search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:07
MENU CLOSE

Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι – Ανησυχούν οι κάτοικοι (Video)

30.11.2022 07:22
evia new

Ο «σεισμικός χορός» που απο χθες τα ξημερώματα ταρακουνά την νότια Εύβοια και την Αττική προβληματίζει τους σεισμολόγους.

Ο χθεσινοβραδινός σεισμός των 5 Ρίχτερ μπέρδεψε τα πράγματα. Ακύρωσε το σενάριο που ήθελε τη χθεσινή δόνηση που σημειώθηκε στις 6:32 π.μ., των 4,8 Ρίχτερ, ως την κύρια. Τώρα οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να περιμένουμε άλλο ένα 24ωρο προκειμένου να δούμε έαν ο χθεσινοβραδινός νέος σεισμός είναι ο κύριος.

Αυτό που δημιουργεί ερωτήματα τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι στην περιοχή των Νέων Στύρων, στην Εύβοια δεν υπάρχει γνωστό ρήγμα.

Οι κάτοικοι της νότιας Ευβοιας πάντως, εαν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, ανησύχησαν. Πολλοι πέρασαν το βράδυ τους στο δρόμο ή στα αυτοκίνητά τους.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες στις 22:06, είχε εστιακό βάθος 8,9 χλμ.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά τη σεισμική δόνηση, έκανε γνωστό το Πυροσβεστικό Σώμα. Διευκρίνισε πως δεν έλαβε καμία κλήση.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή μετά τη σεισμική δόνηση. Περιπολούν Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις. Έχουν κινητοποιηθεί επίσης οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Επιπλέον, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ας δούμε τι είπαν οι σεισμολόγοι:

Ευθύμιος Λέκκας: «Πρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας»

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

«Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός (βράδυ της Τρίτης), η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Η εκτίμησή μου είναι πάντως ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά πρέπει να περιμένουμε», πρόσθεσε.

Άκης Τσελέντης: «Αλλάζουν τα δεδομένα»

Σε ανάρτησή του, ο Άκης Τσελέντης έγραψε χθες βράδυ για τα 5 Ρίχτερ: «Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0, EΠIK: 6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ. στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα, πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ψυχραιμία»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, συνέστησε ψυχραιμία στον κόσμο μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5 Ρίχτερ, από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια που σημειώθηκαν τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κλειστά τα σχολεία

Για προληπτικούς λόγους θα μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη νότια Εύβοια.

Ιδιαίτερα για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, εκτός από τα σχολεία στους Ζάρακες που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μετά τα 5 Ρίχτερ, αποφασίστηκε πριν λίγο να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου Κύμης Αλιβερίου, και μάλιστα από το πρωϊ  να προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές ζημιές σε όλα τα κτίρια.

Το ίδιο αποφασίστηκε πριν λίγο και στο δήμο Καρύστου, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λευτέρη Ραβιόλο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «και αύριο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές, αντίθετα η ανησυχία στους κατοίκους είναι μεγάλη» όπως είπε  χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Ιωάννινα: Πυρά από καλάσνικοφ δέχθηκαν αστυνομικοί σε περιπολία στο χωριό Κυψέλη- Άγρια καταδίωξη στα Τζουμέρκα

Σεισμός στην Εύβοια – Πρόεδρος Ζαράκων: «Έξω στους δρόμους ή στα αυτοκίνητά τους οι κάτοικοι»

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ταρακούνησε και την Αττική – Ανάστατοι οι κάτοικοι (Photos)



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:05