search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:34
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Τίρανα: Αισιοδοξία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Αλβανία (Video)

06.12.2022 13:45
mitsotakis_albania0612_new

Στην πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και στην αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στα Τίρανα όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι για το ζήτημα αυτό θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «θεωρώ ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε μένα και τον πρωθυπουργό, ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα μας επιτρέψει να φέρουμε αυτό το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο. Επομένως είμαι αρκετά αισιόδοξος. Επίσης, η αλβανική πλευρά θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά στην αναβολή της επίσκεψης του σε περιοχές της Ελληνικής μειονότητας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι λόγω των προβλέψεων για τον καιρό, αύριο, δεν θα μπορέσω τελικά να πετάξω με το ελικόπτερο και να επισκεφτώ τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όμως ανανεώνω αυτήν την επίσκεψή μου. Το συντομότερο δυνατό θέλω να βρεθώ και να επισκεφτώ τους ομογενείς μας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναπρογραμματίσουμε αυτή την επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς για την ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, τόνισε ότι «πάντα ενθαρρύνουμε τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο οποίος θα πρέπει να διεξάγεται με καλή πίστη και από τις δύο πλευρές. Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα του θέματος, αλλά, επίσης, κατανοούμε απολύτως πως εάν δεν επιλυθεί αυτό το θέμα -και για να επιλυθεί νομίζω πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω- θα είναι δύσκολο να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος σχετικά με την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου για νησιά: «Αν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω, θα κάνουμε αυτό που πρέπει – Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί»

Υπουργείο Πολιτισμού: Ο «γύρος του κόσμου» με διαρκή ταξίδια για Μενδώνη – Παναγιωταρέα

Μητσοτάκης: Ματαιώθηκε η επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:30