search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:28
MENU CLOSE

Ιστορική η συναυλία του ΚΚΕ για τον Σταύρο Ξαρχάκο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2265
19/01/2023
20.01.2023 20:01
xarhakos-synavlia

Όχι απλά ως επιτυχημένη, αλλά ως μεγαλειώδης και «ιστορική» αποτιμάται η μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα του ΚΚΕ στον Σταύρο Ξαρχάκο, με τον ίδιο στη διεύθυνση της ορχήστρας και με τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Ηρώ Σαΐα, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Μίλτος Πασχαλίδης. Έτσι προσλαμβάνεται όχι μόνο από το κόμμα, αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το βράδυ του Σαββάτου.

Αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έχει και προσωπικό μεράκι για τον πολιτισμό και τα «καλλιτεχνικά δρώμενα» και κυρίως για τη μουσική.

Έτσι, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, παρότι, όπως είπε, οι έπαινοι δεν αρέσουν στον Ξαρχάκο (τον οποίο τοποθέτησε δίπλα στον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι), αναφέρθηκε αναλυτικά στην εργογραφία του, που περιλαμβάνει και τις δουλειές του για τον κινηματογράφο (όπως το Ρεμπέτικο για την ταινία του Κώστα Φέρρη) και το Θέατρο (π.χ. «Το μεγάλο μας τσίρκο» με τους Καρέζη – Καζάκο σε κείμενο Ι. Καμπανέλη).

Αναφέρθηκε ακόμη στις επιρροές του από την ποίηση και μεγάλους δημιουργούς, αλλά και στην ανάδειξη της μουσικής μας κληρονομιάς (ρεμπέτικη, επτανησιακή, βυζαντινή, δημοτική) μέσα και από την αναμόρφωσή της και τον συνδυασμό της με δυτικότροπες τεχνοτροπίες της κλασικής ή σύγχρονης μουσικής.

Αναφέρθηκε και στο ευρύτερο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο, που, όπως είπε, δεν βρίσκει την αναμενόμενη στήριξη από την Πολιτεία, αντιθέτως αφήνεται να βουλιάξει, ιδίως η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ). Ιδρύθηκε το 1994 επί υπουργίας Μικρούτσικου, με καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο τον Σταύρο Ξαρχάκο, αλλά στη συνέχεια, είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, «συνειδητά σπρώχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις να βουλιάξει, χωρίς όργανα και μουσικούς, ώσπου φτάσαμε σήμερα να προαναγγέλλεται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 το οριστικό της κλείσιμο».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην έμπρακτη ενασχόληση του ΚΚΕ με τον πολιτισμό. Το ΚΚΕ, είπε, «δεν αντιμετωπίζει την τέχνη, τον πολιτισμό, ως διακοσμητικό στοιχείο της πολιτικής δράσης του. Παλεύουμε καθημερινά να συνειδητοποιηθεί από όλους και όλες βαθύτερα ότι η σπουδαιότερη λειτουργία της τέχνης, γενικότερα του πολιτισμού, είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα, στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ικανότητα όλων να κατανοούν και να επιδρούν στην κοινωνική πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης:

Ευγενία Μανωλίδου – Άδωνις Γεωργιάδης: Αγκαλιά στο Νταβός με -17 βαθμούς Κελσίου

Κατρούγκαλος: «Πήγαινα στο ίδιο σχολείο με τον Θεοδωρικάκο και τον Γεραπετρίτη» (video)

Εκλογές: Τα κοινά που στοχεύει η κυβέρνηση – Σε ποιες κατηγορίες χάνει ο Μητσοτάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 13:27