search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:13
MENU CLOSE

Σεισμός στην Εύβοια: Οι πέντε λόγοι για τη Σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

28.12.2022 15:53
seismografoi new

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ. Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χρήστο Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών – Χαλκίδας και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.  

Επίσης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, ώστε να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Σημειώνεται ότι έως τώρα υπάρχουν μόνο αναφορές για φθορές (σπάσιμο) σε λίγες τζαμαρίες.

Πέντε λόγοι για τη σύγκληση της Επιτροπής

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στo Facebook, ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για νέα εστία, που διαφέρει από εκείνη της Νότιας Εύβοιαςπροτείνοντας παράλληλα την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

«Σεισμός μεγέθους 5,0 στα Ψαχνά Κεντρικής Εύβοιας. Νέα εστία, όχι εκείνη της Νότιας Εύβοιας. Είχε ενεργοποιηθεί και το 2003. Προτείνω άμεση σύγκλιση της Επιτροπής εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα», ανέφερε στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο, όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου», εξήγησε.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να συγκληθεί επιτροπή:

   1. O ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική

   2. Tο επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

   3. Kαι πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς

   4. Tο ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και

   5. O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Πυροσβεστική: Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 5 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας και 65 χιλιόμετρα βόρεια των Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Χουλιάρας: «Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η δόνηση των 4,9»

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα, ενώ ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,6 Ρίχτερ

Ο κ. Χουλιάρας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ, καθώς πρόκειται για σεισμική δόνηση μικρού μεγέθους.

Γκανάς: «Γνωστή η περιοχή, δεν μπορεί να δώσει ισχυρό σεισμό» 

Από την πλευρά του, ο γεωλόγος-σεισμολόγος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, αναφέρει στο protothema.gr πως «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω. Είναι μια γνωστή εστία από το παρελθόν με σεισμούς μεσαίου μεγέθους».

Όπως είπε, από τα πρώτα στοιχεία δεν προκύπτει συσχετισμός με τους σεισμούς που είχαμε πριν από καιρό στην Νότια Εύβοια, ενώ ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια

Ισχυρός σεισμός με μεγάλη διάρκεια έγινε αισθητός στην Αττική λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12).

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:24 και είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών στην Εύβοια και σε απόσταση 66 χιλιομέτρων βόρεια των Αθηνών.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13,3 χιλιόμετρα.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στη Εύβοια: Έσπασαν τζάμια από τη δόνηση – Στα Ψαχνά ο Λέκκας

Ρεβεγιόν στα σουβλατζίδικα – Κλεισμένα όλα τα τραπέζια (Video)

Ίλιον: Στη φυλακή ένας ακόμη ανήλικος για τον ομαδικό βιασμό του 15χρονου – Εμφανίστηκε ο 17χρονος που αναζητούσαν οι αρχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 09:12