search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:31
MENU CLOSE

Συντριβή F-4 Phantom: Και με ειδικό υποβρύχιο ρομπότ οι θαλάσσιες έρευνες για τον κυβερνήτη

31.01.2023 15:41
phantom syntrivi erevnes- new

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους F- 4 Phantom που κατέπεσε παρασύροντας στον θάνατο τον συγκυβερνήτη, τον 29χρονο υποσμηναγό Μάριο- Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν επεκτείνει τις έρευνες όχι μόνο σε επίπεδο στίγματος, αλλά σε επίπεδο τεχνολογίας, όμως οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην υπό έρευνα περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες.

Ένα από τα αρνητικά στην εξέλιξη των ερευνών που διεξάγονται για τον εντοπισμό του Phantom είναι ότι, όπως υποστηρίζουν γνωρίζοντες, το βάθος της θάλασσας στο σημείο της συντριβής φθάνει τα 1.000 μέτρα.

Επίσης υπάρχουν και πολλές χαράδρες που μπορεί να φτάνουν μέχρι τα 1.300 μέτρα και θεωρείται σχεδόν αδύνατον να βρεθεί κάποιο κομμάτι του αεροσκάφους.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους στη θάλασσα στην περιοχή της Ανδραβίδας, εκτός από τα πτητικά μέσα και τα πλωτά του Λιμενικού, τα οποία από τη Δευτέρα κυριολεκτικά σκανάρουν όλη τη θαλάσσια περιοχή που άφησε το τελευταίο στίγμα του το Phantom από τη στιγμή της πρόσκρουσης στη θάλασσα, πλέον μετέχει και η 206 Πτέρυγα Αεροπορικής Υποστήριξης.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΦΕ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών και τρεις δύτες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.

Οι δύτες επιχειρούν σε ναυαγοσωστικό μέσο του Λιμενικού Σώματος με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε βάθος έως εκατό μέτρων.

Επιπλέον, πέραν των ελικοπτέρου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και Super Puma που επιχειρούν και τις βραδινές ώρες, από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκε στις έρευνες και ένα ελικόπτερο Agusta Bell.

Στις έρευνες πάντως συνδράμει και ωκεανογραφικό του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει πληθώρα συστημάτων και μεταξύ άλλων μπορεί να λαμβάνει ήχους και να εντοπίζει μέταλλα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, είναι πιθανό ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης να είναι δεμένος στο κάθισμά του και να μην πρόλαβε καν να αντιδράσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ,  καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έκανε ρίψη φωτοβολίδων, για να βοηθήσει τις έρευνες των στελεχών από τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος και όχι μόνο που μετέχουν στις έρευνες. Ελικόπτερα του Σούπερ Πούμα, της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα S70 του Πολεμικού Ναυτικού χτένιζαν και τη νύχτα την περιοχή με τα μέσα που διαθέτουν για την έρευνα και διάσωση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι λένε πιλότοι και εμπειρογνώμονες

Ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πτήση δεν είναι μια απλή πτήση ρουτίνας. «Γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με κλειστές στροφές προκειμένου να αποφεύγει διάφορα εμπόδια. Είναι μια πολύ δύσκολη πτήση», είπε.

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα πιθανά αίτια της χθεσινής τραγωδίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει «την τεχνική βλάβη, ένα απρόοπτο γεγονός», αναφέροντας περιστατικά του παρελθόντος με αεροπλάνα που χάθηκαν από απρόοπτα γεγονότα.

Όπως διευκρίνισε, «η εκτίναξη και η χρήση των καθισμάτων (των αεροσκαφών) αυτών δεν διασφαλίζει και τη διαφυγή», φέρνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις όπου «το μικρό ύψος, η στάση του αεροπλάνου στην εκτίναξη, η σχετική θέση με το έδαφος έχουν ως αποτέλεσμα την αποτυχία αυτής της διαδικασίας».

«Υπάρχει περίπτωση να εκτινάχθηκαν τελευταία στιγμή» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο αεροναυπηγός.

Σύμφωνα με τον Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη, ένα άλλο πιθανό σενάριο αποτελεί το λάθος του χειριστή του αεροσκάφους. «Ποτέ μια συντριβή, μια πτώση αεροσκάφους, δεν είναι αποτέλεσμα μίας και μόνο αιτίας, είναι συνήθως συνδυασμός», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Μάνος Δασκαλάκης για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα, όφειλα να τη στηρίξω» – Ο καβγάς και το χαστούκι

Δίκη Πισπιρίγκου: Ξεκίνησε η κατάθεση Δασκαλάκη – Διακοπή ζήτησε ο Κούγιας

Ίμια: Οι τρεις σύζυγοι των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους αφηγούνται την τραγωδία (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04