search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 23:16
MENU CLOSE

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Καναδά για την αρκτική καταιγίδα: Έως -50 η θερμοκρασία – Γιατί χαρακτηρίζεται «κυκλώνας – βόμβα»

23.12.2022 12:32
kakokairia ipa098- new

Μία πανίσχυρη αρκτική καταιγίδα πλήττει τις ΗΠΑ και τον Καναδά και 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει ενημέρωση για ακραία φαινόμενα ενόψει της μαζικής εξόδου από τα αστικά κέντρα, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος.

Οι προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναφέρονται σε όλες τις ΗΠΑ- από τα σύνορα με τον Καναδά μέχρι τα νότια σύνορα με το Μεξικό και από την Φλόριντα, που αποκαλείται «ηλιόλουστη πολιτεία», μέχρι τη δυτική ακτή.

Οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές που αν κάποιος εκτεθεί μπορεί να πάθει κρυοπαγήματα μέσε σε πέντε-δέκα λεπτά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι μετεωρολόγοι μιλούν για τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα που έχει ζήσει η βόρεια Αμερική εδώ και δεκαετίες, καθώς προβλέπονται σε ορισμένες πολιτείες θερμοκρασίες ακόμα και στους -50 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι η αρκτική καταιγίδα μπορεί να εξελιχθεί σε «κυκλώνα-βόμβα» τις επόμενες ώρες. Ο όρος «κυκλώνας- βόμβα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ραγδαία επιδείνωση μίας καταιγίδας όταν η πίεση του αέρα στο επίκεντρο του φαινομένου πέσει τουλάχιστον στα 24 μιλιμπάρς σε 24 ώρες.

«Δεν πρόκειται για μια μέρα με χιόνι, εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Η αρκτική καταιγίδα προβλέπεται ότι θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασίες στους -9,4 βαθμούς Κελσίου ακόμα και στο Ελ Πάσο του Τέξας, όπου καταφθάνουν παράτυποι μετανάστες από το Μεξικό και κοιμούνται στους δρόμους της πόλης.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της καταιγίδας και οι αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο πλημμυρών και παγετού «που θα προκαλέσουν χάος στην κοινότητα», όπως δήλωσε η κυβερνήτης της πολιτείας, Κάθι Χότσουλ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί επίσης το Κεντάκι, η Βόρεια Καρολίνα, η Δυτική Βιρτζίνια, η Τζόρτζια κι η Οκλαχόμα, ενώ στο Ουισκόνσιν οι αρχές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να παρουσιαστούν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στις πολιτείες που τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιούνται και μονάδες της εθνοφρουράς για την παροχή βοήθειας.

Σε τμήματα της Μοντάνα, της Νότιας Ντακότα και του Ουαϊόμινγκ τις τελευταίες δύο μέρες τα θερμόμετρα δείχνουν πεισματικά τους -45 βαθμούς Κελσίου.

«Η συνεχιζόμενη σφοδρή καταιγίδα θα συνεχιστεί και θα δίνει πυκνές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και ριπές ανέμου που είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, μέχρι και το Σάββατο. Αν ταξιδεύετε για τις διακοπές παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθείτε τις ενημερώσεις για τον καιρό», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Οι περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από την αρκτική καταιγίδα έχουν σκεπαστεί από χιόνι και πάγο, με συνέπεια να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η οδήγηση και όσοι οδηγοί βρίσκονται στους δρόμους να κινδυνεύουν να παγιδευτούν.

Ήδη έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε μεγάλα τμήματα του κεντρικού οδικού δικτύου των ΗΠΑ, ενώ εκατοντάδες πτήσεις αεροσκαφών ακυρώνονται, γεγονός που επιδεινώνει την χαώδη κατάσταση στο γενικό σύστημα μετακινήσεων.

Η καταιγίδα πλήττει και τις νότιες πολιτείες που δεν είναι συνηθισμένες σε τέτοια φαινόμενα. Χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι στο Τέξας, τη Λουιζιάνα, το Τενεσί, τον Μισισιπί και το Μιζούρι, σύμφωνα με την εταιρία που έχει την ευθύνη για το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ: 4.500 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας

Κόλαση φωτιάς στη Χιλή: Τουλάχιστον 2 νεκροί – Ζημιές σε 400 κατοικίες (Videos)

Χριστουγεννιάτικα δέντρα προς … ενοικίαση – Η οικολογική ιδέα που έγινε επιχείρηση (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 23:08