search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:01
MENU CLOSE

Τζεφ Μπεκ: Ποιος ήταν ο «κιθαρίστας των κιθαριστών» – Η τεράστια πορεία, οι μουσικές φιλίες και το ξαφνικό τέλος (videos)

12.01.2023 12:32
jeffbeck33332_new

Οι φίλοι του έλεγαν πως ήταν ο σπουδαιότερος κιθαρίστας όλων των εποχών.

Ο Τζεφ Μπεκ ήταν ένας προικισμένος μουσικός, πρωτοπόρος στον χώρο της τζαζ-ροκ, του άρεσε να πειραματίζεται, να ανοίγει καινούριους δρόμους.

Πολυβραβευμένος, έκανε θαύματα επί σκηνής είτε ως μέλος συγκροτημάτων, είτε παίζοντας μόνος του. Η φήμη του έφτασε σε τέτοιο επίπεδο που ασφάλισε τα δάχτυλά του για 7 εκατομμύρια λίρες.

Ο Τζεφ Μπεκ ήταν «ο κιθαρίστας των κιθαριστών», όπως έγραψε στο Twitter ο Πολ Γιανγκ.

Γιος εργατών σε σοκολατοβιομηχανία, ο Τζεφ Μπεκ έφυγε ξαφνικά εξαιτίας μηνιγγίτιδας, στα 78 του χρόνια.

Ο σταρ της ροκ μουσικής που ξεκίνησε με τους Yardbirds, ακολούθησε σόλο καριέρα στη συνέχεια και στις τελευταίες του εμφανίσεις στην Αγγλία έπαιζε με τον Τζόνι  Ντεπ.

Το πρώτο αυτοσχέδιο μουσικό όργανο

Ο Τζέφρι Άρνολντ Μπεκ γεννήθηκε στο Σάρεϊ της Αγγλίας και όταν ήταν παιδί συμμετείχε στην εκκλησιαστική χορωδία, αλλά από την ηλικία των 10 χρόνων άρχισε να αποκτά σχέσεις πάθους με την κιθάρα.

Ο πατέρας του ήταν λογιστής και η μητέρα του εργάτρια σε μία σοκολατοβιομηχανία και παραξενεύτηκαν όταν τον είδαν να κατασκευάζει το πρώτο μουσικό όργανο, χρησιμοποιώντας ένα κουτί από τσιγάρα, ένα κομμάτι από κορνίζα για λαιμό και ένα καλώδιο από τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, με το οποίο έκανε χορδές!

Οι μούσες του Τζεφ

Η ζωή του ήταν γεμάτη νότες και… γυναίκες. Ανάμεσα στις διάσημες που βρέθηκαν στο πλευρό του ήταν το μοντέλο Σίλια Χάμοντ, με την οποία διατήρησε πολύ φιλικές σχέσεις σε όλη τη ζωή του και η παρουσιάστρια της βρετανικής τηλεόρασης Τζούλια Κάρλινγκ, η οποία έλεγε πως ο Μπεκ ήταν ο πρώτος εραστής της, όταν εκείνη ήταν 18 ετών κι εκείνος 39.

Η πιο διάσημη ερωμένη του Μπεκ ήταν η Αμερικανίδα Χίδερ Ντάλτρι,  που έκανε καριέρα στο μόντελινγκ και ήταν εκείνη που ενέπνευσε τον Τζίμι Χέντριξ να γράψει το ‘Foxy Lady.’

Παρότι έζησε στα χρόνια των «sex, drugs and rock  n roll» ο Τζεφ Μπεκ διαβεβαίωνε – μιλώντας στο Rolling Stone το 2018- ότι ποτέ δεν έπαιξε υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ. Όταν κρατούσε την αγαπημένη του κιθάρα Fender Stratocaster, το μυαλό του γέμιζε με αρμονίες κι αυτό του αρκούσε.

«Αντιλαμβάνομαι πόσο εύκολα μπορούσε κάποιος να πάρει την κατηφόρα. Αλλά είμαι από αυτούς που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν να ανεβαίνουν στην σκηνή έχοντας πάρει ναρκωτικά ή πιωμένος. Το έκανα μια φορά, σε μια μικρή σκηνή και τα πόδια μου δεν με άκουγαν», έλεγε οΤζεφ Μπεκ.

Οι μεγάλες μουσικές φιλίες

Ο Τζεφ Μπεκ ήταν ένας από τους θρυλικούς μουσικούς της συναρπαστικής ροκ σκηνής στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ανάμεσα στον Έρικ Κλάπτον, τον Τζίμι Πέιτζ και τον Τζίμι Χέντριξ.

«Ο Τζεφ Μπεκ ήταν ο καλύτερος κιθαρίστας στον πλανήτη», είπε ο Τζο Πέρι των Aerosmith, στους New York Times, το 2010. «Είναι πολύ ψηλότερα απ όλους μας, τέτοιο ταλέντο εμφανίζεται μια φορά ανά δύο γενιές».

