search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 14:39
MENU CLOSE

To μήλο της Εύας

21.12.2022 10:43
xenokostas_new

Κι ενώ η υπόθεση Καϊλή εξελίσσεται σε ένα ακόμη πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και κομματικού ανταγωνισμού, κάποιοι “επαΐοντες” προεξοφλούν φθορά του ΠΑΣΟΚ.

Για να εμπεδωθεί αυτό στη κοινή γνώμη, επικοινωνιακοί μηχανισμοί προσπαθούν να διασυνδέσουν την εν λόγω υπόθεση με παλαιότερα σκάνδαλα όπου ταλάνισαν το ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος, προφανής: Να διεγείρουν αντιπασοκικά σύνδρομα του παρελθόντος και να καρπωθούν μέσω αυτού του φαιδρού λαϊκισμού μικροκομματικά οφέλη.

Τα σκάνδαλα, όμως, προφανώς και δεν αποτελούν ίδιον του ΠΑΣΟΚ. Διαπερνούν τα κόμματα συνολικά με ουκ ολίγα διαχρονικά παραδείγματα και αναδεικνύουν τα σοβαρά θεσμικά ελλείμματα που έχουμε ως χώρα.

Ελλείματα τα οποία δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτή της ΝΔ. Αμφότερες εμφανίστηκαν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης, αμφότερες αποδείχθηκαν άτολμες και αναποτελεσματικές.

Το ΠΑΣΟΚ προκρίνει στην προγραμματική φαρέτρα του δέσμη ρηξικέλευθων προτάσεων για την Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές και την δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας!

Οι υποθέσεις διαφθοράς δεν αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό αλλά με ισχυρό θεσμικό έλεγχο, αδέκαστη δικαιοσύνη και αμείλικτες κυρώσεις.

Εξάλλου, η υπόθεση Καϊλή δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ούτε κάποιο έθνος συνολικά. Στην ουσία αφορά την “σάπια” καρδιά της Ευρώπης και της λειτουργίας του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος.

Αφορά πρωτίστως τον αδιαφανή και αντιδημοκρατικό τρόπο στην λήψη σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών και οι οποίες δημιούργησαν την Ευρώπη των ασύδοτων μονοπωλίων, όπως είχε κάποτε προβλέψει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η απόπειρα χειραγώγησης του ευρωκοινοβουλίου στην λήψη σημαντικών εμπορικών αποφάσεων για το Κατάρ συνιστά την κορυφή του παγόβουνου.

Το παγόβουνο είναι οι σκοτεινές αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες συνέβαλαν στην ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία με ταυτόχρονη απώλεια της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας την οποία απολάμβανε η Ευρώπη, η βίαιη αποβιομηχανοποίηση τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας με την ανάλογη μεταφορά της παραγωγής κυρίως στην Κίνα και την Τουρκία, η εφαρμογή της ΚΑΠ η οποία προκάλεσε την κατάρρευση βασικών κλάδων στην αγροτική παραγωγή στην χώρα μας και πλείστες άλλες παρόμοιες αποφάσεις οι συνέπειες των οποίων διαφαίνονται πλέον βαρύτατες για τους πολίτες.

Η άμεση αντίδραση των βελγικών αρχών σώζουν την συγκεκριμένη παρτίδα αλλά δεν αλλάζουν τους αδιαφανείς όρους του παιγνιδιού. Η εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας, η ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της διαβούλευσης στην λήψη των αποφάσεων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης συνιστούν τα βασικά προαπαιτούμενα για να συγκροτήσουμε την Ευρώπη των Λαών την οποία όλοι οραματιζόμαστε.

Συνεπώς οι καιροί και οι πολίτες επιτάσσουν εντιμότητα, ακεραιότητα, προτάσεις και λύσεις στην άσκηση της πολιτικής και σίγουρα όχι λαϊκίστικες κραυγές και ψιθύρους.

Έχουμε πληρώσει, εξάλλου βαρύ τίμημα από τον χυδαίο, διχαστικό και ασυγκράτητο λαϊκισμό στο παρελθόν και δεν νοείται να γίνουμε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές.

Ο Χρήστος Ξενοκώστας είναι Αν. Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του
ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

Κάντο σαν το Κατάρ…

Οι τυφώνες (Tayfun) του Ερντογάν

«Προστασία (;) του Πολίτη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 14:39