search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:10
MENU CLOSE

Οικονόμου για πλειστηριασμούς και επιτόκια: Παρακολουθούμε, μιλάμε με τις τράπεζες, αλλά δεν φέρνουμε κάποια νέα ρύθμιση

24.11.2022 14:00
oikonomou1010_new

Με παρακολούθηση των εξελίξεων, όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, και συνεννόηση με τις τράπεζες, αλλά χωρίς κάποια νέα ρύθμιση, αντιδρά η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για την εισβολή στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες και με τους servicers για διπλό σκοπό: πρώτον, να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για τους ανθρώπους που έχουνε μεγάλο πρόβλημα με το ιδιωτικό τους χρέος, να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τις νομοθετικές δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι συμπολίτες μας αυτοί και κυρίως οι πιο ευάλωτοι. Όσον αφορά στην “απειλή” συσσώρευσης ακόμα μεγαλύτερου χρέους, τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων, λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, επίσης η κυβέρνηση αναμένει από την πλευρά των τραπεζών πρωτοβουλίες σε κατευθύνσεις που θα βοηθήσουν την υποστήριξη των δανειοληπτών».

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «παρακολουθούμε το θέμα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες, και ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για να υποστηριχθεί η ελληνική κοινωνία, θα γίνει», ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «ήδη υπάρχει υποστήριξη των δανειοληπτών με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει, ήδη η κυβέρνηση με τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας που έχει πάρει έμμεσα βοηθά τους πολίτες, τους δανειολήπτες. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε αυτή τη φάση, παρατηρούμε τις εξελίξεις, είμαστε σε επικοινωνία με τις τράπεζες και περιμένουμε και από τη δική τους πλευρά πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της στήριξης των δανειοληπτών, έτσι ώστε να μη χειροτερέψει η κατάσταση», επαναλαμβάνοντας – σχετικά με τις εικόνες από το σπίτι της Ι. Κολοβού – ότι ήταν «δυσάρεστο» να χάνει κάποιος το σπίτι του με αυτό τον τρόπο.

Ολομέτωπη επίθεση στον Τσίπρα

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «υποκρισία» για το ζήτημα των πλειστηριασμών και αναφέροντας ότι επί διακυβέρνησής του έγιναν περίπου 30.000 πλειστηριασμοί.

Παράλληλα, και συνεχίζοντας την έμμεση επίθεση που άρχισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Μαργαρίτη Σχοινά, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός, με σχέδιο, το οποία στηρίζεται σε τεχνογνωσία, αλλά κυρίως με ένα σαφές πλάνο εφαρμογής, επισκέπτεται την περιφερειακή Ελλάδα και χαράζει έναν οδικό χάρτη πραγματισμού, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης προς το μέλλον. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας περιοδεύει στην περιφέρεια αναλωνόμενος σε λόγια και αφελείς διαπιστώσεις, που σκοπό έχουν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, στο κακό παρελθόν της, στη χώρα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας, καθώς στην ουσία εισηγείται την ανάσχεση, την κατάργηση κρίσιμων δυνατοτήτων και πολιτικών που πέτυχε η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια».

Προσέθεσε, δε, ότι «η Ελλάδα μπορεί σήμερα με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τις έξωθεν απειλές χάριν και στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε με μεγάλες δυνάμεις, τις ίδιες συμφωνίες που ο κ. Τσίπρας απειλεί να καταργήσει. Ο πρωθυπουργός, με τη διαπραγμάτευση την οποία έκανε, έχει κερδίσει για λογαριασμό της Ελλάδας τους περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0, που εξελίσσεται απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος, θα έχει ως συνέπεια να έχουμε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων απασχόλησης μέχρι το 2026. Αυτό το σχέδιο, αυτήν την πορεία ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται πως μπορεί να την σταματήσει. Φαντασιώνεται την ανάσχεση αυτή της πορείας με μια ακόμη νέα “περήφανη διαπραγμάτευση” του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέση που δεν δηλώνει μόνο άγνοια, αλλά καθίσταται και επικίνδυνη όταν διατυπώνεται δημοσίως καθώς θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για την πατρίδα».

Διαφωνία για το πλαφόν

Όσον αφορά στην πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ο Γ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «καθόλου δεν μας ικανοποιεί η πρόταση αυτή, τα 275 ευρώ δεν είναι στο πλαίσιο της φιλοσοφίας (σ.σ. της πρότασης της κυβέρνησης), ούτε μπορεί να υποστηριχθεί ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας. Εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασής μας, που έχουν αγκαλιάσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να μη χαθεί άλλος χρόνος. Να υπάρξει μια ρεαλιστική, άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση από την πλευρά της Ευρώπης»

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία. Με το σχέδιό μας έχουμε πετύχει ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει πολύ φθηνότερο ρεύμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Έχουμε θεσμοθετήσει μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών τα οποία αποδίδουμε στην κοινωνία, ταυτόχρονα ο κρατικός προϋπολογισμός συμβάλλει. Θα συνεχίσουμε σταθερά στην κατεύθυνση αυτή».

Διαβάστε επίσης:

Υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Μαρία Σπυράκη

Τσίπρας για ενεργειακή κρίση: Παντελής έλλειψη αλληλεγγύης και ανόητες πολιτικές επιλογές από την ΕΕ

Έκρηξη Φίλη σε πάνελ: «Πού ζούμε; Στη χούντα ζούμε;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:09