Η σχέση του Τζεφ Μπεκ με τον Έρικ Κλάπτον είχε περάσει «από σαράντα κύματα», καθώς στα πρώτα χρόνια είχαν συγκρούσεις, για να καταλήξουν να είναι στενοί φίλοι. Ο Μπεκ είπε το 2018 ότι ο Κλάπτον δεν του είχε συγχωρήσει στην αρχή την συνεργασία του με τον Στίβι Γουόντερ.

Η καριέρα του Μπεκ δεν έφτασε ποτέ στις εμπορικές επιτυχίες που είχε ο Κλάπτον, αλλά ο Μπεκ έλεγε πως δεν υπήρχε θέμα σύγκρισης μεταξύ τους, αφού ο Κλάπτον ήταν ένας βιτρουόζος των μπλουζ, ενώ ο ίδιος προτιμούσε την ροκ. Όταν τον ρώτησαν γιατί έπρεπε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες για να εμφανιστούν μαζί στην σκηνή, ο Τζεφ Μπεκ απάντησε: «γιατί όλοι προσπαθούσαμε να γίνουμε μεγάλοι και τρανοί. Πέρα από το ότι εγώ δεν είχα την πολυτέλεια των μεγάλων επιτυχιών του Έρικ».

Πάντως ο Τζεφ Μπεκ πήρε οκτώ βραβεία Γκράμι και μπήκε δύο φορές στο  Rock and Roll Hall of Fame- μια φορά ως μέλος της μπάντας Yardbirds,το 1992 κι άλλη μια φορά, το 2009, για την σόλο καριέρα του.

Ο Τζεφ Μπεκ συνόδευσε με την κιθάρα του μεγάλους ερμηνευτές– από τον Λουτσιάνο Παβαρότι και την Μέισι Γκρέι, μέχρι την Κρίσι Χάιντ, την Ιμέλντα Μέι, την Σίντι Λόπερ και τη Γουινόνα Τζουντ.

Ο σπουδαίος κιθαρίστας λίγο έλειψε να συνεργαστεί με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ σκηνής, αλλά τελικά δεν προέκυψαν συνεργασίες: μία φορά με τους Pink Floyd, όταν –όπως είπε ο Νικ Μέιζον- τον ήθελαν για να αντικαταστήσει τον εμβληματικό Σιντ Μπάρετ και την άλλη με τον Ντέιβιντ Μπόουι, την εποχή που παρουσίαζε το περίφημο «Ziggy Stardust».

Πάντως έκανε δύο δίσκους με τον Ροντ Στιούαρτ– το 1968 (Truth) και το 1969 (Beck-Ola). Αργότερα έπαιξε και με τον Τζον Μπον Τζόβι, στο ‘Blaze of Glory’.

Πριν από τη συμμετοχή του στους Yardbirds είχε εμφανιστεί και με άλλες μπάντες, μεταξύ των οποίων οι Nightshift και The Tridents.

Το πρώτο σινγκλ που έγινε μεγάλη επιτυχία ήταν το ‘Beck´s Bolero’ (1967), όπου μαζί του έπαιζαν ο Τζίμι Πέιτζ και ο Τζον Πολ Τζόουνς, που αργότερα πήγαν στους  Led Zeppelin και ο Κιθ Μουν, ντράμερ των Who.

Με το συγκρότημα The Jeff Beck Group, όπου έκανε φωνητικά ο Στιούαρτ, είχαν κανονίσει να εμφανιστούν στο φεστιβάλ του Γούντστοκ, το 1969, αλλά η εμφάνιση ακυρώθηκε. Υπήρχε κάποια αναστάτωση μέσα στο συγκρότημα, είπε χρόνια μετά ο Τζεφ Μπεκ.

 Τον περασμένο χρόνο ο Τζεφ Μπεκ εμφανίστηκε στην Αγγλία μαζί με τον Τζόνι Ντεπ, την εποχή που ο «πειρατής» είχε τη δικαστική περιπέτεια με την πρώην σύζυγό του.

Όπως έγραψε το περιοδικό People ανάμεσα στον Μπεκ και τον Ντεπ είχε αναπτυχθεί μια πολύ στενή φιλία και ο ηθοποιός τον είχε επισκεφτεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Διαβάστε επίσης:

Τζεφ Μπεκ: Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας με τα 8 Grammy – Τεράστια απώλεια για την παγκόσμια μουσική σκηνή (videos)

Τατιάνα Πάτιτζ: Καρκίνος του μαστού η αιτία θανάτου της – Συντετριμμένος ο Βασίλειος Κωστέτσος για τη «μούσα» του (Photos)

Τζέιμς Κάμερον: Ο Ντι Κάπριο δεν ήθελε να παίξει στον Τιτανικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58