search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:17
MENU CLOSE

SOS επιστημόνων για το Νερό: «Ωρολογιακή βόμβα η λειψυδρία»

18.05.2022 12:03
nero_new

Το νερό-νεράκι θα πούμε σε λίγα χρόνια αν δεν πάρουμε μέτρα, καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα μεγάλα αστικά κέντρα θα ξεμείνουν από πόσιμο, φρέσκο νερό, προειδοποιεί η βρετανική οργάνωση Christian Aid.

Η έκθεση που δημοσιοποίησε η οργάνωση για την διεθνή ανάπτυξη είναι σοκαριστική, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, εν μέρει και εξαιτίας της μετεγκατάστασης πληθυσμών που ζουν σε παραθαλάσσιες ζώνες τις οποίες απειλή η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων για την προστασία των υδάτινων πόρων εντείνει το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Στο Ντακάρ του Μπαγκλαντές χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη επειδή η άνοδος της στάθμης των θαλασσών απειλεί την πρωτεύουσα, άρα η πόλη δεν θεωρείται πλέον βιώσιμη, επισημαίνει η Christian Aid.

Και την ίδια ώρα στο Νέο Δελχί μοιράζουν το νερό με το δελτίο, ενώ πολλές πόλεις της Ινδίας πλήττονται από καύσωνες. Αυτή είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις ότι τα αστικά κέντρα γίνονται μη βιώσιμες πόλεις.

Οι Ινδοί επιστήμονες κάνουν λόγο για το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας» για να περιγράψουν την κατάσταση και προειδοποιούν ότι τα ακραία φαινόμενα θα επιδεινωθούν, όπως γράφει η Indian Express.

Στη βορειοδυτική Ινδία και στο Πακιστάν έχουν εκατονταπλασιαστεί οι πιθανότητες για θερμοκρασίες-ρεκόρ, όπως αναφέρει η έκθεση της Christian Aid, στην οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ του Sky News.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στο Λονδίνο, όπου οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι θα καταγραφούν θερμοκρασίες που έχουν να ζήσουν οι κάτοικοι της πόλης πάνω  από μια δεκαετία, σύμφωνα με το BBC.

Εάν δεν είχε επέλθει η κλιματική αλλαγή ακραίες θερμοκρασίες θα καταγράφονταν μία φορά κάθε 312 χρόνια, λέει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, ενώ πλέον οι θερμοκρασίες-ρεκόρ θα έρχονται τουλάχιστον τρεις φορές ανά δεκαετία.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Christian Aid, Πάτρικ Γουάτ δήλωσε στο Sky News ότι από την στιγμή που βλέπουμε ουρές στο Νέο Δελχί για λίγο καθαρό νερό και μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού στο Σαντιάγο της Χιλής, «ήρθε η ώρα να ηχήσει συναγερμός». Πρόσθεσε όμως ότι «ακόμα υπάρχει χρόνος για δράση».

Αυτή την στιγμή το 55% του πληθυσμού του πλανήτη ζει σε αστικά κέντρα. Μέχρι το 2050 το ποσοστό θα ανέλθει στο 68%, σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Κι ενώ το νερό καλύπτει το70% της επιφάνειας του πλανήτη, μόνο το 3% είναι πόσιμο και ένα μεγάλο μέρος είναι παγιδευμένο στους παγετώνες.

Η παγκόσμια κατανάλωση νερού διπλασιάστηκε σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού κατά τον 20ο αιώνα, επισημαίνεται στην έρευνα της Christian Aid.

Κι όσο πιο σπάνιο γίνεται το πόσιμο νερό, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι να μετατραπεί από δημόσιο αγαθό σε «όπλο». Το είδαμε αυτό στην Ουκρανία, όπου το Κίεβο έκοψε την υδροδότησης της χερσονήσου της Κριμαίας μετά την κατάληψή της από την Ρωσία.

Από την λειψυδρία «οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο», λένε οι ερευνητές, «αλλά ακόμα και στις πλούσιες χώρες, όπως η Βρετανία οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Στην βροχερή Βρετανία υπάρχει η εντύπωση πως οι πλημμύρες είναι «η βασική συνέπεια» της κλιματικής αλλαγής, αλλά παραβλέπεται «ο κίνδυνος λειψυδρίας», δήλωσε ο Πάτρικ Γουάτ, προειδοποιώντας ότι η έλλειψη νερού «θα γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα».

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αγγλίας, που έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη νερού «είναι ωρολογιακή βόμβα».

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δήλωσε στο Sky News ότι η κλιματική αλλαγή «αυξάνει τους κινδύνους για την ποσότητα του διαθέσιμου νερού» και επισήμανε την ανάγκη «αλλαγής του τρόπου που χρησιμοποιούμε τους υδάτινους πόρους». Η εκτίμηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είναι ότι στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της λειψυδρίας πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από τα 140 στα 110 λίτρα την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν μαζί αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία

Τα σενάρια του τρόμου για χρήση πυρηνικών από τον Πούτιν που προκαλούν ανησυχία στους Δυτικούς

Μια 34χρονη Ιταλίδα έκανε παιδί με 14χρονο στον οποίο έκανε ιδιαίτερα – Καταδικάστηκε σε φυλάκιση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:13