search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:49
MENU CLOSE

«Η φετινή επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, οδηγός για μια ακόμη καλύτερη χρονιά»

02.12.2022 06:00
zaharaki_new

Έχοντας πλέον φτάσει στο τέλος της χρονιάς, έρχεται εύλογα η ώρα του απολογισμού. Και ως προς τον τουρισμό, τα δεδομένα είναι απολύτως σαφή: το στοίχημα κερδήθηκε.

Ήταν αναμφίβολα μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα απόνερα της πανδημικής κρίσης, της μεγαλύτερης δοκιμασίας τουρισμού στη σύγχρονη ιστορία του. Σε αυτό προστέθηκαν ενεργειακή και πληθωριστική κρίση αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αρκεί να θυμηθούμε όλοι πόσο απαισιόδοξες ήταν στην αρχή της χρονιάς οι σχετικές προβλέψεις.

Σε πείσμα όμως όλων αυτών των προκλήσεων και κρίσεων, ο ελληνικός τουρισμός όχι μόνο άντεξε, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε επίπεδο εσόδων, στο 9μηνο μέχρι το Σεπτέμβριο έχουμε φτάσει τα αντίστοιχα έσοδα της καλύτερης μας χρονιάς του 2019, πριν την πανδημία. Στα 14 αναβαθμισμένα περιφερειακά αεροδρόμια, οι αφίξεις έχουν ξεπεράσει αυτές του 2019. Έχουμε την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών όσον αφορά τις τρεις βασικές μας τουριστικές αγορές (Βρετανία +21% στο 9μηνο Ιαν-Σεπτ , Γαλλία +17%, Γερμανία +7%). Και ταυτόχρονα έχουμε διευρύνει την απήχησή μας σε νέες αγορές και νέα κοινά, ενώ έχει αυξηθεί και η δαπάνη ανά επισκέπτη κατά 11%.

Όμως όλα αυτά δεν είναι αφορμή για επανάπαυση, αλλά εφαλτήριο για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα το 2023, και ευρύτερα στη δεκαετία που έρχεται.

Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε τρία στοιχεία: ποιότητα, ισορροπία και βιωσιμότητα. Ποιότητα, σημαίνει ακόμα καλύτερες επιλογές, σε ακόμα περισσότερες μορφές τουρισμού. Ισορροπία, σημαίνει η ανάπτυξη του τουρισμού να διαχέεται σε όλη τη χώρα, όλο το χρόνο. Και τέλος βιωσιμότητα, σημαίνει δημιουργία ενός τουριστικού προτύπου που είναι σε αρμονία με το περιβάλλον, και με τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών μας.

Όλοι αυτοί οι στόχοι εξυπηρετούνται από τις εναλλακτικές και θεματικές μορφές τουρισμού, στις οποίες δίνουμε τη μέγιστη έμφαση. Μορφές όπως ο γαστρονομικός, ο αγροτουρισμός ο καταδυτικός, ο ευεξίας, αλλά και ο χειμερινός βρίσκονται στην προμετωπίδα του προγράμματός μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 300 εκ.€, για επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές τουρισμού.

Ειδικά για το χειμερινό τουρισμό φέτος, έχουμε ακόμα περισσότερες επιλογές σε όλη τη χώρα, χωρίς περιοριστικά μέτρα. Συνεχίζεται η ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια προβολής από τον ΕΟΤ, ενώ υλοποιείται και το πρόγραμμα προώθησης χειμερινού τουρισμού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με 11 αεροπορικές εταιρείες να έχουν συνάψει συμβόλαια με τον ΕΟΤ για περισσότερες πτήσεις σε ελληνικούς προορισμούς φέτος τον χειμώνα. Ταυτόχρονα, προχωρούμε σε έργα 56 εκ € για τη δημιουργία υποδομών χιονοδρομικών κέντρων, ορεινών καταφυγίων και μονοπατιών.

Παράλληλα, η ανάπτυξη άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο τη χειμερινή τουριστική δυναμική. Ένα παράδειγμα είναι ο οινοτουρισμός, όπου φέτος έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό οινοποιείων με σήμα επισκέψιμου οινοποιείου – πάνω από 100 σε όλη την Ελλάδα- έτοιμα να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους. Και πλέον επεκτείνουμε το σήμα σε νέες κατηγορίες όπως τα ζυθοποιεία, τα ελαιοτριβεία και τα τυροκομεία, συνδέοντας πρωτογενή τομέα και τουρισμό.

Ως προς τον εγχώριο τουρισμό, το αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» με ψηφιακή κάρτα και επιδότηση διαμονής 150€ ανά δικαιούχο (200 για ΑΜΕΑ) ισχύει για όλη την χειμερινή περίοδο. Για πρώτη φορά, μπορεί να γίνει εξαργύρωση για όλους τους προορισμούς της χώρας, ενώ στους 275.000 δικαιούχους σύντομα θα προστεθούν άλλες 125.000, δίνοντας μία ισχυρή ώθηση στην εγχώρια χειμερινή τουριστική κίνηση.

Άφησα τελευταία αλλά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση. Φέτος βάλαμε στόχο και πετύχαμε να ξεκινήσουμε το σχολές μας νωρίτερα από κοντά, έχοντας προσλάβει τους εκπαιδευτικούς μας εγκαίρως. Δίνουμε για πρώτη φορά επίδομα στέγασης και μάλιστα αναδρομικά αυξημένο μετά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης σε σπουδαστές και σπουδαστές των ΙΕΚ τουρισμού, ενώ βελτιώσαμε μετά από 11 χρόνια την έμμισθη πρακτική των σπουδαστών μας. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα αυτής της χρονιάς είναι το πρόγραμμα του πρώτη η Ελλάδα ξεκινάει, το μάθημα φιλοξενία στα δημοτικά σχολεία. Δουλέψαμε μαζί με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος εδώ και 15 μήνες και μπορούμε να πούμε με περηφάνια και το περιεχόμενο αλλά και το διδακτικό υλικό είναι υψηλού επιπέδου και με εξαιρετικές προοπτικές αξιοποίησης σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Φέτος, με τη συνεργασία όλου του κόσμου του τουρισμού, πετύχαμε μία εξαιρετική χρόνια. Στόχος αυτή η δυναμική να διατηρηθεί και το χειμώνα, ως προοίμιο ενός ακόμα καλύτερου 2023. Είναι ένα στοίχημα και πάλι δύσκολο. Όμως, έχουμε πλέον αποδείξει ότι ακόμα και στα δύσκολα ο ελληνικός τουρισμός, με σχέδιο και επιμονή, μπορεί να υπερβεί και τους πλέον υψηλούς στόχους.

*Η Σοφία Ζαχαράκη είναι υφυπουργός Τουρισμού

Διαβάστε επίσης:

Πότε θα βάλουμε τους νέους στο κάδρο της Δημοκρατίας;

Η κυβερνητική επιχείρηση της Ομερτά θα αποτύχει

Το καλάθι του πρωθυπουργού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:48