search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:36
MENU CLOSE

Λέοναρντ Κοέν: Σε «πόλεμο» τα παιδιά του με τον δικηγόρο του για την περιουσία του καλλιτέχνη (Photos/Video)

14.12.2022 20:38
leonard-koen-1-new

Ο Λέοναρντ Κοέν, ο μελαγχολικός τροβαδούρος έφυγε από τη ζωή το 2016, όμως τα δύο του παιδιά, η φωτογράφος Λόρκα Κοέν και ο μουσικός Άνταμ Κοέν, δίνουν μάχη για να διασφαλίσουν τα πλήρη τους δικαιώματα στο κληροδότημα του πατέρα τους, απέναντι στους απατεώνες.

Είναι αλήθεια ότι ο Λέοναρντ Κοέν είχε βιώσει την εξαπάτηση και όταν ζούσε. Έτσι, τα τελευταία χρόνια της ζωής του αναγκάστηκε να κάνει μεγάλες τουρνέ ανά την υφήλιο, προκειμένου να διασώσει την περιουσία του. Όλα άρχισαν όταν η κόρη του, Λόρκα Κοέν άρχισε να υποψιάζεται την επί πολλά χρόνια μάνατζερ του πατέρα της, Κέλι Λιντς, για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση. Όλα άρχισαν όταν εμφανίστηκαν κάποιοι απλήρωτοι λογαριασμοί, και ο Λέοναρντ Κοέν ανακάλυψε έντρομος ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί είχαν μηδενιστεί.

Θύμα εξαπάτησης

Η Κέλι Λιντς δεν ήταν απλά μάνατζερ του καλλιτέχνη αλλά και παλιά του φίλη, και ο Λέοναρντ Κοέν σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι όχι μόνο είχε πληρώσει εν αγνοία του 75.000 δολάρια για να καλύψει την πιστωτική της κάρτα, αλλά πως η «έμπιστη» μάνατζερ είχε αρχίσει από το 1996 να ξεπουλά -χωρίς να την άδειά του- πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του σε διάφορες εταιρείες και να καρπώνεται τα έσοδα. Ο Κοέν ανακάλυψε ότι όχι μόνο οι τραπεζικοί του λογαριασμοί είχαν αδειάσει, αλλά είχαν κάνει φτερά και οι συνταξιοδοτικές του καταθέσεις ύψους 5.000.000 δολαρίων. Όλα αυτά συνέβησαν το διάστημα που ο Λέοναρντ Κοέν είχε αποσυρθεί για πέντε χρόνια σε ένα Βουδιστικό Ζεν μοναστήρι στην Καλιφόρνια.

Ο Κοέν μήνυσε τελικά την Κέλι Λιντς, τον Οκτώβριο του 2005, και φυσικά δικαιώθηκε, αλλά ήταν εξ’ αρχής αμφίβολο αν θα μπορούσε να εισπράξει την αποζημίωση που είχε ορίσει το δικαστήριο. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2006, ο Λέοναρντ Κοέν κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή Book of Longing, και εμφανίστηκε μετά από 13 χρόνια απουσίας προκειμένου να υπογράψει τα βιβλία του και να πει δύο τραγούδια στους αναγνώστες του οι οποίοι είχαν συρρεύσει στην παρουσίαση του βιβλίου, κλείνοντας την κυκλοφορία των γύρω δρόμων. Την ίδια χρονιά ο πρωτοποριακός συνθέτης Φίλιπ Γκλας, έγραψε μουσική για το Book of Longing και έκατσε στα συνθεσάϊζερ συνοδεύοντας τον Λέοναρντ Κοέν σε μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων, παρουσιάζοντας τα ποιήματα με τέσσερεις ακόμη φωνές (σοπράνο, μέτζο σοπράνο, τενόρο και βαρύτονο) δημιουργώντας ένα ολιστικό θέαμα που σκηνικά στηριζόταν σε σχέδια και πίνακες του Κοέν. Η δουλειά αυτή ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ με τίτλο: Book of Longing. A Song Cycle based on the Poetry and Artwork of Leonard Cohen.

Η αναγκαστική τουρνέ του 2008

Προκειμένου όμως να μπορέσει να καλύψει την ζημιά που είχε υποστεί, ο Λέοναρντ Κοέν αποφάσισε το 2008 να κάνει μια μεγάλη παγκόσμια τουρνέ, η οποία περιλάμβανε εμφανίσεις από το Glastonbury Festival μέχρι το Montreux Jazz Festival και από την O2 Arena στο Λονδίνο, μέχρι το θέατρο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης και το Coachella Valley Music & Arts Festival. Η αγάπη του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που η τουρνέ κράτησε μέχρι και το 2010 !!!

