search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:39
MENU CLOSE

Ο «Μπραντ Πιτ των λιονταριών»: Έκαναν ευθανασία στο διάσημο κούγκαρ του Χόλιγουντ (Photos+Video)

20.12.2022 12:16
cougar-hollywood

Τα τελευταία χρόνια οι λόφοι του Χόλυγουντ στοιχειώνονταν από έναν θρύλο. Τον θρύλο ενός κούγκαρ (λιοντάρι του βουνού) που είχε τυχαία ανακαλυφθεί να ζει στα περίχωρα της Μέκκας του αμερικανικού κινηματογράφου.

H απίθανη ανακάλυψη του λιονταριού έγινε τυχαία πριν από 10 περίπου χρόνια, χάρη στις κάμερες που είχε τοποθετήσει στα μονοπάτια των δασών, η υπηρεσία National Park Service. Έτσι, το 2012, μετά από συντονισμένη επιχείρηση το λιοντάρι αιχμαλωτίστηκε και αφού έγιναν οι συνήθεις βιομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, ηλικία, φύλο, κλπ) το άγριο ζώο απελευθερώθηκε ξανά, φέροντας πλέον ένα κολάρο με πομποδέκτη GPS, και τον κωδικό P-22.

Το λιοντάρι της πόλης

Το παράξενο ήταν ότι ο P-22 εντοπιζόταν συχνά – πυκνά να τριγυρνά στο Griffith Park, έναν απομονωμένο θύλακα πρασίνου πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Το λιοντάρι ήταν αρσενικό και οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι είχε ηλικία 12 ετών, κάτι σπάνιο, αφού συνήθως τα κούγκαρ στην άγρια φύση δεν υπερβαίνουν τα 10 χρόνια ζωής. Ο P-22 ζούσε κυνηγώντας ελάφια, κογιότ, και μικρότερα τρωκτικά των αγρών. Οι επιστήμονες που τον παρακολουθούσαν είχαν εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι μέχρι να επιλέξει να ζει στο Griffith Park είχε διασχίσει δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους για να φτάσει εκεί. Η περίπτωσή του μάλιστα έγινε αφορμή ώστε επιστήμονες και οικολόγοι να οργανώσουν μια ολόκληρη καμπάνια ζητώντας να δημιουργηθεί ένα πέρασμα, μια νησίδα άγριας ζωής, ώστε τα κούγκαρ, τα κογιότ, τα ελάφια και τα άλλα ζώα της άγριας πανίδας να έχουν ένα ασφαλές πέρασμα προς τα γειτονικά βουνά της Σάντα Μόνικα (Santa Monica Mountains), όπου θα είχαν άφθονο ζωτικό χώρο.

O «Μπραντ Πιτ» των λιονταριών

Το ατύχημα με τον P-22 ήταν ότι φθάνοντας τόσο κοντά στην πόλη, είχε αποκοπεί από τη ράτσα του, και δεν είχε τη δυνατότητα να βρει ταίρι.  Η Μπεθ Πρατ, διευθύντρια της National Wildlife Federation στην Καλιφόρνια, που ήταν μεγάλη θαυμάστρια του διάσημου κούγκαρ, είχε κάνει ακόμα και τατουάζ τον P-22, τον αποκαλούσε «Μπραντ Πιτ των λιονταριών», γιατί όπως έλεγε:

«Είναι όμορφος, αινιγματικός, και άτυχος στον έρωτα. Έχει άφθονα ελάφια για να τραφεί, δεν υπάρχει άλλος αρσενικός ανταγωνιστής στην περιοχή του, αλλά δεν έχει καμία τύχη να βρει το ταίρι του και να ζευγαρώσει».

Η Μπεθ Πρατ ήταν σίγουρη πως αν ο P-22 βρισκόταν σε άλλο μέρος των ΗΠΑ θα τον είχαν σκοτώσει ή θα τον είχαν στείλει κάπου μακριά, αλλά στο Λος Άντζελες ήταν πλέον διάσημος. Πράγματι, ο P-22 είχε γεννηθεί στα βουνά της Σάντα Μόνικα, και ταξίδεψε 50 μίλια περνώντας δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους μέχρι να φτάσει στο Γκρίφιθ Παρκ (Griffith Park), το οποίο καλύπτει μια έκταση 4 τετραγωνικών μιλίων.

