search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:19
MENU CLOSE

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση Δεκεμβρίου για τα νοικοκυριά  

25.11.2022 10:16
SKREKAS

Τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (25/11) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, για το ηλεκτρικό ρεύμα και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν τα εξής:

  • Έως 500 κιλοβατώρες 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 90% των νοικοκυριών
  • Από 501 έως 1000 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι τότε θα υπάρχει επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για πάνω από 1000 κιλοβατώρες 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 269 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται έως 100% η αύξηση.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ /ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ/MWh. Το συνολικό κόστος για νοικοκυριά – επαγγελματίες φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ.

Η συνολική επιδότηση για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο είναι στα 435 εκατομμύρια ευρώ με τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών και έχει αποδώσει πάνω από 2,5 ευρώ.

Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

Τέλος, για το φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, μέτρο που αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδημάτων και παρόχων.

«Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για όλο το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση. Η δέσμευσή μας ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο αυτόν τον δύσκολο χειμώνα, ισχύει απολύτως», κατέληξε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ξεκινούν το απόγευμα οι πληρωμές – Ποιοι συνταξιούχοι πάνε πρώτοι «ταμείο»

Ξεκινάει σήμερα η Black Friday: Μέχρι πότε θα διαρκέσει – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές (Video)

Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ: Ποιοι και πώς θα λάβουν το Χριστουγεννιάτικο επίδομα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:17