search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:27
MENU CLOSE

Στα μαρμαρένια αλώνια της επικοινωνίας – Πώς θα πορευτούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2263
4/1/2023
04.01.2023 06:00
dimoskopisi_ekloges_new

Όσο μικραίνει η απόσταση από τις κάλπες της άνοιξης τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει η πόλωση μεταξύ των δύο μονομάχων του πολιτικού συστήματος. Όλα τα πρόδρομα σημάδια δείχνουν πως η ένταση θα κατακτήσει νέα υψηλά επίπεδα, κυρίως για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή οι φετινές εκλογές θα είναι ένας πραγματικός… μαραθώνιος δυόμισι, τουλάχιστον, μηνών και θα έχουμε τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά καθώς η απλή αναλογική δεν έχει υψηλές πιθανότητες να δώσει κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη.

Δεύτερον, διότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την πιθανότητα εκλογικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ – για να αποφύγουν μια πιθανή ζημιά θα πρέπει να αυξήσουν την πόλωση ώστε να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις τυχόν διαρροές τους.

Θεωρείται συνεπώς και στα δύο στρατόπεδα ότι η επικοινωνιακή στρατηγική είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός εκλογικός παράγοντας. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει ως εκπρόσωπό του την επιτυχημένη δημοσιογράφο με τη θετική τηλεοπτική εικόνα Πόπη Τσαπανίδου, ενώ και στη Ν.Δ. έχει περισσέψει ο προβληματισμός για την εύρεση του προσώπου που θα τραβήξει την άμαξα στα μαρμαρένια αλώνια της επικοινωνιακής προβολής.

Είναι γενικά γνωστό ότι τα βρόμικα επικοινωνιακά χτυπήματα θα δοθούν κατά βάση από επαγγελματίες του κιτρινισμού, οι οποίοι θάλλουν κατά βάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο αυτοί δεν είναι κατάλληλοι για την προσέλκυση των λεγόμενων μεσαίων ψηφοφόρων, οι οποίοι σχεδόν πάντα κρίνουν πολύ προσεκτικά τις θέσεις των κομμάτων πριν αποφασίσουν πού θα δώσουν την ψήφο τους.

Τα όπλα της Ν.Δ.

Όλες οι μέχρι σήμερα ενδείξεις μαρτυρούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει την εκμετάλλευση της αρνητικής ατζέντας που χρησιμοποίησε στις εκλογές του 2019, η οποία συνίσταται πάνω – κάτω στα εξής σημεία:

● Διαρκής υπενθύμιση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και της πολύμηνης διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, η οποία σημαδεύτηκε αρνητικά από το κλείσιμο των τραπεζών και κατέληξε στο «αχρείαστο τρίτο μνημόνιο» και σε μια ακόμη τριετία σκληρών μέτρων, κυρίως εις βάρος της μεσαίας τάξης.

● Θα υπερτονίζεται η «δημοσιονομική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία θα βάλει σε μεσοπρόθεσμο κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα εάν γίνει κυβερνητική πολιτική.

● Η «εθνική ανευθυνότητα» είναι ένα ακόμη επιχείρημα που ήδη προβάλλει η Ν.Δ. εκμεταλλευόμενη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναδιαπραγμάτευση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και τη μη ψήφιση της προμήθειας των επιπλέον της αρχικής συμφωνίας έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

● Στο ίδιο φόντο θα περιλαμβάνεται και η καταγγελία της μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

● Τέλος, θα αξιοποιείται διαρκώς η προοπτική διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη παρά τις σχετικές διαψεύσεις.

Ωστόσο η επικοινωνία της Ν.Δ. θα δώσει έμφαση κυρίως στη θετική κυβερνητική ατζέντα:

● Ο Μητσοτάκης θα προβάλλεται ως ο πρωθυπουργός με την «πολλαπλώς αποδεδειγμένη ικανότητα διαχείρισης κρίσεων» – από την πανδημία και το μεταναστευτικό έως τα ελληνοτουρκικά, την άμυνα και την ενεργειακή – οικονομική κρίση.

● Στο πλαίσιο αυτό θα δίνεται μεγάλο βάρος στη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία την κατέστησε ανθεκτικότερη στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

● Θα τονίζεται συνεχώς η διαρκής και ποικιλότροπη επιδότηση είτε του συνόλου των νοικοκυριών (ενέργεια) είτε των κατ’ εξοχήν αδύναμων (τα διάφορα στοχευμένα επιδόματα).

● Θα ενταθεί η επίκληση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης – επενδύσεων και θα δοθεί η διαβεβαίωση για συνέχεια, συνέπεια και υπευθυνότητα παρά τις προβλέψεις για χαμήλωμα του πήχη το 2023.

● Θα προβάλλεται η πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των νέων και των νέων ζευγαριών με φόντο το ξεπέρασμα της δημογραφικής κρίσης.

Τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ό,τι αφορά τη δική της αρνητική ατζέντα, έχει ήδη καταδείξει πως θα δώσει μεγάλη έμφαση στα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα που έχουν χαρακτηρίσει τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.: υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις, Πάτσης, Χειμάρρας και ό,τι άλλο προκύψει μέχρι τις εκλογές θα αξιοποιηθούν δεόντως ώστε να προβληθεί η εικόνα μιας αυταρχικής κυβέρνησης και ενός κόμματος που διαπρέπει στο πλιάτσικο του δημοσίου χρήματος και θησαυρίζει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Πέραν των σκανδάλων θα εστιάσει:

● Στην «ανεπαρκή στήριξη της κοινωνίας» εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει μονιμότερα μέτρα ελάφρυνσης – μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα κ.λπ.

● Στη «στήριξη των παραγωγών ενέργειας» εις βάρος της κοινωνίας.

● Στην «κάλυψη και ενίσχυση της αισχροκέρδειας».

● Στην ενίσχυση της ασυδοσίας ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας κ.λπ.

Η θετική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το γενικό σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», θα έχει ως κύρια στοιχεία:

● Την υπενθύμιση ότι η κυβέρνησή του «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» και άφησε «γεμάτα ταμεία» στη Ν.Δ. – σε αντιδιαστολή με τις… «αράχνες» που διαρκώς επικαλείται ότι κληρονόμησε ο ίδιος από την κυβέρνηση Σαμαρά.

● Τη στοχευμένη προσέγγιση των νέων και των γυναικών – δύο τεράστιων πληθυσμιακών ομάδων με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί επί χρόνια πολύ καλή σχέση.

● Την προσπάθεια επαναπροσέλκυσης της μεσαίας τάξης.

● Το οικονομικό πρόγραμμα των «έξι σημείων», τα οποία εστιάζουν στην ανάκτηση του 51% της ΔΕΗ, στα μέτρα για «δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα», στα μέτρα για «αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», στη στελεχική ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας, στα μέτρα για το δημογραφικό, στη «νομική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία” και του γάμου για όλα τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Με αυτά και μ’ εκείνα μένει να δούμε πόσους και ποιους θα καταφέρουν να πείσουν οι δύο μονομάχοι. Υπομονή – δεν έμεινε και πολύς καιρός…

Διαβάστε επίσης:

H ελληνοτουρκική προσέγγιση (1930-1940)

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – «Η Ελλάς δεν θα παραμείνει μικρά. Θα γίνει μεγάλη»

Η γεωπολιτική του Άι-Βασίλη και των (χρήσιμων) παραμυθιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:27