search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 10:38
MENU CLOSE

WSJ: Η Γερμανία δεν θα στείλει Leopard στην Ουκρανία, εκτός και αν οι ΗΠΑ στείλουν αμερικανικά άρματα

18.01.2023 22:51
germanika leopard87-new

Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στους συμμάχους της να παραδώσουν άρματα γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ούτε θα στείλει τα δικά της, εκτός και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν να στείλουν άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, υπολογίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν όλες μαζί περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης τύπου Leopard, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως.

Η αποστολή Leopard από τη Γερμανία έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα καθώς η Ουκρανία πιέζει για την αποστολή τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση σήμερα για «ταχύτητα» στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την παροχή βοήθειας στη χώρα του, τη στιγμή που η Γερμανία εμφανίζεται διστακτική να στείλει άρματα Leopard στο Κίεβο.

«Η τυραννία προχωρά γρηγορότερα από τις δημοκρατίες», είπε στην ομιλία του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η κινητοποίηση του κόσμου πρέπει να γίνει γρηγορότερα από την επόμενη στρατιωτική κινητοποίηση του κοινού εχθρού μας», επέμεινε.

«Σφίγγα» ο Σολτς για τα Leopard στην Ουκρανία 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, που πιέζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Στο τέλος της ομιλίας του, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ήταν αφιερωμένη στην κλιματική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε καν πρόφερε τη λέξη «άρμα μάχης», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των δυτικών χωρών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Αισιόδοξος ο Τσαβούσογλου πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Άγκυρα

Νταβός: «Φορολογήστε μας» λένε 200 εκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο

Έλον Μασκ: Σε δημοπρασία καφετιέρες, καναπέδες και σουβενίρ από τα κεντρικά γραφεία του Twitter

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 10:33