Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πόσες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη περιέχει κάθε κουραμπιές που τρώμε. Ποια είναι η θρεπτική αξία του. Πώς μπορούμε να τους κάνουμε πιο υγιεινούς
Αφράτοι, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί, οι κουραμπιέδες ανταγωνίζονται με τα μελομακάρονα για την κεντρική θέση στη χριστουγεννιάτικη διατροφή. Στην υγιεινή διατροφή, όμως, η θέση τους δεν είναι και η καλύτερη. Και αυτό διότι είναι πλούσιοι σε συστατικά τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Βούτυρο, ζάχαρη και υδατάνθρακες είναι τα κύρια συστατικά που μας προσφέρουν τα γλυκά. Οι κουραμπιέδες τα περιέχουν όλα και μάλιστα σε αφθονία.
«Οι κουραμπιέδες περιέχουν πολύ φρέσκο βούτυρο και πολλή ζάχαρη, με τη μεγαλύτερη ποσότητά της να προστίθεται μετά το ψήσιμο», αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.
Όπως εξηγεί, το φρέσκο βούτυρο περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία δεν είναι υγιεινά. Η, δε, ζάχαρη θεωρείται πια το «νέο τσιγάρο», λόγω των επιβλαβών επιδράσεών της στον οργανισμό.
«Ουσιαστικά το μοναδικό υγιεινό συστατικό τους είναι τα αμύγδαλα. Αυτά τους παρέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά σε μικρή ποσότητα», τονίζει.
Τα αμύγδαλα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή» (HDL). Διεγείρουν επίσης την παραγωγή της σεροτονίνης – μίας χημικής ουσίας (νευροδιαβιβαστής) του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης, τη μνήμη, τη μάθηση, ακόμα και στον ύπνο. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, φυτικές (διαιτητικές) ίνες και περισσότερο ασβέστιο από τους άλλους ξηρούς καρπούς.
Χάρη σε όλα αυτά τα συστατικά, τα αμύγδαλα μπορεί:
Δυστυχώς, όμως, περιέχουν πολλές θερμίδες. «Αν κάποιος φάει ένα φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα, θα έχει καταναλώσει σχεδόν 530 θερμίδες», προειδοποιεί ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Γι’ αυτό συνιστούμε να περιορίζεται η κατανάλωση σε 10-12 καρπούς ημερησίως. Αυτοί παρέχουν περίπου 160 θερμίδες».
Πόσες θερμίδες και λιπαρά, λοιπόν, τρώμε μαζί με κάθε κουραμπιέ που βάζουμε στο στόμα μας; «Η απάντηση εξαρτάται από τη συνταγή και από το μέγεθός του», απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Κατά μέσον όρο, όμως, με τις σύγχρονες συνταγές, ένας κουραμπιές βάρους 40 γραμμαρίων παρέχει περίπου 240 θερμίδες και πάνω από 9 γραμμάρια λιπαρών».
Σύμφωνα με την ανάλυση μίας παραδοσιακής συνταγής που περιέχεται στο βιβλίο «Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων & Ελληνικών Φαγητών» της καθηγήτρια Αντωνίας Τριχοπούλου, ανά 100 γραμμάρια οι κουραμπιέδες παρέχουν:
Επομένως, ανά τεμάχιο των 40 γραμμαρίων οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες παρέχουν:
Η παραδοσιακή συνταγή στην οποία βασίσθηκε η προαναφερθείσα ανάλυση είναι η εξής:
Η συνταγή αυτή βγάζει 840 γραμμάρια κουραμπιέδες, σύμφωνα με το βιβλίο.
Για να βελτιώσετε την θρεπτική αξία τους, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ή περισσότερα από τα εξής:
Σε κάθε περίπτωση «καλό είναι να περιορίζεστε σε έναν ή το πολύ δύο κουραμπιέδες την ημέρα και όχι κάθε μέρα», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος. «Αν όμως πρόκειται να φάτε και μελομακάρονα ή άλλο γλυκό, περιοριστείτε σε έναν».
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου: Τι μας αρρωσταίνει
Πώς να «διώξεις» τις ρυτίδες κάτω από τα μάτια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.