search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:50
MENU CLOSE

Qatargate: Νέα έφοδος της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Την Τετάρτη στις δικαστικές αρχές η Εύα Καϊλή

12.12.2022 18:47
European Parliament_new

Νέα έφοδο πραγματοποίησε η βελγική αστυνομία στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου εν μέσω του σκανδάλου Qatargate, για περαιτέρω έρευνες, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής για διαφθορά με στόχο τον επηρεασμό των αποφάσεων αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού.

Πρόκειται για την εικοστή έρευνα μέσα σε τέσσερις ημέρες στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται το Κατάρ, ανέφερε μια δικαστική πηγή. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και άλλα τρία πρόσωπα προφυλακίστηκαν την Κυριακή από τον δικαστή που έχει αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση.

Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος η Καϊλή

Η αστυνομία των Βρυξελλών πραγματοποίησε τη δεύτερη έφοδό της στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω του σκανδάλου χρηματισμών από το Κατάρ που έχει ξεσπάσει κι ενώ η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και οι άλλοι δύο συλληφθέντες, αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Σε επίσημη ανακοίνωση, η βελγική εισαγγελία τονίζει ότι συνεχίζεται η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα.

Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

 Έφοδος σε σπίτια του Αντόνιο Παντσέρι

17.000 ευρώ κατασχέθηκαν από κατοικία του Αντόνιο Παντσέρι έξω από το Μιλάνο. Στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, βρέθηκαν 500.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 17.000 ευρώ κατασχέθηκαν χθες από την οικονομική αστυνομία, μετά από έφοδο στη μονοκατοικία του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι σε χωριό έξω από το Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας.

Στην συγκεκριμένη μονοκατοικία βρίσκεται, σε κατ΄ οίκον περιορισμό και απομόνωση, η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι. Η κόρη της, βρίσκεται επίσης σε κατ΄οίκον περιορισμό, σε άλλο διαμέρισμα. Δεν μπορούν να έχουν καμία επαφή με δημοσιογράφους ή συγγενείς και τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν κατασχεθεί. Παράλληλα, σε έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε άλλο διαμέρισμα του Παντσέρι, στο Μιλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές. Στην κατοικία του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού τύπου, έχουν βρεθεί 500.000 ευρώ.

Η εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι «η έφοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας των Βρυξελλών για φερόμενη δωροδοκία από το Κατάρ και το Μαρόκο, ως αντάλλαγμα για μια υποστηρικτική σχέση με μέρος του Ευρωκοινοβουλίου».

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI.

Ο συνήγορος τους είχε αντιταχθεί στο αίτημα των βελγικών αρχών να εκδοθούν στις Βρυξέλλες, ζητώντας περιθώριο μιας εβδομάδας για να μελετήσει τη δικογραφία.

«Δεχόμαστε επίθεση»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεσητόνισε νωρίτερα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα μιλώντας στο Στρασβούργο.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε με προφανή πικρία ότι “όσο θα προσπαθούμε να λειτουργούμε με περισσότερη διαφάνεια τόσο θα υπάρχει και κάποιος που θα θέλει να υποταχθεί σε δεκάρες”.

Πάνω από ένα χρόνο οι έρευνες των βελγικών αρχών

Περισσότερο από ένα χρόνο διερευνούν την υπόθεση Qatargate οι βελγικές αρχές όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, εντοπίζοντας κινήσεις ευρωβουλευτών και στελεχών των ευρωπαϊκών οργάνων που θεωρήθηκαν ύποπτες.

Τελικά οι υποψίες έγιναν στοιχεία επιβαρυντικά, όταν η βελγική αστυνομία βρήκε 750.000 ευρώ σε μετρητά, μέρος των οποίων σε μία βαλίτσα γεμάτη με 50άευρα, όπως γράφει η βελγική Le Soir.

Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την πορεία των ερευνών, την οποία επικαλείται ο Bloomberg, κάποια από τα έγγραφα της υπόθεσης αναφέρονται σε προσπάθειες του Κατάρ και του Μαρόκου να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις προσφέροντας μεγάλα ποσά. 

Η έρευνα διευρύνεται καθώς το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος φιλοξενώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο και «πολιορκείται» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θέλουν να αυξήσουν τις αγορές φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο κράτος για να αποφύγουν  την κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης εν μέσω χειμώνα.

Το Κατάρ από την άλλη πλευρά προσπαθεί να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα του που αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για τις επιδόσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια πράγματα», σχολίασε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ και  ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, εξήγησε: «Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει ότι ευρωβουλευτές και ακτιβιστές χρηματίζονταν για να κάνουν τα στραβά μάτια για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Αυτό είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο».

O υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι τα νέα είναι «καταστροφικά».

«Είναι ένα σκάνδαλο που πρέπει να ξεσκεπαστεί και να φανεί η αλήθεια για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός υπουργός.

Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δήλωσε ότι θεσμικά δεν μπορεί να σχολιάσει μία δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται πλήρως με τις εθνικές αρχές του Βελγίου.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Νέα έφοδος της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Την Τετάρτη στον ανακριτή η Εύα Καϊλή

Νέα επίθεση Χάρι-Μέγκαν κατά του Μπάκιγχαμ: «Λένε ψέματα για να προστατεύσουν τον Ουίλιαμ»

Τραγωδία στη Βρετανία: Νεκρά τρία από τα παιδιά που έπεσαν σε παγωμένη λίμνη στο Μπέρμιγχαμ (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58