search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:43
MENU CLOSE

«Αιμορραγία συνδρομών» στα μεγάλα καλωδιακά δίκτυα – Σημάδι για την αρχή του τέλους μιας εποχής;

08.12.2022 15:10
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα μεγάλα καλωδιακά δίκτυα των ΗΠΑ που παρακολουθούν τις συνδρομητικές βάσεις τους να μειώνονται.

Ειδικοί, εξασκημένοι παρατηρητές του κλάδου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, περιγράφουν μια εξόχως στρεσογόνο κατάσταση με τα μεγάλα τηλεοπτικά μπραντς παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού, αδύναμα να αντιδράσουν και σε θέση θεατή παρακολουθούν την πτώση τους.

Τηλεθεατές  που για πολλά χρόνια προτιμούσαν το ειδησεογραφικό δίκτυο HLN (εκ του Head Line News), αντί του κλασικού «αδελφού» CNN, για πιο γρήγορη και άμεση πληροφόρηση ιδίως σε κάλυψη θεμάτων του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ, αλλά και για συγκεκριμένες εκπομπές αστυνομικού και δικαστικού περιεχομένου, φαίνεται να το εγκαταλείπουν και το τί θα συμβεί στην πορεία ουδείς μπορεί να μαντέψει.

Προσφάτως η μητρική Warner Bros δια του CNN «ξεκοίλιασε», όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται, το HLN «κόβοντας» την πρωινή καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του η οποία μεταδιδόταν αδιαλείπτως από το 2001. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα πάψει να παράγει ζωντανό πρόγραμμα και ότι το κενό που δημιουργείται στην πρωινή ζώνη από την κατάργηση της εκπομπής «Morning Express» θα καλυφθεί από πρωινές εκπομπές του CNN σε ταυτόχρονη αναμετάδοση.

Η κατάσταση δεν αφορά το HLN μόνον καθώς έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης. Η NBC-Universal, η Paramount Global και Walt Disney, βλέπουν τα δεκάδες καλωδιακά κανάλια που έχουν- καθεμία- στην ιδιοκτησία τους να εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις και να χάνουν με ταχείς ρυθμούς τη σημασία τους στην εποχή του στρίμινγκ.

Ώρα δύσκολων αποφάσεων

Καλωδιακά και δορυφορικά συνδρομητικά κανάλια απώλεσαν περίπου 655.000 συνδρομές μόνον στο τρίτο τρίμηνο του 2023 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (της MoffettNathanson). Είναι «η μεγαλύτερη απώλεια που έχει σημειωθεί έως τώρα. Η περσινή, στο αντίστοιχο διάστημα υπολογίστηκε στις 617.000 ενώ πρόπερσι ήταν μόλις 91.0000 συνδρομές», σημειώνεται στην έρευνα.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που κάποτε ήταν συνδρομητές σε καλωδιακά κανάλια, στρέφονται σε εναλλακτικές προτάσεις ψυχαγωγίας και ενημέρωσης μέσω στρίμινγκ, οι οργανισμοί ενημέρωσης «θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το αν έχει νόημα να διατηρούν αυτά τα κανάλια σε λειτουργία», αναπτύσσει έναν προβληματισμό ο Τζον Χάρισον, επικεφαλής του τομέα παρατήρησης Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας της Ernst & Young.

Σε άλλη εποχή τα κανάλια αυτά άκμαζαν. Την τελευταία περίοδο όλα δείχνουν πως τα έχει πάρει η «κάτω βόλτα». Ενδεικτικά το HLN εκτιμάται ότι θα «αποχαιρετίσει» το 2022 με πτώση 7% στους συνδρομητές. Προβλέψεις αναφέρουν συρρίκνωση διαφημιστικών και λειτουργικών εσόδων κατά 4%.

Οι καταναλωτές στρέφονται με ταχύτατους ρυθμούς σε μία πληθώρα ιντερνετικών υπηρεσιών διαρκούς ροής περιεχομένου που δεν έχουν διαφημίσεις- Free Advertising  Supported Streaming TV, εν συντομία FAST- όπως είναι τα Netflix, Vice, Roku, Vox, Pluto TV, Youtube κλπ.

Τον τόνο για την επόμενη μέρα σε αυτό που λέγεται τηλεόραση δίνει ο Τιμ Χάνλον, διευθύνων σύμβουλος της Vertere Groupe, που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και διαφήμισης: «Το οπτικοακουστικό περιεχόμενο είναι μόλις ένα κλικ και μια αδιάκοπη ροή μακριά».

Είναι προφανές ότι καταγράφεται με μάλλον αυξανόμενο ρυθμό μετασχηματισμός σε αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως τηλεοπτική ενημέρωση και ψυχαγωγία και αν αυτά ήδη συμβαίνουν στις ΗΠΑ, με το ιντερνετ να λειτουργεί ως επιταχυντής εξελίξεων, μένει να φανεί πότε το «τσουνάμι» αλλαγών θα απλωθεί και στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Maestro-Spoiler: Σκληρά τα παιχνίδια της μοίρας – Όλα ανατρέπονται την πιο κρίσιμη στιγμή (Video)

Δημοσιογράφοι στον δρόμο προς την κάλπη

Κλέων Γρηγοριάδης: Γλέντι του Twitter με το… στριπτίζ του βουλευτή του ΜέΡΑ25 – «Πέταξε τα πουκάμισα σαν άλλος Ρουβάς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:42