search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:15
MENU CLOSE

Απερίφραστη καταδίκη της βεβήλωσης του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης

30.12.2022 12:27
Vevilosi_new

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση, με ναζιστικά σύμβολα, μέσα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του μνημείου που είναι αφιερωμένο στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει σε τέτοιες παράνομες και ανήθικες ενέργειες.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή του, η ελληνική Πολιτεία και κοινωνία απορρίπτουν ανεπιφύλακτα κάθε πράξη ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού οπουδήποτε και αν εκδηλώνεται.

«Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε μια πόλη που θρήνησε 50.000 μέλη της ιστορικής εβραϊκής της κοινότητας, συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα κατά το Ολοκαύτωμα επί ναζισμού, απλώς επειδή ήταν Εβραίοι» προστίθεται.

ΠΑΣΟΚ: Φαινόμενα μισαλλοδοξίας και φανατισμού

Τον αποτρόπαιο βανδαλισμό του μνημείου του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «μια πράξη αντισημιτισμού, φανατισμού και μισαλλοδοξίας που μας προσβάλλει όλους μας».

«Η ιστορία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, η ανάδειξη και η προβολή της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της είναι σημαντική», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Γενική πρόξενος της Γερμανίας

Τη βεβήλωση του μνημείου του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, καταδικάζει, με δήλωσή της, η Γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ (Sibylla Bendig).

«Ως γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, καταδικάζω σθεναρά τον βανδαλισμό του μνημείου του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου. Είναι αποτροπιαστικό και μας θυμίζει τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, για τα οποία ήταν υπεύθυνη η ναζιστική Γερμανία. Αυτή η αντισημιτική πράξη είναι εντελώς απαράδεκτη κι εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στην Ισραηλιτική Κοινότητα. Μηδενική ανοχή στον αντισημιτισμό!», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική πρόξενος της Γερμανίας, Σίβυλλα Μπέντικ.

Πρέσβης του Ισραήλ

Τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει, με ανάρτησή του στο twitter, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς (Noam Katz).

«Καταδικάζω κατηγορηματικά τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σήμερα. Είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση της ανάγκης καταπολέμησης τέτοιων ενεργειών μίσους και αντισημιτισμού που προέρχονται από το εξτρεμιστικό περιθώριο της κοινωνίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντοπίσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στο tweet του ο Ισραηλινός πρέσβης.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Οι πλουσιότεροι του πλανήτη έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια το 2022

Ξανθός: Αντί για λύσεις και ανάληψη πολιτικής ευθύνης, θρασύτητα και χυδαιότητα

Πλεύρης για ελλείψεις σε φάρμακα: «Ομαλοποίηση μέσα στον Ιανουάριο» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07