Ο Τζέρι Χανς, ο οποίος είχε τοποθετήσει τις κάμερες στο πάρκο Γκρίφιθ, θυμόταν ότι:

«Εγώ και οι βιολόγοι του προγράμματος εκπλαγήκαμε όταν μελετώντας το υλικό των καμερών ανάμεσα στα κογιότ, τα ελάφια, τις αγριόγατες και τις αλεπούδες είδαμε το κούγκαρ. Υπήρξε μεγάλη νευρικότητα και αναστάτωση των κατοίκων. Όμως ο P-22 δεν αποτέλεσε κίνδυνο για τους κατοίκους, αντίθετα επέλεξε την ειρηνική συνύπαρξη και κινούνταν διακριτικά τις νυκτερινές ώρες κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες είχαν εκπλαγεί με το γεγονός ότι το λιοντάρι ζούσε σε ένα αστικό πάρκο που το επισκέπτονταν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι σπάνια το είχαν συναντήσει».

Αποστάσεις ασφαλείας

Η αποφυγή των ανθρώπων δημιουργούσε κάποιες αποστάσεις ασφαλείας. Πράγματι ό,τι κακό συνέβη στον P-22 ήταν αποτέλεσμα της ανθρώπινης επέμβασης. Το 2014, το διάσημο κούγκαρ αρρώστησε βαριά όταν κατανάλωσε κάποιο ζώο που είχε δηλητηριασθεί με ποντικοφάρμακο. Αυτό έγινε τουλάχιστον αφορμή ώστε, το 2020, η πολιτεία της Καλιφόρνια να περάσει το Νόμο «ΑΒ 1788», που απαγόρευε τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων. Το 2015, το κούγκαρ παγιδεύτηκε κάτω από ένα σπίτι δημιουργώντας χαμό, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2016, πήδησε ένα φράκτη τριών μέτρων και μπήκε στο ζωολογικό κήπο όπου τραυμάτισε θανάσιμα ένα κοάλα.

Τον τελευταίο καιρό όμως είχε θεαθεί αρκετές φορές στις πίσω αυλές κάποιων μονοκατοικιών, ενώ λέγεται ότι ευθύνεται για τον θάνατο δύο μικρών σκύλων ράτσας Τσιουάουα. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα το κούγκαρ αιχμαλωτίστηκε στη μοδάτη γειτονιά του Los Feliz, κοντά στο Griffith Park που ζούσε.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν το λιοντάρι είδαν ότι είχε κάποια τραύματα στα μάτια, καθώς μάλλον το είχε χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο, ενώ οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν και κάποια θέματα υγείας λόγω ηλικίας. Τελικά, αποφάσισαν να κοιμίσουν το  κούγκαρ P-22, κάνοντάς του ευθανασία, αφού λόγω γήρατος δεν μπορούσε πλέον να κυνηγά όπως παλιά, και αναγκαστικά θα στρεφόταν σε οικόσιτα ζώα. Έτσι, το διάσημο λιοντάρι που τριγυρνούσε στους λόφους του Χόλυγουντ και του άρεσε να συχνάζει κάτω από τα γράμματα της χαρακτηριστικής τεράστιας επιγραφής «κοιμήθηκε».

Ο P-22, διάλεξε να ζήσει και να πεθάνει στην πόλη των Αγγέλων, ζώντας σαν γνήσιος, σύγχρονος «Αντζελένο» (κάτοικος του Λος Άντζελες). Έζησε ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπους αλλά βίωσε την απόλυτη μοναξιά, έγινε διάσημος αλλά αυτό δεν τον ενδιέφερε και τόσο αφού η διασημότητα δεν έκανε κάποια διαφορά στα υπαρξιακά του θέματα, και τελικά έφυγε από τη ζωή γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη «φιλανθρωπία» των ανθρώπων, ως ένα περήφανο πρωτεύον ζώο, που δεν ζήτησε ποτέ, τίποτε από εμάς.

Διαβάστε επίσης

Αρχαιολογία: Γιατί λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι Έλληνες… «Ιντιάνα Τζόουνς» (Video/Photo)

Χριστουγεννιάτικα δώρα από την κουζίνα του σπιτιού σας, σαν τον παλιό καλό καιρό

Λέοναρντ Κοέν: Σε «πόλεμο» τα παιδιά του με τον δικηγόρο του για την περιουσία του καλλιτέχνη (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:38