search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:40
MENU CLOSE

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Κηδεύτηκε από τη Μητρόπολη ο τέως βασιλιάς (photos/videos)

16.01.2023 12:25
kidia kokos

Με την παρουσία εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και πολλών νυν και πρώην βουλευτών αλλά και πλήθος κόσμου, κηδεύτηκε από τη Μητρόπολη Αθηνών ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο επικήδειος του Παύλου

Ο γιος του έκπτωτου μονάρχη εκφώνησε συγκινημένος τον επικήδειο.

«Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, την οδυνηρή αυτή ημέρα του χωρισμού, για την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας, για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια σου, για όλους όσους ήρθαν σήμερα να σε αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά.

Αλλά και για όλους εκείνους που τιμούν τη μνήμη σου και ήταν αδύνατο να είναι σήμερα μαζί σου. Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια, όταν χάνει ό,τι πιο αγαπητό και ό,τι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή της.

Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου αλλά είχες την παρακαταθήκη του, όταν ανέλαβες την ευθύνη του ελληνικού θρόνου.

Σου είπε «αφιέρωσον τη ζωήν σου εις την ευτυχίαν της πατρίδος, ουδεμία ευγενέστερα και αξιόλογος αποστολή, ενθυμού πάντοτε ότι είναι προτιμότερον να υποφέρει ο βασιλεύς παρά ο λαός και η χώρα».

Είναι ακριβώς αυτή η παρακαταθήκη προς εσένα που έδωσες σε εμένα, τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου. Σύμβολο τιμής, κανόνας συμπεριφοράς για όλη μας τη ζωή. Έφερες τιμή στην πατρίδα μας με το χρυσό μετάλλιο.

Ήταν μια δύσκολη εποχή όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις και πάθη αβυσσαλέα, με αποτέλεσμα που δεν ήθελε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες στους πραξικοπηματίες. Η προσπάθειά σου απέτυχε, όμως δεν ήθελες μένοντας στην Ελλάδα να γίνεις η αιτία μιας νέας αιματοχυσίας.

Δέχθηκες με σεβασμό την απόφαση του ελληνικού λαού. Η αγάπη σου για τη νεολαία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό ήταν διαρκής.

Η οικογένεια ήταν το παν. Πάντα πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο της κοινωνίας. Μαζί με τη μητέρα μας δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας, την οποία αφιέρωσες όλη σου τη ζωή.

Εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, θα προσφέρουμε πάντα στην πατρίδα, στην Ελλάδα. Η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτή.

Καλό ταξίδι».

Δείτε εικόνα από τη Μητρόπολη:

Οι καλεσμένοι

Λίγο μετά τις 11.30 η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι στη Μητρόπολη.

Παρόντες κατά τη μεταφορά της σορού ήταν οι τρεις γιοι του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος.

Μπροστά από το φέρετρο ήταν τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος.

Στη Μητρόπολη παρέστησαν μεταξύ άλλων οι αδερφές του Κωνσταντίνου, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη, καθώς και ο επίτιμος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος αλλά και βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε, με τη σύζυγό του Λετίθια.

Παρούσα και η πριγκίπισσα Άννα που εκπροσωπεί τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και ο πρίγκιπας Χάκον της Νορβηγίας.

Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα – Μαρία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Στην Ελλάδα έχουν έρθει από χθες (15.1.2023) μέλη από 11 βασιλικές οικογένειες διαφόρων χωρών, όπως της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Σερβίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πολλοί εκ των οποίων είχαν συγγενική σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Συνολικά, οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανέρχονται σε 187, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και την αυτοκινητοπομπή μέχρι το Τατόι, με βανάκια αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Το πρωτόκολλο

Ως προς τη διάταξη των θέσεων μέσα στη Μητρόπολη, αυτή αποφασίστηκε βάσει πρωτοκόλλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που προεξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας στεκόταν στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, βρίσκονταν οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6.

Μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο καθόταν η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια κάθονταν οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών. Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και ακολουθούσαν οι διάδοχοι των θρόνων.

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που παρακολουθούν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Κόσμος στο Τατόι, δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Πλήθος πολιτών συγκεντρώνεται εδώ και λίγη ώρα στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο Τατόι σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.

Παράλληλα στην Αθήνα λόγω της κηδείας ισχύουν από το πρωί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συνθήματα και φέιγ βολάν

Νωριτερα, στο λαϊκό προσκύνημα βρέθηκαν από τα ξημερώματα εκατοντάδες νοσταλγοί της Μοναρχίας για να αποτίσουν «φόρο τιμής» στον εκλιπόντα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της βασιλείας, κρατώντας παραποιημένες σημαίες με το στέμμα αλλά και πετώντας φέιγ βολάν, που έγραφαν «Αθάνατος».

Από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης πέρασαν και πολλοί πρώην και νυν βουλευτές.

Γιούχαραν Μενδώνη – Πικραμμένο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που εκπροσωπούν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία, αποδοκιμάστηκαν από τους συγκεντρωμένους κατά την άφιξή τους στη Μητρόπολη.

Στο λαϊκό προσκύνημα έδωσε το «παρών» και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα.

Στη Μητρόπολη παρίσταται και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Στο παρεκκλήσι μεταξύ άλλων, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί, οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Μίλτος Χρυσομάλλης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Τοπαλούδη: «Γενέθλια» στον τάφο της έκαναν οι γονείς της – Το σπαρακτικό μήνυμα της μητέρας της (photos)

Μεσολόγγι: Δρομέας άφησε την τελευταία του πνοή στον στίβο

Σοκ στα Χανιά: Τον βρήκαν φιμωμένο, χτυπημένο και νεκρό μέσα στο σπίτι του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 20:40