search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:43
MENU CLOSE

O Winnie the Pooh πέρασε μια βόλτα από τον πλανήτη Άρη;

31.01.2023 21:30
arkoyda planitis aris- new

Μια μάλλον περίεργη εικόνα εμφανίστηκε στους επιστήμονες που μελετούν την επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη, μια εικόνα που μας φέρνει στο νου τον συμπαθέστατο Winnie the Pooh.

Σε  εικόνα που κοινοποίηθηκε στις 25 Ιανουαρίου από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (UA), φαίνεται να σχηματίζεται στην επιφάνεια του Άρη το πρόσωπο μιας… αρκούδας όπως «πιάστηκε» από την κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter, που ονομάζεται High Resolution Imaging Experiment ή HiRISE.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια… αρειανή αρκούδα, ούτε καν για το συμπαθές καρτούν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Αριζόνα η παράξενη φωτογραφία δημιουργήθηκε έπειτα από μια ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών.

Δύο ρωγμές στην επιφάνεια του Άρη, δύο κρατήρες καθώς και μία ιδιομορφία των πετρωμάτων ήταν αρκετά για να σχηματιστεί το κεφάλι μίας αρκούδας. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, το κυκλικό ρήγμα μπορεί να οφείλεται σε καθίζηση μιας απόθεσης πάνω σε έναν θαμμένο κρατήρα πρόσκρουσης που είχε γεμίσει με λάβα ή λάσπη. Το χαρακτηριστικό που μοιάζει με μύτη αρκούδας είναι πιθανώς μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέπτυξε την κάμερα σε συνεργασία με την Ball Aerospace.

Η κάμερα HiRISE λαμβάνει εικόνες του Άρη από το 2006, όταν το Mars Reconnaissance Orbiter άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.  Η πανίσχυρη κάμερα σχεδιάστηκε για να καταγράφει λεπτομερείς εικόνες της αρειανής επιφάνειας.

Διαβάστε επίσης:

NASA: Αναπτύσσει πυρηνοκίνητο πύραυλο για τη μεταφορά αστροναυτών στον Άρη σε συνεργασία με το Πεντάγωνο (Video)

Τα «βιώσιμα» αεροσκάφη που ετοιμάζουν NASA και Boeing, έρχονται από το μέλλον

Όταν ο πυρήνας της Γης θα αρχίσει να περιστρέφεται… ανάποδα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:41