υψηλά ιστάμενο στην ιεραρχία της ΜΚΟ «δείχνουν» ως κακοποιητή δύο καταθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που επέστρεψε στην Εισαγγελία Ανηλίκων περιλαμβάνει δύο καταθέσεις. Η πρώτη είναι η μαρτυρία ενός 19χρονου που κατήγγειλε όχι μόνο λεκτική, αλλά και σωματική κακοποίηση.

Το παιδί περιέγραψε αναλυτικά όλα όσα βίωνε για πάνω από έναν χρόνο με συνεχείς απειλές ότι αν τολμήσει να πει το παραμικρό, τότε οι κυρώσεις σε βάρος του θα είναι τεράστιες. Ο 19χρονος είπε ανάμεσα σε άλλα στους αστυνομικούς ότι προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου του έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια και ότι του ζητούσε να τον συνοδεύει στα ταξίδια του εκτός Αττικής. Οι ασελγείς πράξεις σε βάρος του έγιναν το 2021.

Η δεύτερη κατάθεση έχει ως μάρτυρα έναν ανήλικο, ο οποίος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ήταν μπροστά σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με θύμα άλλο παιδί και μάλιστα η κατάθεσή του συμπληρώνει την μαρτυρία του 19χρονου ως προς τον δράστη πίσω από την κακοποίηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τα δύο παιδιά κατονόμασαν το ίδιο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται πολύ υψηλά στην ιεραρχία της συγκεκριμένης ΜΚΟ, ως τον άνθρωπο που είχε γίνει ο εφιάλτης τους.

Νέες σοκαριστικές καταγγελίες

Σοκ έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιητική συμπεριφορά στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οι δημόσιες επώνυμες καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, που είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αναφορές του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι του Βόλου προκαλούν τουλάχιστον εντύπωση.

Στις νέες καταγγελίες προστίθεται ένας 27χρονος που καταγγέλλει σκληρές τιμωρίες απομόνωσης και εκμετάλλευσης αλλά και χρήση βίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τον άφησαν να πάει στο Λύκειο για να κάνει διάφορες μικροδουλειές μέσα στη δομή. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι τον είχαν στείλει σε σπίτι με υποτιθέμενους «παιδαγωγούς» οι οποίοι ήταν υδραυλικοί στο επάγγελμα και για τρεις ημέρες τους επέτρεπαν να βγουν από το σπίτι μόνο για να δουλέψουν σε χωράφια.

Μία 20χρονη σήμερα κοπέλα καταγγέλλει κακές συμπεριφορές σε δομή της Ηπείρου και πολυήμερες τιμωρίες κατά τη διάρκεια των οποίων τους επέτρεπαν να βγουν από τα δωμάτια μόνο για να καθαρίσουν τις εκεί εγκαταστάσεις.

Την ώρα που ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος αρνείται όσα καταγγέλλονται και ταυτόχρονα αφήνει υπόνοιες ότι ορισμένα παιδιά έχουν προβεί σε ψεύτικες καταγγελίες θέλοντας να «εκδικηθούν» την οργάνωση επειδή δεν ζουν πλέον με τους γονείς τους, οι Αρχές σημειώνουν ότι αν και δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα επίσημη καταγγελία, πλέον ανοίγει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων προκειμένου να αντληθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι θα κληθούν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ και στα γραφεία Προστασίας Ανηλίκων τα παιδιά που καταγγέλλουν την κακοποίηση τους, άνθρωποι από την «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά όπως μετέδωσε το OPEN στις Αρχές θα μιλήσουν και παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή διαμένουν σε δομές της «Κιβωτού». Σύμφωνα με τον ANT1, ήδη έχει καταθέσει ένας νεαρός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, άπαντες που ζουν κοντά στην δομή του οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα εκείνοι που προσέφεραν εθελοντικά για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών δηλώνουν σοκαρισμένοι από τις καταγγελίες που έχουν πλέον πάρει τη μορφή ντόμινο.

Την ίδια ώρα τα στόματα των ατόμων από τον Οργανισμό παραμένουν κλειστά και ο μόνο που έχει μέχρι στιγμής μιλήσει είναι ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος, ο οποίος μίλησε στον Alpha αλλά έδωσε αμφιλεγόμενες απαντήσεις.

Θεοδωρικάκος: Ο νόμος ισχύει για όλους – Δεν υπάρχουν άβατα

Θέση αναφορικά με τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» πήρε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, «ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τις καταγγελίες σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμουκατόπιν εντολής του εισαγγελέα, «για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και «γκρίζες ζώνες» ελέγχου και επιβολής του νόμου».

«Γι’ αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια», σύμφωνα με τον υπουργό.

Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται σε εμάς

Η πρώτη ανεπίσημη τοποθέτηση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για όσα σοκαριστικά καταγγέλλονται για τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για κακοποιητική συμπεριφορά και ασέλγεια στην «Κιβωτό του Κόσμου» ήρθε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε ο Alpha με τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, ο ίδιος απάντησε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή και ότι δεν είναι υπό την εποπτεία της αλλά πρόκειται για ένα αυτόνομο έργο του πατέρα Αντωνίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αρχιεπισκοπής, όταν στο παρελθόν υπήρξε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πατέρα Αντώνιο και προτάθηκε στον δεύτερο κάποια βοήθεια με κάποιου είδους εποπτεία,ο ιδρυτής της «Κιβωτού» αρνήθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το χωριό στην Κρήτη που θέλει να μετακομίσει όλη η Ευρώπη

Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται σε εμάς – Η πρώτη αντίδραση στις καταγγελίες (Video)

Θεοδωρικάκος για Κιβωτό του Κόσμου: Ο νόμος ισχύει για όλους – Δεν υπάρχουν άβατα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:01