search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:48
MENU CLOSE

Ινδία: Η απίστευτη ιστορία της 8χρονης κληρονόμου διαμαντιών που… κλείστηκε σε μοναστήρι (photos)

24.01.2023 12:36
devinsha_1200-700_new

Η οκτάχρονη Ντεβανσί Σανγκβί θα μπορούσε να μεγαλώσει στα πούπουλα και να κληρονομήσει μία επιχείρηση πολύτιμων λίθων, που έχει τζίρους πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Όμως η Ντεβανσί Σανγκβί, κόρη ενός πλούσιου Ινδού εμπόρου διαμαντιών ζει μια σπαρτιατική ζωή, ντυμένη με λευκό σάρι, ξυπόλυτη και πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα ζητώντας ελεημοσύνη. Η οκτάχρονη, που είναι η μεγαλύτερη από τις δύο κόρες του Ντανές και της Άμι Σανγκβί, μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψε τον κοσμικό τρόπο ζωής και έγινε καλόγρια.

Τα μέλη της οικογένειας Σανγκβί είναι μεταξύ των 4,5 εκατομμυρίων πιστών της θρησκείας του Τζαϊνισμού, που ξεκίνησε από την Ινδία πριν από 2.500 χρόνια. Οι ιερείς του Τζαϊνισμού λένε ότι ο αριθμός των πιστών που αποκηρύττουν τον υλικό κόσμο αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, παρόλο που είναι σπάνιες οι περιπτώσεις παιδιών, όπως η Ντεβανσί, που εντάσσονται στα μοναστικά σχήματα.

Την περασμένη Τετάρτη (18/1) όμως, στην πόλη Σουράτ του δυτικού κρατιδίου Γκουζαράτ, η Ντεβανσί πήρε την «ντίκσα», δηλαδή έδωσε όρκους παραίτησης από τον κοσμικό τρόπο ζωής, παρουσία υψηλόβαθμων κληρικών του Τζαϊνισμού και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Συνοδευόμενη από τους γονείς της, η Ντεβανσί έφτασε σε μία αίθουσα τελετών στην περιοχή Βέσου, ντυμένη με φίνα μεταξωτά φορέματα και γεμάτη κοσμήματα. Στο κεφάλι της, φορούσε μία κορώνα με διαμάντια. Μετά την τελετή, η Ντεβανσί στεκόταν ανάμεσα σε άλλες μοναχές φορώντας ένα λευκό σάρι, που κάλυπτε και το ξυρισμένο κεφάλι της.

Φωτογραφήθηκε μάλιστα κρατώντας μια σκούπα από χόρτα, που θα την χρησιμοποιεί για να διώχνει τα έντομα από το έδαφος ώστε να μην πατήσει κάποιο κατά λάθος. Από τη μέρα εκείνη, η Ντεβανσί  ζει σε ένα Ουπασράγια, ένα μοναστήρι όπου ζουν μοναχοί και μοναχές Τζαϊν.

«Δεν μπορεί πλέον να μένει στο σπίτι της, οι γονείς της δεν είναι πια γονείς της, τώρα είναι Σαντβί (μοναχή)», λέει ο Κίρτι Σαχ, έμπορος διαμαντιών στη Σουράτ και φίλος της οικογένειας Σανγκβί. «Η ζωή μιας μοναχής Τζαϊν είναι λιτή. Τώρα θα πρέπει να περπατάει παντού, δεν μπορεί να παίρνει κανένα μέσο μεταφοράς, θα κοιμάται στο πάτωμα πάνω σε ένα λευκό πανί και δεν μπορεί να τρώει μετά τη δύση του ήλιου», λέει ο Κίρτι Σαχ.

Η οικογένεια Σανγκβί ανήκει στη μοναδική σέχτα του Τζαϊνισμού που δέχεται παιδιά μοναχούς – οι άλλες σέχτες δέχονται μόνο ενήλικες. Οι γονείς της Ντεβανσί είναι πολύ θρήσκοι άνθρωποι και τα ινδικά ΜΜΕ γράφουν πως οι φίλοι της οικογένειας λένε πως το κορίτσι από νήπιο ακόμα «κατευθυνόταν προς την πνευματική ζωή».

«Η Ντεβανσί ποτέ δεν είδε τηλεόραση, ταινίες, ούτε επισκέφτηκε κάποιο εμπορικό κέντρο και εστιατόριο», γράφουν οι Times of India, προσθέτοντας: «από μικρή η Ντεβανσί προσευχόταν τρεις φορές τη μέρα και από τα δύο της χρόνια έκανε νηστεία».

Η γιορτή για την Ντεβανσί

Μία μέρα πριν από τους όρκους που έδωσε στον μοναχισμό η Ντεβανσί, η οικογένειά της οργάνωσε μια τεράστια γιορτή στην πόλη Σουράτ.

Χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την παρέλαση με καμήλες, άλογα, άμαξες που τις έσερναν βόδια, τυμπανιστές και χορευτές. Η Ντεβανσί και τα μέλη της οικογένειάς της καθόταν σε μια άμαξα που την έσερνε ένας ελέφαντας. Απ’ όπου περνούσε αυτή η πομπή, οι άνθρωποι τους έραιναν με ροδοπέταλα. Γιορτές οργανώθηκαν επίσης στη Μουμπάι και στη βελγική πόλη Αμβέρσα, όπου η οικογένεια Σανγκβί έχει επιχειρηματική δράση.

Παρόλο που μεταξύ των πιστών Τζαϊνιστών η ένταξη της 8χρονης σε μοναχικό σχήμα βρίσκει ευρεία απήχηση, υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς πολλοί αναρωτιούνται γιατί η οικογένεια δεν περίμενε να ενηλικιωθεί το παιδί για να πάρει το ίδιο μια τόσο σημαντική απόφαση για την ζωή του.

Ο κ. Σαχ, αν και προσκλήθηκε στη τελετή «ντίκσα», δεν παραβρέθηκε γιατί διαφωνεί με την ιδέα ότι ένα οκτάχρονο παιδί εγκαταλείπει τα εγκόσμια. «Καμία θρησκεία δεν θα έπρεπε να επιτρέπει σε παιδιά να γίνονται μοναχοί», λέει ο κ. Σαχ, «η Ντεβανσί είναι παιδί, τι καταλαβαίνει από όλα τούτα; Τα παιδιά δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε τι σπουδές θα κάνουν μέχρι να γίνουν 16. Πώς μπορεί να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις που θα καθορίσουν όλη τη ζωή τους;».

Όταν ένα παιδί παίρνει όρκους για να ενταχθεί σε ένα μοναχικό σχήμα, η κοινότητα γιορτάζει γιατί θεωρεί ότι το παιδί αφιερώνεται στον θεό. Όμως η καθηγήτρια Ντιλίμα Μέχτα, σύμβουλος για θέματα προστασίας των παιδιών, στη Μουμπάι, τονίζει ότι «η ζωή μιας μοναχής Τζάιν είναι πάρα πολύ σκληρή» και επισημαίνει «τις δυσκολίες και τις στερήσεις που υφίσταται ένα παιδί».

Ο αντίλογος

Όταν η ιστορία της Ντεβανσί ήρθε στο φως της δημοσιότητας, πολλοί επέκριναν την οικογένειά της με αναρτήσεις στα social media και κατηγορούν τους Σανγκβί ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού.

Ο κ. Σαχ λέει ότι πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να σταματήσει την πρακτική της ένταξης παιδιών σε σχήματα μοναχών.

Αλλά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο. Το BBC ζήτησε κάποιο σχόλιο από το γραφείο του Πριγιάνκ Κανούνγκο, που είναι επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Ουδέν σχόλιο, καθώς το θέμα «είναι ευαίσθητο», απάντησε η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι «δεν είναι ελεύθερη βούληση» ενός παιδιού να ζήσει ασκητική ζωή. Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Μέχτα, «νομικά τα 18 έτη είναι η ηλικία από την οποία κάποια μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μέχρι τότε τις αποφάσεις γι’ αυτήν τις παίρνει κάποιος ενήλικας, όπως οι γονείς, αλλά κι αυτοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τι είναι καλύτερο για το παιδί». «Και όταν μία απόφαση στερεί από το παιδί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη, τότε πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων του».

Από την άλλη πλευρά, ο δρ. Μπιμπί Ντόσι, που διδάσκει τη φιλοσοφία του Τζαϊνισμού στο πανεπιστήμιο της Μουμπάης, απαντά ότι «δεν μπορεί να εισάγεις νομικές αρχές στον πνευματικό κόσμο».

Η καθηγήτρια Μέχτα όμως αφηγείται μια ιστορία με την οποία ασχολήθηκε πριν από μερικά χρόνια, όταν μια νεαρή μοναχή Τζαϊν δεν άντεξε την μοναστική ζωή και τις στερήσεις και εξαφανίστηκε από το μοναστήρι στο οποίο βρισκόταν.

Υπάρχει κι άλλη μία ιστορία με ένα κορίτσι που έγινε μοναχή σε ηλικία 9 χρόνων και προκάλεσε σκάνδαλο το 2009, όταν εγκατέλειψε την μοναστική ζωή για να παντρευτεί το αγόρι που είχε ερωτευτεί, που ήταν κι εκείνο μοναχός.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός στα 27 του ο Jeremy Ruehlemann – Θρήνος για το μοντέλο (Photos)

Διάστημα: Πράσινος κομήτης πλησιάζει με ταχύτητα την Γη – Είχε ξαναέρθει την εποχή των Νεάτερνταλ (Photo)

ΗΠΑ: 7 νεκροί από πυρά στην Καλιφόρνια – Συνελήφθη 67χρονος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:47