search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:49
MENU CLOSE

Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Μυρίζει μπαρούτι» μετά και τους εορτασμούς των Σέρβων για την 9η Ιανουαρίου (Video)

09.01.2023 17:15
vosnia- parelasi – new

Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση γιόρτασαν οι Σέρβοι της Βοσνίας την 31η επέτειο από την ίδρυση της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RepublikaSrpska), που είναι μία από τις συνιστώσες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, παρά τη δικαστική απαγόρευση για τις εκδηλώσεις, που γίνονται την ώρα που οι Σέρβοι του Κοσόβου βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη και με την περιοχή να μυρίζει δυστυχώς και πάλι μπαρούτι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης χαρακτήρισε τον Νοέμβριο του 2015 «παράνομο και αντισυνταγματικό» τον εορτασμό της 9ης Ιανουαρίου ως «Ημέρας της Σερβικής Δημοκρατίας», με το σκεπτικό ότι οι εκδηλώσεις συνιστούν διάκριση σε βάρος των μη Σέρβων κατοίκων. Όμως οι αρχές της «Σερβικής Δημοκρατίας» εξακολουθούν κάθε χρόνο να διοργανώνουν εκδηλώσεις και η μέρα είναι εθνική εορτή για τους Σέρβους.

Οι εκδηλώσεις γίνονται στη Μπάνια Λούκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα της «Σερβικής Δημοκρατίας», αλλά φέτος έγιναν και στο ανατολικό Σεράγεβο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, με την πόλη να μην έχει επουλώσει τις πληγές από τον αιματηρό πόλεμο.

Η «ξεχασμένη επέτειος» της 9ης  Ιανουαρίου

Στις 9 Ιανουρίου 1992 η βουλή των Σέρβων της Βοσνίας κήρυξε την «Σερβική Δημοκρατία» ως μία «ανεξάρτητη δημοκρατία του Σερβικού λαού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», με στόχο την ένωση με τις αυτόνομες περιοχές των Σέρβων στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία.

Photo: Al Jazzeera

Η ενέργεια αυτή πυροδότησε τον πόλεμο στη Βοσνία που στοίχισε τη ζωή 100.000 ανθρώπων, με τους Σέρβους να θέτουν ως στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Σερβίας και τους Κροάτες από την άλλη πλευρά να επιδιώκουν τη δημιουργία της Μεγάλης Κροατίας.

Ο πόλεμος τελείωσε με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 1995, που χώρισε την χώρα σε δύο ημιαυτόνομα μέρη- την υπό σερβική πλειοψηφία «Σερβική Δημοκρατία», που μοιράζεται το 49% των εδαφών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και την Ομοσπονδιακή οντότητα, όπου ζουν οι Βόσνιοι και οι Κροάτες.

Πρόεδρος της σερβικής οντότητας είναι ο Μίλοραντ Ντόντικ, που το όνομά του φιγουράρει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και ο οποίος δεν έχει σταματήσει να διακηρύττει ότι στόχος του είναι η ένωση με την Σερβία.

Την Κυριακή σε εκδήλωση που έγινε στη Μπάνια Λούκα ο Ντόντικ τίμησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με μετάλλιο «για το πατριωτικό ενδιαφέρον και την αγάπη του» για την «Σερβική Δημοκρατία». Και στις εκδηλώσεις του προηγούμενου χρόνου, στη Μπάνια Λούκα ο Ντόντικ είχε εμφανιστεί μαζί με τον Βίνκο Παντούρεβιτς, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Πολλοί ανησυχούν από την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος των Σέρβων της Βοσνίας, που συνοδεύεται από δηλώσεις που θεωρούνται ότι παραπέμπουν στις μέρες του πολέμου. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και εκφράζονται φόβοι ότι μια σπίθα μπορεί να πυροδοτήσει και πάλι συγκρούσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε φέτος η διοργάνωση εκδηλώσεων στο ανατολικό Σεράγεβο, θέατρο αιματηρών μαχών στη διάρκεια του πολέμου, την ώρα που και οι Σέρβοι στο Κόσοβο βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, μετά την επιμονή των κοσοβάρικων αρχών να παίρνουν σειρά μέτρων που θεωρούνται προβοκατόρικες ενέργειες για τον σερβικό πληθυσμό και το Βελιγράδι.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Η άβολη ερώτηση στον Μακρόν για τον γάμο του με τη Μπριζίτ – «Γιατί παντρεύτηκες την καθηγήτριά σου;» (video)

Κίνα: Η επαρχία όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό (Video)

Πρίγκιπας Χάρι: Με επίθεση στην Καμίλα υπερασπίστηκε το βιβλίο του – «Στόχος της ήταν η κορώνα» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:48