search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20
MENU CLOSE

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τις υποκλοπές – Νεύρα και για το διαδικαστικό, έκλεισε τη συζήτηση ο Μητσοτάκης

08.12.2022 17:34
tsipras-mitsotakis-porta-1-new

Σε έντονη διαφωνία για τη διαδικασία της συζήτησης κατέληξε η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές, με τον κ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα να διαφωνούν με την ερμηνεία του κανονισμού για το ποιος και πόσες φορές έχει το λόγο.

Ο κ. Τσίπρας ενώ μιλούσε κατά τη δευτερολογία του, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει άμεσα, δίνοντάς του τον λόγο, εάν γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Κωνσταντίνος Φλώρος από την ΕΥΠ.

H παραχώρηση του βήματος από τον Αλέξη Τσίπρα, ερμηνεύτηκε από τον κ. Τασούλα ως ολοκλήρωση της ομιλίας του, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επισημαίνει πως δεν τελείωσε και πως ζητά απλώς μια απάντηση από τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα συνέχιζε. Η θέση του δεν έγινε δεκτή και συνεπώς έδωσε τον λόγο στον κ. Μητσοτάκη.

Τελικώς, ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα για μια σύντομη τριτολογία εξαπολύοντας μύδρους κατά του Αλέξη Τσίπρα, δεν απάντησε ωστόσο στο ερώτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οπότε ο τελευταίος έλαβε ξανά το λόγο από τα έδρανα προκειμένου να επισημάνει την αποχώρηση του πρωθυπουργού χωρίς ξεκάθαρη απάντηση όπως προαναφέρθηκε.

Την βαθύτατη ανησυχία του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος του «μπρα ντε φερ» με τον πρωθυπουργό καθώς ο τελευταίος αποχώρησε μετά την τριτολογία του χωρίς να απαντά στο ερώτημα που επιτακτικά του έθετε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο.

Δηλώνω, είπε «την βαθύτατη ανησυχία μου διότι έθεσα στον πρωθυπουργό ένα κρίσιμο ερώτημα αν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά προτίμησε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Είχε την ευκαιρία να δώσει μια απάντηση ξεκάθαρη, αλλά δεν το έκανε, ίσως γιατί του έθεσα ζήτημα παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση σ αυτό το κρίσιμο ερώτημα θα τον ακολουθεί για πάντα».

Οι επίμαχοι διάλογοι

«Πείτε μου αν τον παρακολουθούσατε, ναι ή όχι;», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι δεν ξέρω ή όχι η απάντησή σας; Απαντήστε. Αφορά την ασφάλεια της χώρας. Απαντήστε κύριε Μητσοτάκη!», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια διέκοψε την τοποθέτησή του, κατέβηκε από το βήμα και πήγε στα έδρανα όπου κάθονται οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Διέκοψα την τοποθέτησή μου για να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Τασούλα να απαντά, πως «δεν μπορείτε να επιβάλετε πότε θα απαντήσει».

«Είναι μια διαδικασία νομοσχεδίου και ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί όποτε θέλει να πάρει το λόγο. Δεν είναι ερώτηση μια από αυτές τις 5 στην ώρα του πρωθυπουργού που δεν ήρθε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει. Είναι κοινοβουλευτική διαδικασία. Έχω τη δυνατότητα να πάρω το λόγο όταν το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα και αποδέχθηκα το αίτημά του να κατέβω από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο ανάλογα με την απάντηση είναι δικό μου θέμα», ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μην μπλέκουμε τη Βουλή σε πολιτικό ανταγωνισμό. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός. Αυτό δεν σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 109 φορές, εάν εσείς μιλήσετε 107 φορές. (…) Δεν γίνεται να απαντήσει με το ζόρι όποτε το θέλετε εσείς», ανταπάντησε σε σφοδρό ύφος ο κ. Τασούλας. Τότε ακούστηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Τι φοβάστε;» με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά: «Φοβάμαι τον κορωνοϊό».

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, πράγμα που τελικά έγινε. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας ότι το predator δεν λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Έχετε στοιχεία; Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από πόυ το ξέρετε αυτό; Πήγατε στον κ Ντογιάκο προσκομίστε στοιχεία, αποδείξεις;» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Η δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει, μπορεί να ρωτήσει, μπορεί να ερευνήσει, μπορεί να πάει στην ΑΔΑΕ, μπορεί να πάει στους παρόχους, μπορεί να ψάξει την περίοδο της ΝΔ, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα[…] Η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο, θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά κι εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις θα δράσει αναλόγως». «Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η δημόσια αντιπαράθεση σε ένα θέατρο του παραλόγου διότι αυτό πραγματικά θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας» τόνισε ακόμα. «Γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή αν θεωρείτε ότι όντως σας συκοφαντεί» είπε τέλος ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ο Πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε κ. Τσίπρα, η συζήτηση έληξε».

Φραστικά επεισόδια

Η συζήτηση στην Ολομέλεια σημαδεύτηκε από φραστικά επεισόδια, υψηλούς τόνους και σφοδρές αντιδράσεις από τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο με την βουλευτή της ΝΔ κ. Πιπιλή, η οποία εξοργισμένη κινήθηκε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για κάτι που ειπώθηκε. Με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου ο οποίος έπιασε από το μπράτσο τη βουλευτή, η κα Πιπιλή επέστρεψε στη θέση της.

Φραστικό επεισόδιο όμως είχαν και ο πρωθυπουργός με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει επίθεση στον βουλευτή λέγοντας ««είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης μου; Θα πρέπει να ντρέπεστε. Να μάθω τι; Πότε θα δώσει επιδόματα και πότε θα αυξήσει τις συντάξεις;».

Ο κ. Τζανακόπουλος σηκώθηκε όρθιος φωνάζοντας όταν ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι ο ίδιος δεν παρακολουθούσε ούτε γνώριζε για παρακολουθήσεις των υπουργών του αλλά και των ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψήφιση του ποινικού κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση και χρειάσθηκε η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής: «Πάλι αρχίσαμε. Μια χαρά ήμασταν για πέντε δευτερόλεπτα…» είπε ο Κώστας Τασούλας.

Πολιτική σύγκρουση

Σκληρή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων. 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους ανταλλάσσοντας χαρακτηρισμούς στη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στα σχέδια του εμπλέκει τις ένοπλες δυνάμεις. 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη θράσος και δειλία και τον κάλεσε να απαντήσει αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπήρξαν παρακολουθήσεις των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές: «Λίγοι μήνες» μας χωρίζουν από τις κάλπες

Κουτσούμπας: Επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στην υπόθεση των υποκλοπών και να βγουν λάδι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση (Video)

Κατρίνης για υποκλοπές: Οι κυβερνήσεις παραιτούνται όταν υπάρχουν σκάνδαλα με ευθύνη του πρωθυπουργού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20