search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:17
MENU CLOSE

Κρεμλίνο: Το Κίεβο δεν θέλει να διαπραγματευτεί – Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί παραδόθηκαν στο «Αζοφστάλ», όχι οι διοικητές

18.05.2022 16:23
azovstal-23new

Για πλήρη έλλειψη επιθυμίας να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία η Μόσχα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και παρατηρούμε πλήρη έλλειψη επιθυμίας των Ουκρανών διαπραγματευτών να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία“, κατήγγειλε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μία ημέρα αφού η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι συνομιλίες έχουν ανασταλεί εξαιτίας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν διαθέτει καμία πληροφορία για τον Ρώσο στρατιώτη που δικάζεται από σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα για έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι κατασκευάζει κατηγορίες τέτοιου είδους εναντίον της Ρωσίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφορία. Και οι πιθανότητες να βοηθήσουμε (τον κατηγορούμενο) είναι πολύ μικρές καθώς δεν διαθέτουμε διπλωματική αντιπροσωπεία” στην Ουκρανία, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πολλές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που έχουν διατυπωθεί εναντίον Ρώσων στρατιωτών είναι “ψευδείς ή σκηνοθετημένες“.

Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί παραδόθηκαν άνευ όρων

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνολικά 959 Ουκρανοί μαχητές, συμπεριλαμβανομένων 80 τραυματιών έχουν παραδοθεί από τα καταφύγια και τα τούνελ κάτω από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης από τη Δευτέρα.

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές δεν έχουν ακόμα παραδοθεί από τον λαβύρινθο καταφυγίων και στοών κάτω από τη χαλυβουργία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της στηριζόμενης από τη Ρωσία «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες παραδόθηκαν 694 Ουκρανοί στρατιώτες του τάγματος Αζόφ, μεταξύ των οποίων και 29 τραυματίες.

Δεν ήταν σαφές εάν οι ανώτατοι διοικητές θα εγκαταλείψουν το εργοστάσιο, ή πιθανόν θα δώσουν μια ύστατη, θανάσιμη μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις που θεωρούν κατακτητές της πατρίδας τους.

«Δεν υπάρχουν διοικητές στο ανώτατο επίπεδο (μεταξύ αυτών που παραδόθηκαν) – δεν έχουν φύγει», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που αναγνωρίστηκε επίσημα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μόλις τρεις ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτό είναι – έως τώρα», δήλωσε ο Πουσίλιν, που μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις ελέγχει τη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, γνωστό ως DAN.

Δεν ήταν σαφές τι θα συμβεί με τους μαχητές αυτούς που χαρακτηρίστηκαν από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ηρωικοί μαχητές της αντίστασης αλλά τους οποίους Ρώσοι βουλευτές θεωρούν «εγκληματίες ναζί» που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη βαρύτερη τιμωρία, ακόμα και θάνατο.

Δικαστήρια

Ο Πουσίλιν δήλωσε ότι η τύχη των Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.

«Σε ό,τι αφορά τους εγκληματίες πολέμου καθώς και αυτούς που είναι εθνικιστές, η τύχη τους, εάν παραδώσουν τα όπλα τους, θα πρέπει να αποφασιστεί από τα δικαστήρια», δήλωσε.

To τάγμα Αζόφ, μια ακροδεξιά, εθνικιστική, παραστρατιωτική οργάνωση, που από το 2018 έγινε Σύνταγμα καθώς εντάχθηκε στον ουκρανικό στρατό, είναι για τη Μόσχα μια ομάδα αντιρώσων εθνικιστών μαχητών που τους χαρακτηρίζει σύγχρονους υποστηρικτές των Ναζί.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτό που περιγράφει ως ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ είναι απαραίτητο στην Ουκρανία για να αποτραπούν οι διώξεις σε βάρος ρωσώφωνων και να εμποδιστούν οι ΗΠΑ από το χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να απειλούν τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι μαχητές του Αζόφ θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ένοπλος προσπάθησε να μπει στο σπίτι του Ερντογάν (Photos)

SOS επιστημόνων για το Νερό: «Ωρολογιακή βόμβα η λειψυδρία»

ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν μαζί αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:17