search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:07
MENU CLOSE

Τουρκικό «μπλόκο» στην άμεση ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

18.05.2022 16:48
turkey-flag-new-012
© Pixabay

Η Άγκυρα μπλόκαρε την απόφαση του ΝΑΤΟ να επεξεργαστεί τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, ώστε να καθυστερήσει η γρήγορη συμφωνία εντός μίας ή δύο εβδομάδων, που είχε προαναγγείλει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Financial Times, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την ίδια μέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, όμως η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία.

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως έχει αναφέρει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Θα οδηγήσει επίσης σε πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα.

Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν η συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει, εκτός από το να επαναλάβει τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ ότι «το συμφέρον για την ασφάλεια όλων των συμμάχων πρέπει να ληφθεί υπόψη. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε ένα γρήγορο αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο: Το Κίεβο δεν θέλει να διαπραγματευτεί – Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί παραδόθηκαν στο «Αζοφστάλ», όχι οι διοικητές

Ο σύγχρονος «Ιντιάνα Τζόουνς»: Εντόπισε θησαυρό 725 αρχαίων νομισμάτων

Κομισιόν: 300 δισ. για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία – Κοινή αγορά αερίου, LNG και υδρογόνου από τους 27

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04