search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:01
MENU CLOSE

Qatargate: Ξανά «στο κάδρο» ο Μαργαρίτης Σχοινάς από τη Repubblica

16.12.2022 21:01
margaritis-sxoinas-1-new

Με τα ταξίδια του Έλληνα Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κατάρ ασχολείται η ιταλική εφημερίδα La Repubblica την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα για το Qatargate από την εισαγγελία του Βελγίου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η θέση του «Νο 2» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εύθραυστη, καθώς συνάντησε τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ τον Νοέμβριο ενώ προσθέτει: «Τον Νοέμβριο πέταξε στο Άμπου Ντάμπι με την Εύα Καϊλή για μια “εντελώς αυτοσχέδια” συνάντηση με τον υπουργό».

Σύμφωνα με τη La Repubblica, «ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε συνέντευξη Τύπου: “Από το Κατάρ πήρα μόνο μια μπάλα ποδοσφαίρου και μερικές σοκολάτες“. Απλά ντροπή, φυσικά. Επίσης, έγινε επειδή το όνομα του Σχοινά δεν εμφανίζεται πουθενά στα ανακριτικά έγγραφα και δεν είναι μεταξύ των υπόπτων. Όπως δεν εμπλέκεται κανένα άλλο μέλος ή κοινοτικό στέλεχος».

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, «ο ρόλος του «Νο 2» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – και πρώην εκπροσώπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – κατέληξε στο προσκήνιο των ΜΜΕ επειδή “αναγκάστηκε να δικαιολογηθεί για το θεσμικό του ταξίδι στο Κατάρ τον Νοέμβριο” και τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του υπέρ του εμιράτου.

“Όλες οι ομιλίες μου έγιναν εξ ονόματος της Επιτροπής, βασιζόμαστε σε στρατηγικές και έγγραφα που έχουν ετοιμάσει τα γραφεία”, είπε ο κ. Σχοινάς. Ένα σήμα που απαιτεί προβληματισμό, σύμφωνα με ειδικούς της ΕΕ», σημειώνει η La Repubblica και συνεχίζει:

«Ξεκινώντας με τα τελευταία tweets που έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του, ακριβώς με αφορμή εκείνο το ταξίδι στη Ντόχα στα τέλη Νοεμβρίου για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.Το Κατάρ, η πρώτη αραβική χώρα και η μικρότερη στον κόσμο που φιλοξένησε ποτέ το κύπελλο, έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αξίζει την παγκόσμια επιτυχία“. Παρακάτω, έχει φωτογραφία από την τελετή των εγκαινίων στις 20 Νοεμβρίου.

Την ίδια μέρα, μια φωτογραφία με τον υπουργό Εργασίας του εμιράτου, με τον Αλί μπιν Σάμιχ αλ-Μάρι να αναφέρεται επίσης στα έγγραφα της έρευνας των Βρυξελλών ως επαφή της ομάδας του Παντσέρι στο μέτωπο του Κόλπου. “Η ΕΕ και το Κατάρ θα συνεχίσουν να διευρύνουν τις σχέσεις τους σε θέματα κινητικότητας, εργασιακών μεταρρυθμίσεων και ασφάλειας”, αναφέρεται στο επίσημο προφίλ του στο twitter.

Στη φωτογραφία με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου, που απεικονίζεται στις Βρυξέλλες με τον Al Thawadi, γενικό γραμματέα της διοργάνωσης του Μουντιάλ, ο Σχοινάς σχολιάζει: “Μιλήσαμε για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά δικαιώματα“.

Στις 11 Νοεμβρίου, επέστρεψε στον ορισμό αυτής της “σημαντικής και απτής” προόδου. Μια φόρμουλα επικίνδυνα παρόμοια με αυτή που σημειώθηκε από τους Βέλγους δικαστές, σύμφωνα με τους οποίους η ροή του χρήματος που έφτασε στον Παντσέρι χρησίμευε ακριβώς για να βελτιώσει την εικόνα της Ντόχα για τα “δικαιώματα των εργαζομένων” και που αμαυρώθηκε από αναφορές για καταχρήσεις και θανάτους σε εργοτάξια για την κατασκευή γηπέδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και πάλι, τον Μάιο, το νούμερο δύο της Επιτροπής είχε ξανασυναντηθεί με τον al-Marri, μια ευκαιρία να μιλήσουμε για έναν άλλο πολύ σημαντικό νομοθετικό φάκελο της ΕΕ, δηλαδή την κατάργηση της βίζας για σύντομα ταξίδια στην Ευρώπη για τους πολίτες του Κατάρ: μια πρόταση που υποστήριξε επανειλημμένα ο Σχοινάς και που τώρα “παγώνει” μαζί με άλλα ευαίσθητα ζητήματα για τη χώρα του Κόλπου.

Μια συμφωνία που προαναγγέλθηκε και δεν κρύφτηκε ποτέ. Συνοδεύεται από μια φωτογραφία που είναι πλέον viral, αυτή στην οποία ο Σχοινάς ήταν δίπλα στην Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Χρονολογείται στις 18 Νοεμβρίου, στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

La Repubblica: Οι Βέλγοι δικαστές πιστεύουν ότι η Εύα Καϊλή γνώριζε για τις δοσοληψίες του Τζόρτζι (Video)

OLAF: Η έρευνά μας για Σπυράκη-Καϊλή δεν αφορά το Qatargate, αλλά υποψίες απάτης για κοινοβουλευτική αποζημίωση

Άγριος τσακωμός Θεοδωρικάκου – Σκουρλέτη στη Βουλή: «Πρέπει να μάθετε λίγα γράμματα» – «Είστε ο υπουργός της νοθείας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:00