search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:29
MENU CLOSE

Corriere della Sera: Οι λομπίστες πολιορκούν την πολιτική – Ανάμεσά τους κι ο Μπαρόζο

13.12.2022 00:08
European Parliament_new

Ένα από τα μείζονα προβλήματα στις Βρυξέλλες, αφορά τη σχέση πολιτικής και επιχειρηματικού κόσμου. 

Το σκάνδαλο που ξεκίνησε από τη σύλληψη του ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και της σημερινής αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή έχει αναδείξει τις «ανάρμοστες» επαφές, τις γκρίζες ζώνες, τη διαπλοκή συμφερόντων που εδραιώνονται μεταξύ αιρετών, αξιωματούχων και φορέων οικονομικών διεκδικήσεων. 

Αναδύεται μια ζούγκλα στην οποία ένας αφύσικος αριθμός από λομπίστες πολιορκούν τα θεσμικά κεντρικά γραφεία των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, ένα σύστημα «περιστρεφόμενων θυρών» που επιτρέπει στους πολιτικούς στο τέλος της θητείας τους να εισέρχονται απευθείας στους επιχειρηματικούς διαδρόμους. Έχοντας επίγνωση του προβλήματος, οι κοινοτικές αρχές προσπαθούσαν επί χρόνια να επιβάλουν κανόνες συμπεριφοράς, μερικές φορές δρακόντειες. που όμως υπό το πρίσμα των γεγονότων των τελευταίων ημερών δεν φαίνεται να λειτούργησαν σωστά.

Οι αριθμοί που σοκάρουν

Για να ασκήσουν την επιρροή τους, σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι λομπίστες που εργάζονται σε επαφή με ευρωπαίους βουλευτές και επιτρόπους πρέπει να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο. Μια υποχρέωση που αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 20212 -το επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση που δημοσιεύει το Ευρωεπιμελητήριο- σε αυτή τη λίστα καταγράφηκαν 13.366 άτομα, με αύξηση 8% σε 5 χρόνια. Δεδομένου ότι υπάρχουν 705 έδρες στη συνέλευση, το αποτέλεσμα είναι ένα ποσοστό 19 ατόμων που ασχολούνται με τα λόμπις για κάθε πολιτικό που εκλέγεται. Πραγματική «πολιορκία». 

Στη λίστα περιλαμβάνονται εταιρείες, εμπορικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ΜΚΟ.

Κανόνες συμπεριφοράς 

Από το 2022, η ΕΕ έχει θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες στον κόσμο των λόμπι, για παράδειγμα τη δυνατότητα να διεξάγονται περιοδικά έρευνες και διοικητικοί έλεγχοι εναντίον τους. Την ίδια ώρα υπάρχει έλεγχος και στους πολιτικούς.  Για παράδειγμα, οι ευρωβουλευτές πρέπει να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο τον κατάλογο των συναντήσεων που πραγματοποιούν με τα ενδιαφερόμενα μέρη, προσδιορίζοντας τι είναι στην ημερήσια διάταξη. Πρέπει επίσης να δημοσιεύσουν τη λίστα με τα δώρα που λαμβάνουν (άρθρο 11 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Οι «περιστρεφόμενες πόρτες» 

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού Transparency είναι εύγλωττη. Η έκθεση υπογραμμίζει μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων στους δεσμούς μεταξύ επιχειρηματικών και θεσμικών αποφάσεων: αυξανόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, αξιωματούχοι που κατευθύνονται από τον ένα ρόλο στον άλλο, αναποτελεσματικοί κανόνες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καθορισμένη περίοδος «αδράνειας» για τους μη επανεκλεγμένους βουλευτές: μπορούν αμέσως να περάσουν στη λίστα συμφερόντων ασκώντας έτσι όλη τους την επιρροή. 

Άλλα ανησυχητικά νούμερα (και ονόματα) 

Η ανάλυση της Transparency αποκαλύπτει πολλά περισσότερα: το 50% των Ευρωπαίων Επιτρόπων που ήταν στην εξουσία μέχρι το 2014 προσλαμβάνονταν από εταιρείες, τράπεζες και ομάδες συμφερόντων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το όνομα του πρώην προέδρου της επιτροπής, του Πορτογάλου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μεταξύ των ευρωβουλευτών αυτό το ποσοστό μειώνεται, αλλά παραμένει στο ανησυχητικό 30%, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές αποτελεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις συμφερόντων και διαφθορά. Συνολικά 485 πρώην βουλευτές το υπερέβησαν το φράγμα: τουλάχιστον 115 από τους λομπίστες της Google είναι πρώην πολιτικοί, αλλά οι εταιρικοί κολοσσοί που συχνάζουν τακτικά στους διαδρόμους των Βρυξελλών περιλαμβάνουν την Uber, την Arcelormittal, την Goldman Sachs, τη Volkswagen, την Bank of America.

Διαβάστε επίσης:

Λοβέρδος: Η υπόθεση Καϊλή δημιουργεί προβλήματα αλλά όχι στις εκλογές

Αβραμόπουλος για Qatargate: Πρωτόγνωρα πράγματα – Η ζημιά είναι ήδη μεγάλη (Video)

Θεοδωρικάκος: «Ακατάσχετο το εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ στους αστυνομικούς» – Τι είπε για τον πυροβολισμό του 16χρονου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:28