Ο Λέοναρντ Κοέν πατώντας γερά στα πόδια του κυκλοφόρησε το 12ο άλμπουμ του Old Ideas (2012) και προχώρησε σε μια νέα τουρνέ το 2012 – 2013, παίζοντας σε όλη την Ευρώπη (πλην της Ελλάδας) και τερματίζοντας στο Vector Theatre του Όκλαντ, που θεωρείται η τελευταία συναυλία της καριέρας του.

Ακολούθησαν οι κυκλοφορίες του 13ου άλμπουμ του, Popular Problems (2014), και του 14ου άλμπουμ, You Want it Darker (2016), το οποίο αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του Λέοναρντ Κοέν. Ο καλλιτέχνης πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα, από μια πτώση που είχε μια νύχτα στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Η μάχη των κληρονόμων

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα παιδιά του Λέοναρντ Κοέν, η 48χρονη Λόρκα Κοέν και ο 50χρονος Άνταμ Κοέν, έχουν αρχίσει μια νομική μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες, προκειμένου να απομακρύνουν τον δικηγόρο Ρόμπερτ Κόρι από το Leonard Cohen Family Trust, το οποίο διαχειρίζεται εκατομμύρια δολάρια από τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών, των ποιημάτων, των ηχογραφήσεων, των σχεδίων και των φωτογραφιών του καλλιτέχνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 243 τόμοι ημερολογίων που ο Λέοναρντ Κοέν κρατούσε μεθοδικά από την εποχή που ήταν έφηβος. Mόνο το Leonard Cohen Archive αξίζει γύρω στα 48 εκατομμύρια δολάρια κατά την εκτίμηση του δικαστηρίου.

Τα παιδιά του Κοέν, ισχυρίζονται ότι ο πατέρας τους είχε μετανιώσει που ανέμιξε τον Ρόμπερτ Κόρι στη διαχείριση του κληροδοτήματός του. Επεσήμαναν μάλιστα στο δικαστήριο ότι ο Κόρι, προσέλαβε αμέσως τον γιο του, Ράιαν Κόρι, ο οποίος απέκτησε το προνόμιο να έχει πρόσβαση στο αρχείο του καλλιτέχνη, το οποίο περιέχει αναλυτικές σημειώσεις των ποιημάτων και των τραγουδιών του που αξίζουν εκατομμύρια. Για παράδειγμα το πασίγνωστο τραγούδι «Hallelujah» είχε αρχικά 82 στίχους, ενώ στο αρχείο υπάρχουν και 8.000 μοναδικές φωτογραφίες του καλλιτέχνη.

Ο δικηγόρος Άνταμ Στρέιζαντ (εξάδελφος της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ) που όρισαν τα παιδιά του Κοέν, προσκόμισε στο δικαστήριο αποδείξεις ότι ο δικηγόρος Ρόμπερτ Κόρι το 2005 πλαστογράφησε μια σειρά από έγγραφα προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του κληροδοτήματος. Υποστήριξε, επίσης, ότι υπάρχουν δύο εκδοχές των εγγράφων του κληροδοτήματος αφού το έγγραφο που όριζε ως κληρονόμους τον Άνταμ Κοέν τη Λόρκα Κοέν και την Αντζάνι Κόρι (πρώην σύντροφο του Λέοναρντ Κοέν και πρώην σύζυγο του δικηγόρου Ρόμπερτ Κόρι), αφαιρέθηκε και στη θέση του μπήκε άλλο που παρουσίαζε ως αποδέκτη του κληροδοτήματος τον Ρόμπερτ Κόρι.

Καθένα από τα παιδιά του Λέοναρντ Κοέν λαμβάνει 400.000 δολάρια το χρόνο, ενώ όσο ζούσε ο Λέοναρντ είχε αγοράσει ένα σπίτι στον Άνταμ, και ένα κατάστημα στο Λος Άντζελες αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη Λόρκα.

Η νομική μάχη προβλέπεται πως θα είναι σκληρή, αφού δεν αφορά μόνο χρήματα αλλά κυρίως τη διαχείριση του πνευματικού έργου του αγαπημένου Λέοναρντ Κοέν.

Διαβάστε επίσης

Πέθανε ο «μάγος των soundtracks» Άντζελο Μπανταλαμέντι (Videos)

Χρυσές Σφαίρες 2023: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για ταινίες και σειρές (photos)

Οι τρεις ζωές ενός ήρωα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15