search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:10
MENU CLOSE

Δημοσίευμα «βόμβα» της WSJ: Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση μαχητικών σε Τουρκία και Ελλάδα

13.01.2023 20:09
Η «ρωσική» παγίδα: Γιατί τα τουρκικά F-16 δεν χτυπούν τις δυνάμεις του Χαφτάρ (Photo) - Media

Άδεια από το Κογκρέσο αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει και την έγκριση για μια ξεχωριστή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, η οποία θα είναι μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα μαχητικά και κιτ για την επισκευή 79 αεροσκαφών του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η αίτηση για την έγκριση πιθανότατα να συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal, η κίνηση αυτή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μια προσπάθεια να «μαλακώσει» τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Όσο για την παράδοση των μαχητικών στην Ελλάδα, οι πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα θα παραλάβει πάνω από 30 νέα μαχητικά F-35, όπως είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την ταυτόχρονη παράδοση μαχητικών και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, είναι συμπτωματική, παρ’όλα αυτά επιφυλλάσονται για τις αντιδράσεις της Αθήνας, για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η πιθανή πώληση αεροσκαφών θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς με τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, την Ελλάδα και την Τουρκία, εν μέσω της δυτικής απάντησης στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως ζήτημα πολιτικής αρχής, έως ότου και εάν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν έχει μπλοκάρει ποτέ μια ξένη πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η πρόταση πυροδοτεί επίσης μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου που έχουν δεσμευτεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει δηλώσει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να εξετάσει τη συμφωνία. Αν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για να απορρίψει ή να τροποποιήσει μια πώληση ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τα F-16 ως «καρότο και μαστίγιο» για να συμφωνήσει η Τουρκία.

Αυτό, είπαν αξιωματούχοι, θα μπορούσε να μειώσει την αντίθεση για την πώληση μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξαν επί μήνες ότι η επέκταση ήταν επιτακτική για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με πρόσθετη δύναμη πυρός.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη σε αγωγό αερίου που συνδέει τη Λιθουανία και τη Λετονία (Photos)

O Ερντογάν επικήρυξε τον Καντέρ ως «τρομοκράτη» για 500.000 δολάρια

Σοκ στη Γαλλία: Τρίχρονο κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό μέσα σε πλυντήριο ρούχων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:10