search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:36
MENU CLOSE

«Το πάντα είναι στο τίποτα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2260
15/12/2022
17.12.2022 06:00
vintiadis vivlio- new

Μεγάλη κουβέντα. «Το πάντα είναι στο τίποτα» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ροδίτη συγγραφέα Νίκου Κωνσταντινίδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση και παρουσιάσαμε πριν από λίγες μέρες στον Ιανό.

Δεν είμαι κριτικός βιβλίου – έχουμε έναν από τους καλύτερους, τον Μπρουντζάκη –, αλλά λέω, πάντα, πως διαβάζω ένα βιβλίο με τρεις ιδιότητες:

– Του αναγνώστη. Μ’ αρέσει; Με κρατάει σε εγρήγορση; Θέλω να ξαναγυρίσω στις σελίδες του; Ναι, μου συνέβη.

– Του συγγραφέα. Ζηλεύω αυτό το μυθιστόρημα; Δεν είναι μόνο ένα μυθιστόρημα, ο συγγραφέας το γεμίζει με φιλοσοφικές πινελιές.

– Του δημοσιογράφου που πέρασε μια ζωή μέσα στον Πολιτισμό, στις Τέχνες, προτείνοντας παραστάσεις, μουσικές, ταινίες, εκθέσεις, βιβλία και συγγραφείς.

Η ιστορία μας. O Μιχάλης, γιος των πάροικων γονιών του, που εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά, αναγκάστηκε να πάρει τη ζωή στα χέρια του και ν’ αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο.

Μόνος, χωρίς καμιά βοήθεια, από την εφηβεία του, θα ριχτεί στον αγώνα της ζωής, με το όνειρο να δημιουργήσει μια ναυτική εταιρεία.

Θα παντρευτεί την ωραιότερη γυναίκα της πόλης, κόρη μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ελλάδας, θα φτιάξει έναν τεράστιο οικονομικό όμιλο, μ’ έναν στόλο πλοίων, ξενοδοχεία και το μεγαλύτερο πολυκατάστημα του Πειραιά, και θ’ ανέβει στην κορυφή της ελληνικής οικονομικής ελίτ, με τη διορατικότητα και το πείσμα του.

Η κρίση και η αγάπη του για μια κοπέλα, από τις νησιώτικες παροικίες, θα τον υποχρεώσουν να τα παίξει όλα για όλα.

Ο Μιχάλης είναι απλώς το κύριο πρόσωπο του μυθιστορήματος. Γύρω του ζουν και πρωταγωνιστούν πολλοί μετανάστες και πάροικοι, που η προσωπική τους ιστορία περιγράφεται με ρεαλισμό και γλαφυρότητα.

Ο συγγραφέας περιγράφει τις σχέσεις των ανθρώπων με φόντο την ελληνική κοινωνία. Μέσα από την περιγραφή αυτής της γεμάτης ανατροπές ζωής των πρωταγωνιστών, ο Νίκος Κωνσταντινίδης, με τη γραφή του, ξεδιπλώνει συναρπαστικά την πρόσφατη ιστορία των τελευταίων εξήντα χρόνων της Ελλάδας, που εμπνέει, απογοητεύει και γοητεύει.

Τα όνειρα, οι χαρές και οι λύπες, οι επιτυχίες και αποτυχίες των πρωταγωνιστών, περιγράφονται με τέτοιο τρόπο, που δίνουν απαράμιλλη ζωντάνια στο βιβλίο. Η Ιστορία μας – τα νησιά μας – Έρωτας – Προδοσία – Πλούτος – Φτώχεια.

Και μια φράση κλειδί. «Τι συνέπειες έχει κάποιος όταν ζει μια ζωή που το μυαλό του δεν την αναγνωρίζει;

Εκτροχιάζεται σαν τρένο και γίνεται ξένος και στον εαυτό του ακόμη. Μόνο από τύχη μπορεί να τα βγάλει πέρα τότε. Τύχη, γιατί δεν υπάρχει καμιά συνειδητή τακτική ώστε να πετύχει την ταύτιση με τον εαυτό του και τις ρίζες του».

Διαβάστε επίσης:

Τα εντυπωσιακά θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό στην Ελλάδα (Photos)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, ντοκιμαντέρ και το πολυαναμενόμενο Avatar 2 του Τζέιμς Κάμερον σε παγκόσμια πρεμιέρα

Στέλιος Μάινας στο topontiki.gr: «Η τηλεόραση πρέπει να “σκουπίζει τα πόδια της” πριν μπει στο σπίτι του θεατή» (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 23:33