search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:54
MENU CLOSE

Έξοδος στις αγορές: Η Ελλάδα «σήκωσε» 3,5 δισ. ευρώ από το δεκαετές ομόλογο- «Αλμυρό» το επιτόκιο

17.01.2023 17:24
Reuters: Μεγάλη ζήτηση για τις εκδόσεις ελληνικών και αυστριακών ομολόγων - Media

Με μεγάλη ζήτηση ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ.

Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον που είχε ως αποτέλεσμα το ποσό αυτό να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές καθώς οι προσφορές άγγιξαν τα 22 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για επιτυχημένη έκδοση, όχι μόνο ως προς τη ζήτηση, αλλά και ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων. 

Η μεγάλη ζήτηση συνέβαλε στο να συγκρατηθεί το επιτόκιο του ομολόγου στο mid swap +156 μον. βάσης από το mid swap +175 μ.β που ήταν η αρχική εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ. Έτσι το τελικό επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,5%, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο (22/02/22).

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων, έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος Δεκεμβρίου προσδιόρισε το ύψος του δανειακού προγράμματος για φέτος στα 7 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές πέρυσι. Ωστόσο το μειωμένο ποσό κρίνεται επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023. Άλλωστε εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων το ελληνικό Δημόσιο αναμένει να εισπράξει φέτος περίπου 4,2 δισ. ευρώ από το RRF, επιπροσθέτως στα Ταμεία του Δημοσίου προβλέπεται να εισρεύσουν άλλα 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις ενώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει φέτος από τις καταθέσεις του στις τράπεζες άλλα 2,2 δισ. ευρώ.

Επίσης φέτος ο Προϋπολογισμός προβλέπεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα χρειαστεί μόνο 7,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και θα πρέπει να καταβάλει άλλα 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Τέλος, άλλο 1 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων. Σε κάθε περίπτωση πέραν αυτών το Δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ διαθέτει ένα αποθεμματικό το οποίο στο τέλος του 2022 έφθανε τα 30,6 δισ. ευρώ από τα 37,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

Ανάδοχοι ήταν οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Σταϊκούρας: Επιτυχής η σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οπως επισημαίνει, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής. Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε επίσης:

Μειώθηκε κατά 19% η ζήτηση φυσικού αερίου το 2022

ΕΕΚΕ: Οι τεράστιες ανατιμήσεις καταργούν το «market pass» – Ποια είναι τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών

Εργοδότες έδωσαν δώρο Χριστουγέννων μόνο μετά από καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:53