search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:29
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί αποφάσισε αποχώρηση από τις ψηφοφορίες στη Βουλή

01.02.2023 07:01
SYRIZA-13-NEW

Η απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων που θα φέρνει η κυβέρνηση στο εξής ήρθε ως συνέχεια της πρότασης δυσπιστίας, ήταν μια νέα κλιμάκωση με πρωταρχικό στόχο να συντηρηθεί ψηλά το θέμα των υποκλοπών και της άρνησης της κυβέρνησης να λογοδοτήσει στη Βουλή.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αυτή την πρωτοβουλία ως γέφυρα με την «πορεία προς τον λαό» η οποία αναμένεται να επικεντρώσει και στην υπόλοιπη ατζέντα, την οικονομία, την ακρίβεια την καθημερινότητα, αρχής γενομένης από απόψε με την ομιλία Τσίπρα στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι (6μ.μ.).

Ειδικότερα από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως αυτό που ήθελαν να αναδείξουν ως κεντρικό μήνυμα αυτής της κίνησης είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεχίσει σα να μην συμβαίνει τίποτα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων όταν- «με τη βούλα» της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής – προκύπτουν τόσο σοβαρά στοιχεία που έρχονται στο φως και η κυβέρνηση δεν απαντά σε τίποτα επιβεβαιώνοντας την «ενοχή» της.

Θεωρούν πως είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό όπως είπε και ο Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου, άλλωστε παραπέμπουν ευθέως στην «παράδοση της δημοκρατικής παράταξης» και σε αναλογίες με τον «ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου.

To πλαίσιο της απόφασης για αποχώρηση από τις ψηφοφορίες

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος την πρόταση δυσπιστίας και ειδικά τον τρόπο που αυτή κατέληξε, σημείωσε ότι αυτή δημιουργεί «νέα δεδομένα που κανείς δεν δικαιούται πια να αγνοεί».

Σημείωσε ότι:

-Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο εκτροπής.

-Το θέαμα «μιας πλειοψηφίας, που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, αποτελεί σήμα κινδύνου για κάθε δημοκράτη πολίτη».

-Με δεδομένη τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αποκαλύψεις – το ότι δηλαδή δεν έδωσε καμία απάντηση – για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά «και για κάθε δημοκράτη πολίτη» αυτή είναι «ηθικά και πολιτικά έκπτωτη» επομένως «δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό».

-Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ενώ για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και κορμός της δημοκρατικής παράταξης,  «δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνησης εκτροπής».

-Έτσι, με εξαίρεση τη συμμετοχή «στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί», από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή. Και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει την «πορεία προς τον λαό» γιατί «μόνο αυτός μπορεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Σημειώνεται πάντως ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στις συζητήσεις στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια αλλά θα δηλώνει αποχώρηση κατά τις ψηφοφορίες.

Κάτι που κατά την Κουμουνδούρου δείχνει ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, η κίνησή της παραμένει εντός θεσμικών ορίων.

Πολιτικό πρεσάρισμα σε ΠΑΣΟΚ

Από εκεί και πέρα η πρωτοβουλία αυτή δείχνει να εντείνει την πίεση και προς το ΠΑΣΟΚ, (είτε εκ των πραγμάτων είτε και εκ προθέσεως). Με την έννοια ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που εξακολουθούν να σηκώνουν την υπόθεση και να την παίρνουν πάνω τους, όταν ο Ανδρουλάκης θύμα των παρακολουθήσεων και αφορμή για την αποκάλυψη της υπόθεσης και το ΠΑΣΟΚ συνολικά δείχνουν το τελευταίο διάστημα να χαμηλώνουν το θέμα, αίσθηση κυρίαρχη πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ καταδείχθηκε πάντως και στο πλαίσιο της συνέντευξης: ερωτηθείς- σε συνέχεια των δηλώσεων τη Δευτέρα της κ. Πόπης Τσαπανίδου – αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη «εκβιαζόμενο» ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι δεν θεωρεί κανέναν εξ ορισμού εκβιαζόμενο και ότι δεν προδικάζει πως το μισό πολιτικό σύστημα θα υποκύψει στον εκβιασμό.

Ωστόσο παρέπεμψε σε δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι υπήρξε απόπειρα να τεθεί το κόμμα του σε ομηρία και ότι «η απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου ήταν απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό του ιδίου και του κόμματός του».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλάζει στρατηγική ως προς τον σενάριο για συμμετοχή του σε κυβέρνηση μειοψηφίας, το οποίο είχε αποκλείσει τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι δεν επιδιώκει μια «κυβέρνηση των ηττημένων» ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το κόμμα «δεν αλλάζει στρατηγική» και συνεχίζει να επιδιώκει μια «κυβέρνηση των νικητών». 

Πρόσθεσε στο σημείο αυτό τις τελευταίες μέρες στο ζήτημα αυτό ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ «έχουν κάποιες επαμφοτερίζουσες θέσεις», καθώς «τη μία λένε ότι θέλουν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, τη Δεξιά, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την άλλη είπαν χτες, “από την πρώτη Κυριακή κυβέρνηση χωρίς παζάρια για υπουργούς”».

Δεν ξέρω, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αν όσο δεν διευκρινίζουν με ποιον θα γίνει αυτή η κυβέρνηση, έρχονται σε μια μεγάλη αντίφαση, γιατί σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, που επιχείρησε να τους θέσει σε ομηρία, δεν μπορεί να συμβεί».

Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως αν αυτό που λέει είναι πως θα σχηματίσει κυβέρνηση με όποιον βγει πρώτος την πρώτη Κυριακή, είναι θεμιτό και άρα αυτός είναι ένας ακόμη λόγος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτος με καθαρή νίκη από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Στην ουσία αυτό που ήθελε να καταδείξει είναι ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείει συγκυβέρνηση με ΝΔ παρά τα όσα έχουν συμβεί με τις υποκλοπές, ώστε να το εκθέσει  στην μερίδα εκείνη της βάσης και των ψηφοφόρων του που δυσφορεί με μια τέτοια εξέλιξη.

Μετά την κόντρα Μάντζου -Τσαπανίδου την Δευτέρα, η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε έντονα και χθες, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «σταλινικές πρακτικές» τις αναφορές περί εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη.

Για την αποχώρηση από τις ψηφοφορίες καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεθυνότητα και διεμήνυσε ότι εκείνο δεν καταθέτει τα κοινοβουλευτικά του όπλα και θα συνεχίσει να «αγωνίζεται εντός και εκτός Βουλής απέναντι στην θεσμική εκτροπή, που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Πρωθυπουργού».

Πάντως, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως δεν σκοπεύουν να μπουν σε περαιτέρω κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, θα απαντούν στις επιθέσεις μόνο όταν είναι αναγκαίο και εξακολουθούν να δηλώνουν πως αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ.

Διαβάστε επίσης

Έφη Αχτσιόγλου: Η βούληση του ισχυρού δεν είναι πάνω απ’ το Σύνταγμα

Ειδικό Δικαστήριο – Παπαγγελόπουλος: Eίναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, αλλά δεν πίστευα ότι θα έχει αποτέλεσμα

Στο Μάτι την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:29