search
ΚΥΡΙΑΚΗ 26.05.2024 12:47
MENU CLOSE

Να βάλουμε θετικό πρόσημο στο 2023

23.12.2022 06:00
savvas anastasiadis

Το 2022 κλείνει με διεθνείς επαίνους, θετικά δημοσιεύματα και αναλύσεις για την ελληνική οικονομία.

Στις τελευταίες εκτιμήσεις του σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, το έγκυρο περιοδικό «Economist» κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών που ξεχωρίζουν για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022, μετά την αξιολόγηση βασικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών όπως το ΑΕΠ, ο  πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας 34 χωρών, μεταξύ των οποίων και οικονομικοί γίγαντες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Αλλά δεν είναι μόνο το «Economist» που επαινεί και αναδεικνύει την τεράστια ελληνική προσπάθεια. Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί και μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού αναγνωρίζουν το τελευταίο διάστημα και επισημαίνουν τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας και τις προοπτικές της.

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, σε μία εποχή γενικευμένης αβεβαιότητας και γεωπολιτικής ρευστότητας. Σε ένα διάστημα κατά το οποίο η παγκόσμια κοινότητα αγωνίζεται ακόμη να ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας, ενώ υφίσταται τις βαριές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωριστικού κύματος και της σαρωτικής ακρίβειας.

Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία υπέστησαν σοβαρά πλήγματα από τις αλλεπάλληλες αυτές και πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κρίση στα ελληνοτουρκικά, η οποία υποχρεώνει τη χώρα, για λόγους προφανείς, να αυξάνει τις δαπάνες για την εξωτερική της ασφάλεια.

Η κυβέρνησή μας έχει απόλυτη επαφή με την  πραγματικότητα.  Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και τις δυσκολίες, κατανοούμε τις αγωνίες κάθε νοικοκυριού, κάθε αγρότη, κάθε επιχειρηματία, καθώς το κύμα ακρίβειας πλήττει τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και διογκώνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε συστηματικά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας (φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου,  fuel pass και πιο πρόσφατα το market pass) ανάμεσα σε πολλές ακόμη γενναίες και ευεργετικές για το σύνολο ρυθμίσεις.

Όλο αυτό το διάστημα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να διαχειρίζεται επιτυχώς ακόμη και τις πιο δύσκολες, ιδιαίτερα απαιτητικές καταστάσεις.  Χάρη στη συστηματική μας προσπάθεια  κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας  και την προσπάθεια του ελληνικού λαού, η  οικονομία μας επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει μεγάλες αντοχές και αξιοσημείωτη δυναμική προσελκύοντας σε καιρούς κρίσης τεράστιες επενδύσεις οικονομικών κολοσσών από το εξωτερικό.

Οι προσπάθειές μας αποδίδουν. Επιτέλους, κλείνουμε  τα δύσκολα, επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος. Προχωράμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και βελτιώνουμε την εικόνα της χώρας στις αγορές. Ακούμε και ανταποκρινόμαστε με σύνεση και κοινωνική ευαισθησία στις ανάγκες κάθε πολίτη διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Στις θετικές προτάσεις και την εγρήγορση της κυβέρνησής μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η αντιπολίτευση δεν έχει να αντιτάξει παρά  την άρνηση, τον μηδενισμό, την περιχαράκωση στις στενές κομματικές γραμμές και τον παρωχημένο λαϊκισμό. 

Κι αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, που δίνουν σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Η πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, καθώς και την εδραίωση του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας είναι η μεγάλη υπόσχεσή μας προς τον ελληνικό λαό και παράλληλα το διακύβευμα των ερχόμενων, κρίσιμων για όλους, εκλογών.

Στις εκλογές ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποια είναι η Ελλάδα στην οποία θέλει και του αξίζει να ζει.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια, αποφασιστικότητα και σταθερότητα για μια Ελλάδα ευημερίας και προκοπής για όλους.

*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Διαβάστε επίσης:

Πρακτικά ανεφάρμοστη η νέα αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

To μήλο της Εύας

Η Ελλάδα των επιδομάτων είναι το οικονομικό «θαύμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26.05.2024 12:46