search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 18:14
MENU CLOSE

Σεισμοί στη Λέσβο: Ανησυχία για την υπόκωφη βοή που τους συνοδεύει – Πού οφείλεται

10.01.2023 15:47
Lesvos765- new

Αναστάτωση προκαλεί στους κατοίκους της Λέσβου, εκτός από τους δυνατούς σεισμούς των τελευταίων ημερών, μια δυνατή, υπόκωφη βοή που τους συνοδεύει.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για ένα έντονο βουητό ημερών.

Δεν πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο, απάντησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας  που μίλησε στο protothema.gr. 

Όπως εξήγησε, το φαινόμενο προκαλείται από μικρές ρήξεις οφιολιθικών πετρωμάτων που αντιστοιχούν σε πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις που δεν καταγράφονται.

Το φαινόμενο εκδηλώνεται σε επιφανειακούς σεισμούς και ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά στις εστίες των σεισμών. Οι κρότοι δεν γίνονται αντιληπτοί από όλους, εξαρτάται από τον τόπο κατοικίας, το σπίτι και τα κτήρια που υπάρχουν στην περιοχή και την αστική ανάπτυξη.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο κ. Λέκκας, το ίδιο φαινόμενο των κρότων είχε εκδηλωθεί και στην περίπτωση του ισχυρού σεισμού στο Αρκαλοχώρι Κρήτης, τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά και στην περιοχή Ζαράκες της Εύβοιας. 

Υπενθυμίζεται πως ο ο τελευταίος σεισμός καταγράφηκε το πρωί της Τρίτης, με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ και επίκεντρο περιοχή 5 χιλιόμετρα ανατολικά- νοτιανατολικά της Μήθυμνας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 12,4 χιλιόμετρα.

Ήδη υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες για μικροζημιές και κατολισθήσεις, ενώ οι κάτοικοι φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα. 

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις φαρμάκων: Όλη η λίστα του ΕΟΦ με τα εναλλακτικά φάρμακα ευρείας χρήσης

Νέα επιδείνωση του καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

Προειδοποίηση Λέων σε Κούγια: «Ας ζητήσει συγνώμη γιατί όλοι έχουμε νόμιμα δικαιώματα» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 18:10