search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:57
MENU CLOSE

ANT1: Dragons’den – Το διαφορετικό ριάλιτυ για την επιχειρηματικότητα

27.01.2023 13:22
dragon new

Το τελευταίο μικρό χρονικό διάστημα το κανάλια προτείνουν παραγωγές τηλεοπτικών εκπομπών καινοφανείς στο εγχώριο τηλεοπτικό κοινό το οποίο δεν είναι εξοικειωμένο εκ των πραγμάτων. Αντιθέτως στο εξωτερικό είναι ρονταρισμένες, «τρέχουν» ήδη αρκετές σεζόν και σημειώνουν επιτυχία.

Για παράδειγμα, το τηλεοπτικό «διαιτολόγιο» διαθέτει από πέρσι εκπομπή τηλεδημοπρασιών.

Στο φετινό τηλεοπτικό πανόραμα, ήρθε να προστεθεί από το βράδυ της Πέμπτης το «Dragons’ Den» από τον ΑΝΤ1, παραγωγή  με ιαπωνικές καταβολές η οποία απογειώθηκε στην Μέκκα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ και έχει ως βάση τις αχανείς εκτάσεις της επιχειρηματικότητας.

Στο παρελθόν (2007) είχαμε δει την απόπειρα (από τον Alpha) να «ριζώσει» το επιχειρηματικό ριάλιτι «Ο υποψήφιος» το οποίο ήταν- κακή εκ του αποτελέσματος- προσαρμογή του «Apprentice » που είχε στήσει στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τράμπ αρχές του 2000.

Ο ΑΝΤ1, δια του Σάκη Τανιμανίδη, προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό και ταυτοχρόνως ιδιαίτερο.

Τέσσερις καταξιωμένοι επιχειρηματίες, με επιτυχίες καθένας στον τομέα του, καλούνται να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν οικονομικά κατά βάση, προτάσεις start up επιχειρήσεων, ιδεών, καινοτομιών ή εν ενεργεία εταιρείες στην ανάπτυξη του κύκλου δραστηριοτήτων τους σε νέα πεδία. Πιο απλά, να βάλουν λεφτά από τις τσέπες τους με αντιστάθμισμα ποσοστό είτε επι των κερδών είτε επι της εταιρείας κλπ.

Το πρόγραμμα με σφιχτοδεμένο στο μοντάζ, με ρυθμό, γρήγορο με σκηνοθεσία εναρμονισμένη στις προδιαγραφές του ξένου- πρωτότυπου- προγράμματος, παρακολουθείται εύκολα, χωρίς να κουράζει.

Στα 90 λεπτά- μαζί με τα διαλλείματα για διαφημίσεις- που διήρκεσε το πρώτο επεισόδιο, παρουσιάστηκαν πέντε προτάσεις, σε δύο από τις οποίες κριτές πείστηκαν να επενδύσουν με αντάλλαγμα (προφανώς).

Παρουσιάσεις, συζητήσεις, ντιλαρίσματα, έγιναν στο «άψε- σβήσε». Δεν ήταν όμως μια «στεγνή» παρουσίαση πρότασης, τη φορά. Είχε όλες τις γαρνιτούρες που χρειάζεται και τα απαραίτητα πλάνα σε βλέμματα, εκφράσεις, για μέγιστο τηλεοπτικό αντίκτυπο, άρα τηλεθέαση στο «ταμείο».

Με όσα μεταδόθηκαν στο πρώτο επεισόδιο, το «Dragons’ den» αν και έχει στοιχεία ριάλιτι δεν φαίνεται να προσβάλει τον τηλεθεατή. Είναι αξιοπρεπές, οι υποψήφιοι αντιμετωπίστηκαν- στο πλαίσιο της τηλεοπτικής συνθήκης- με σεβασμό ακόμα και σε περίπτωση κατά την οποία πρόταση δεν ήταν δελεαστική και βιώσιμη ή πιο απλά «φώναζε» ότι δεν ήταν της προκοπής.

Η εμπλοκή του παρουσιαστή, σε όλο αυτό, στο ελάχιστο. Όσο χρειάζεται. Ο Τανιμανίδης άλλωστε δεν έχει ανάγκη από προβολή. Την αναγνωσιμότητα την έχει κατακτήσει από καιρό.

Το χθεσινό- πρώτο- επεισόδιο άρχισε με ντεζαβαντζ εξαιτίας της επιλογής, η μουσική επένδυση να είναι σε ένταση τέτοια που «καπέλωνε» τους επιχειρηματίες- κριτές οι οποίοι συστήνονταν στο τηλεοπτικό κοινό αλλά και τον παρουσιαστή που κι εκείνος ήθελε να το βάλει στο πνεύμα του προγράμματος αναπτύσσοντας, περιεκτικά, την διαδικασία. Ευτυχώς  η θορυβώδης μουσική επένδυση- κακής αισθητική.

Διαβάστε επίσης

Κόντρα ΣΚΑΪ – Star με αύξηση επεισοδίων «Survivor All Star» και «MasterChef»

Αντώνης Κανάκης: «Έχω δεχθεί ενοχλήσεις και παρεμβάσεις για την εκπομπή – Πολιτικοί με έχουν πάρει απευθείας τηλέφωνο» (Video)

«Μάχες» τηλεθέασης ανα γκρουπ καναλιών διαφορετικής δυναμικότητας – Στο Mega η μερίδα του λέοντος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 14:57