search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:18
MENU CLOSE

Εισβολή Μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια: Πού διαφέρουν από τους Τραμπιστές (Videos)

09.01.2023 18:00
brazilia-mpolsonarou-1-new

Βγαλμένες από τις σελίδες με το «εγχειρίδιο πολιτικής συμπεριφοράς» του Ντόναλντ Τραμπ είναι οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν στη Μπραζίλια, με τον όχλο των υποστηρικτών του ακροδεξιού τέως προέδρου, Ζαϊρ Μπολσονάρου να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτήρια, ακριβώς όπως έκαναν και οι οπαδοί του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Μπορεί ο Μπολσονάρου να θέλει να εμφανίζεται ως ο «Τραμπ του Τροπικού» , αλλά οι ομοιότητες φτάνουν μέχρι σε ένα σημείο, όπως σημειώνει ο Ντόμινικ Γουάγκχορν, αναλυτής διεθνών θεμάτων του Skynews.

Τραμπ και Μπολσονάρου χρησιμοποίησαν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να αμφισβητήσουν την ίδια τη Δημοκρατία στις χώρες τους ενώ ακόμα βρίσκονταν στην προεδρία και για να προετοιμάσουν το έδαφος για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος- που τελικά ήταν καταδικαστικό και για τους δύο. Τραμπ και Μπολσονάρου παρακίνησαν τους οπαδούς τους να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτήρια και μερικές χιλιάδες άτομα προκάλεσαν καταστροφές στις κοιτίδες της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον και στη Μπραζίλια.

Και στις δύο πρωτεύουσες τα μέτρα ασφαλείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να σταματήσουν τον όχλο των διαδηλωτών, παρόλο που οι κύριοι Τραμπ και Μπολσονάρου είχαν προϊδεάσει για τις προθέσεις τους με αναρτήσεις στα social media. Μία γραμμή από άνδρες ασφαλείας στο αμερικανικό Καπιτώλιο, ή μπροστά στα κυβερνητικά κτήρια στη Μπραζίλια δεν θα  μπορούσε να σταματήσει τους ακροδεξιούς διαδηλωτές.

Οι ακροδεξιοί επενδύουν στο χάος

Όμως υπάρχει μία διαφορά, όπως τονίζει στο Skynews ο Ντόμινικ Γουάγκχορν: Ο Ντόναλντ Τραμπ κινητοποίησε τους οπαδούς του για να διασαλεύσει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν και τους δημοκρατικούς. Ενώ ο διάδοχος του Μπολσονάρου, ο αριστερός Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, είχε ήδη ορκιστεί όταν άρχισαν οι βανδαλισμοί από τους ακροδεξιούς διαδηλωτές.

Κι αυτή ακριβώς η διαφορά πυροδοτεί φόβους ότι ο Ζαϊρ Μπολσονάρου και οι υποστηρικτές του παίζουν ένα παιχνίδι με μακροπρόθεσμους στόχους, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι οπαδοί του Μπολσονάρου ισχυρίζονται ότι η προεδρία Λούλα θα χαρακτηριστεί από την αστάθεια και το χάος, χαρακτηρίζουν διεφθαρμένο τον εκλεγμένο πρόεδρο και ζητούν από τον στρατό να επέμβει, όπως έγινε και στο παρελθόν με ολέθριες συνέπειες για την χώρα.

Αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, που ανέδειξαν νικητή τον Λούλα, οι αυτοαποκαλούμενοι «Μπολσοναρίστας» αρνήθηκαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και άρχισαν τις διαδηλώσεις με στόχο να υπονομεύσουν  τις προσπάθειες του νέου προέδρου για συμφιλίωση και αποκατάσταση της σταθερότητας.

Κι όσο βγαίνουν στους δρόμους, ανεξάρτητα από την στάση του στρατού, ή την τελική έκβαση των διαδηλώσεων, οι «Μπολσοναρίστας» συντηρούν την εικόνα της αστάθειας στη χώρα επί προεδρίας Λούλα. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος: να μην μπορέσει ο Λούλα να κερδίσει το στοίχημα της εθνικής συμφιλίωσης.

Ο υπόλοιπος κόσμος δεν έκρυψε τις ελπίδες ότι η Βραζιλία με την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία γύρισε σελίδα μετά τα δύσκολα χρόνια του Μπολσονάρου. Αλλά οι ακροδεξιοί επενδύουν στο χάος. Θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική συμφιλίωση κινητοποιώντας τα αντανακλαστικά κάποιων νοσταλγών του παρελθόντος στον στρατό και κυρίως για να μην επιτρέψουν στην αριστερά να δείξει το εθνικό κι ηθικό πλεονέκτημά της.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Η άβολη ερώτηση στον Μακρόν για τον γάμο του με τη Μπριζίτ – «Γιατί παντρεύτηκες την καθηγήτριά σου;» (video)

Κίνα: Η επαρχία όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό (Video)

Πρίγκιπας Χάρι: Με επίθεση στην Καμίλα υπερασπίστηκε το βιβλίο του – «Στόχος της ήταν η κορώνα» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:17