search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:09
MENU CLOSE

Πυρηνική σύντηξη: Πώς παρήχθη καθαρή ενέργεια που μπορεί να λύσει το πρόβλημα του πλανήτη – Το ιστορικό πείραμα (Videos)

13.12.2022 20:44
peirama piriniki sintixi098- new

Ένα επιστημονικό επίτευγμα που μπορεί να προκαλέσει «επανάσταση στον κόσμο ως πηγή καθαρής ενέργειας» ανακοινώθηκε από ομάδα αμερικανών ερευνητών, σε συνέντευξη Τύπου στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στη Καλιφόρνια.

Πρόκειται για το πρώτο πείραμα πυρηνικής σύντηξης που παρήγαγε θετικό ισοζύγιο ενέργειας.

Ήταν αποτέλεσμα «60 χρόνων ερευνών, ανάπτυξης, μηχανικής και πειραματισμών σε όλο τον κόσμο», που προοδευτικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για την εμπορική παραγωγή καθαρής ενέργειας, κάτι που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι το επίτευγμα αυτό «θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας». «Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Πώς έγινε το πείραμα

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν 192 ακτίνες λέιζερ υψηλής ισχύος που εκτοξεύτηκαν σε μία κάψουλα που περιείχε τα στοιχεία δευτέριο και τρίτιο, αυξάνοντας την θερμοκρασία στην κάψουλα σε τρία εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, κάτι που αποτελεί προσομοίωση με τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα αστέρι.

Ο Δρ. Μάρβιν Άνταμς δήλωσε ότι αυτό είχε γίνει «εκατοντάδες φορές μέχρι σήμερα», αλλά ποτέ δεν είχε παραχθεί με επιτυχία περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώθηκε για το πείραμα.

«Για πρώτη φορά  το πείραμα σχεδιάστηκε έτσι ώστε το καύσιμο σύντηξης να παραμείνει αρκετά θερμό και πυκνό για αρκετό διάστημα, ώστε να αναφλεγεί και να παράξει ενέργεια περισσότερη από εκείνη που είχε εναποτεθεί στα λέιζερ», πρόσθεσε ο Δρ Μάρβιν Άνταμς.

Συγκεκριμένα η ενέργεια που εισήχθη στην κάψουλα ήταν περίπου δύο mega joules και παρήχθη ενέργεια περίπου τριών mega joules σε διάστημα μικρότερο του χρόνου που χρειάζεται για να ταξιδέψει το φως σε απόσταση μίας ίντσας, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Ο μηχανικός Ζαν Μισέλ Ντι Νίκολα, από την επιστημονική ομάδα, δήλωσε ότι «για ελάχιστο χρόνο, για ελάχιστα δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου παρήχθη ενέργεια που ξεπέρασε το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ».

Το εύλογο ερώτημα που ετέθη στη συνέντευξη Τύπου είναι πόσος καιρός θα χρειαστεί για να φτάσουμε από το επιτυχημένο πείραμα στην παραγωγή καθαρής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες μας. Η απάντηση που έδωσε ο Δρ. Κιμ Μπουντίλ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore ήταν : «πιθανώς δεκαετίες».

Διαβάστε επίσης:

Μισέλ Κλεζ: Ποιος είναι ο Βέλγος εισαγγελέας που αποκάλυψε το Qatargate

Qatargate: Έχει κατασχεθεί πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ – Νέα έφοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Megflix: Παμπ σερβίρει την «Πικρή Μπύρα του Χάρι» – Η απάντηση των Βρετανών στο ντοκιμαντερ των Σάσεξ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:09